Jak správně nasušit borůvky, aby se nezkazily

Lesní i kanadské borůvky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které mají rádi děti i dospělí. Jde ale také o ovoce, které se poměrně rychle kazí, takže je dobré znát způsoby, jak borůvky uskladnit tak, abychom je mohli používat po celý rok. Jednou možností je borůvky zamrazit, což znamená umístit je do sáčku do mrazničky, který dáme do mrazáku.
Borůvky můžeme i nasušit a použít můžeme jak čerstvé, tak mražené. Takto zpracované borůvky mají velmi bohatou chuť, ale nejsou příliš přeslazené. K jejich vysušení je ale potřeba dodržovat správný postup, jinak mohou při dlouhodobém skládání uhnít nebo zplesnivět.
Kupované sušené borůvky mají často řadů přísad, jako je cukr, olej nebo siřičnany, které dodávají chuť, vláčnost nebo aby déle vydržely. V našem receptu nebudeme žádné tyto látky přidávat, což znamená, že borůvky nebudou po nasušení tak sladké, jako ty z obchodu, a také musíme dodržet správný postup, abychom se zbavili více než 90 % vody, aby následně neplesnivěly nebo nehnily.
Aby se borůvky stejně jako hroznové víno nebo brusinky bezpečně usušily uvnitř i na povrchu, je třeba je rozkrojit, propíchnout nebo blanšírovat , tedy ponořit na 30 sekund do vroucí vody.
Slupka borůvek je ve skutečnosti poměrně tuhá, protože má za úkol udržovat vlhkost uvnitř bobule. Pokud ale potřebujeme dostat vodu ven, je potřeba tuto slupku nějak narušit.
Varianta je propíchání borůvek vidličkou nebo párátkem, nebo naříznutí nožem, což se ale hodí pro menší várky. Zpracovávat takto třeba kilogram borůvek není zrovna praktické.
Pro větší várky je vhodnější borůvky ponořit na půl minuty do vroucí vody a šokem zchladit, čímž slupka popraská. Nenechávejte je ale ve vodě déle, abychom zbytečně neztráceli vitaminy a další látky, které vroucí voda ničí. Poté borůvky šokem zchlaďte v ledové vodě.

📝Obsah
Jak správně usušit borůvky
- Pokud používáte čerstvé borůvky, omyjte je a vyberte z nich všechny špatné bobule a případné zbytky jako lístky, jehličí a podobně.
- Borůvky nakrájejte, propíchejte nebo blanšírujte tak, že je vložíte do cedníku a ponoříte na 30 sekund do vroucí vody a poté je šokem ve studené vodě zchladíme, aby se dále nerozvařily. Tím se slupka naruší, aby mohla vlhkost unikat.
- Takto zpracované borůvky naskládejte na tácy sušičky na potraviny a nechte mezi jednotlivými bobulemi trochu místa. Vložte je do sušičky a sušte při teplotě 55 až 60 °C po dobu 8 až 18 hodin. Doba sušení se bude lišit podle jednotlivých sušiček, velikosti bobulí a podle teploty a vlhkosti ve vašem domě.
- Obracejte tácy nebo jednotlivé bobule, a po 6 hodinách borůvky zkontrolujte, abyste zjistili, jak rychle se suší.
- Hotové borůvky budou po zmáčknutí nebo rozříznutí bez známek vlhkosti. Přírodní cukr v borůvkách může způsobit, že budou trochu lepkavé. Tato lepkavost může působit jako vlhkost, ale na omak byste měli poznat rozdíl. Pokud si nejste jisti, raději borůvky trochu přesušte.
- Po vychladnutí budou pevnější. Nechte je odpočívat, dokud nevychladnou, nejméně 2 hodiny.
- Jakmile zcela a úplně vychladnou, vložte je do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Abyste borůvky zkonzervovali a zajistili, že budou po celou dobu naprosto suché, následujících 7 dní sklenici hlídejte a protřepávejte. Pokud borůvky výrazně změknou, slepí se k sobě nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky vlhkosti v podobě kondenzované vody, vraťte je do sušičky. Pokud je vše v pořádku, skladujte na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo déle.
Jak kondicionovat a skladovat sušené borůvky
Stejně jako všechno ovoce by se i sušené borůvky měly před uskladněním takzvaně kondicionovat, tedy vyrovnat vlhkost mezi jednotlivými kusy.
To je velmi snadné a trvá to přibližně týden až 10 dnů.
Vychladlé borůvky volně nasypte do skleněné nádoby. Uzavřete ji, denně protřepejte a pozorujte po dobu 7 dnů. Pokud kdykoli uvidíte ve sklenici známky kondenzace, ovoce vraťte do sušičky. Pokud se bobule slepují (více, než když jste je dávali do sklenice) nebo jsou měkké, bude potřeba je ještě více usušit. Pokud po sedmi dnech vypadají dobře a že jsou suché, můžete sklenici skladovat na chladném a tmavém místě rok nebo déle.
Sušené borůvky skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah světla, v místnosti se stálou teplotou (ideálně v chladu).
Vakuové uzavření není povinné.
Jak používat sušené borůvky
Sušené borůvky můžete jít prostě jen tak. Jde také o ovoce, které zmizí opravdu rychle, protože jsou prostě tak dobré.
Sušené borůvky jsou skvělé do domácího pečení, ale měli bychom je nejprve namočit do vody. Tím se znovu hydratují a krásně nabobtnají. Jednoduše dejte bobule do mísy a zalijte je horkou vodou, kde je nechte 15 až 30 minut. Poté slijte vodu a použijte jako čerstvé
- do ovesné kaše
- do domácích čajových směsí
- skvělé jsou jako součást různých mixů ovoce a ořechů
- do pudinků klasického nebo z chia semínek