Novinky a aktuality

Otevírací doba obchodů 28. září 2023 v Den české státnosti

Otevírací doba obchodů 28. září 2023 – které obchody budou mít otevřeno?

V České republice je od roku 2016 v platnosti „Zákon o prodejní době v maloobchodě“. Ten nařizuje hlavně maloobchodům s větší prodejní plochou zavřít své prodejny během vybraných státních svátků, případně omezit otevírací dobu.

28. září 2023 v Den české státnosti musí zavřít všechny maloobchody s prodejní plochou nad 200m2, s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, nebo prodejen na letištích, nádražích nebo stanicích. Povinnost zavřít se však netýká služeb, jako jsou kina, divadla, restaurace a mnoho dalších.

Dále se podíváme na to, proč jsou obchody 28. 9. zavřeny, co v tento den slavíme, jaká pravidla platí pro zavírání obchodů během dalších svátků, jaké jsou přesnější výjimky, ale i ve kterých větších obchodech si i tak budete moci nakoupit.

Kromě toho se podíváme na největší české obchodní řetězce a obchodní centra, která mohou k zavření obchodů přistupovat velmi různě, stejně jako e-shopy, které technicky vzato nejsou klasickými maloobchody, a tedy jsou flexibilnější v tom, jak během různých státních svátků nechávají otevřené své výdejny.

V úplné zkratce je ale nejlepší počítat s tím, že 28. 9. 2023 budou mít zavřeno ve všech větších obchodech. Je tedy nejlepší si nakoupit den předem nebo na nákup počkat na další den.

Tady se můžete podívat na všechny svátky, během kterých musí být ze zákona zavřeno:

Svátky, během kterých musí mít obchody nad 200m2 zavřeno
DatumSvátekKdy je zavřeno
1. lednaDen obnovy samostatného českého státu a Nový rokCelý den
Mění seVelikonoční pondělíCelý den
8. květnaDen vítězstvíCelý den
28. záříDen české státnostiCelý den
28. říjnaDen vzniku samostatného československého státuCelý den
24. prosinceŠtědrý denZavřeno po 12:00
25. prosince1. svátek vánočníCelý den
26. prosince2. svátek vánočníCelý den

Naopak během těchto svátků může být otevřeno bez omezení:

Svátky, během kterých mohou mít obchody otevřeno
DatumStátní svátek
Mění seVelký pátek
1. květnaSvátek práce
5. červenceDen slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. červenceDen upálení mistra Jana Husa
17. listopaduDen boje za svobodu a demokracii
24. prosinceŠtědrý den (zavírá se ve 12:00)

Proč musí obchody zavřít během některých státních svátků?

Otevírací dobu obchodů během státních svátků upravuje Zákon č. 223/2016 Sb.. Ten je v platnosti od roku 2016. Zákon je napsán velmi srozumitelným způsobem, takže si ho můžete přečíst, i když zrovna nejste vystudovaní právníci. V pár větách se v zákoně píše, ve které dny musí mít maloobchody zavřeno, ale také vypisuje některé výjimky. Tou hlavní je, že se zákon netýká obchodů s prodejní plochou pod 200m2.

Je třeba říci, že zákon platí hlavně proto, aby si zaměstnanci mohli odpočinout. Ovšem povinnost platí pouze obchody zavřít, tedy je stále možné zavolat zaměstnance, kteří mohou vykonávat činnosti jako inventuru. úklid nebo jiné práce. Je to rozdíl například od slovenské varianty zákona o otevírací době, ve které zaměstnanci prostě nechodí do práce, což ovšem ale znamená i to, že majitelé obchodů (tedy ne zaměstnanci) mohou klidně své vlastní obchody otevřít, pokud k provozu nepotřebují další pracovní sílu.

Další zajímavost českého zákona je v tom, že se zákone týká pouze některých státních svátků, a ne jiných. Proto pravděpodobně také hledáte, jak to s otevírací dobou 28. září vlastně je, stejně jako, jak to je s otevírací dobou obchodů během dalších státních svátků. Stejně tak nejsou jmenovány pouze dny, kdy se musí zavřít, ale i dny, kdy je omezena otevírací doba. Například na Štědrý den je možné mít otevřeno, ale jen do 12:00, pak musí zavřít.

Obecně vzato je záměr zákona pozitivní, a i když technicky vzato má své chyby, svůj účel plní. Jsme také státem, který takto otevírací dobu omezuje jen ve státní svátky. V západnější části Evropy je spíše zvykem omezovat prodej i v neděli, což můžete vidět na mapce:

Nedělní prodej v Evropě

Žádné nepokoje se kvůli tomu nekonají, protože se lidé prostě mohou připravit.

Je tedy docela možné, že se bude časem zákon zpřísňovat v tom ohledu, že se bude rozšiřovat okruh státních svátků, na které zákon platí, ale ve hře je teoreticky i omezení prodejní doby v neděli.

Jestli vás pak zajímá otevírací doba, výjimky i vše ostatní během státních svátků, na které se zákon vztahuje, podrobné informace najdete v těchto článcích:

Typy obchodů, které musí na různé státní svátky zavřít

Zákon nestanovuje pouze data a státní svátky, ale také výjimky, kterých se zákon netýká. V praxi musí během státních svátků zavřít maloobchody s oblečením, potravinami, drogerie a vlastně jakýkoliv jiný sortiment, se dvěma velkými výjimkami, což jsou čerpací stanice a lékárny.

Výjimky ze zákona a které obchody mohou nechat otevřeno

Prodejní prostor pod 200 m2

Další výjimka se týká prodejní plochy. Zavřít musí obchody s prodejní plochu, která překračuje 200m2, což se v praxi týká všech větších prodejen známějších řetězců. Otevřené mohou mít spíše menší lokální obchody nebo večerky. Prodejní prostor 200m2 navíc není zase tak obrovský, a jde o plochu jen lehce nad 14×14 metrů.

Velkoobchody

Když mluvíme o maloobchodech, tak zde nejde o velikost obchodu. Maloobchody jsou obchody, které prodávají v menším měřítku koncovému spotřebiteli. Tedy když si třeba v obchodě koupíme jablko, které sníme.

Naopak velkoobchody, mohou mít otevřeno. Velkoobchody prodávají typicky ve větším měřítku a slouží jako distribuce pro maloobchody. To se týká například obchodů Makro, které jsou velkoobchody, a zákon se jich tedy netýká.

Jako maloobchody také neoznačujeme například kina, divadla, restaurace, bary nebo třeba zoo.

Výdejny e-shopů

Soudní rozhodnutí z roku 2021potvrzení z roku 2022 v praxi umožnilo nechat otevřeno různým e-shopům, čehož využívají typicky ty největší, které nezasílají zboží jen přes poštovní služby, ale nabízejí i své výdejny. E-shopy tohoto ovšem nevyužívají vždy a nechávají otevřeno jen během některých státních svátků.

Obchody na nádražích, letištích nebo stanicích

Další výjimky se týkají obchodů na letištích, železničních stanicích nebo autobusových nádražích. Pokud je v těsné blízkosti nějaký i větší obchod, tak může mít otevřeno. Těchto obchodů moc není, ale informace o nich najdete u jednotlivých řetězců, které najdete dále ve článku.

Stavy nebezpečí, nouzové a válečné stavy

A poslední zásadnější výjimkou jsou stavy nebezpečí, nouzové a válečné stavy. Během těchto stavů mohou obchody otevřít. Obvykle tyto stavy vyhlášeny nejsou, ale během posledních let se to mohlo různých státních svátků týkat. Řetězce ale i přes tyto vyhlášené stavy obvykle stejně své prodejny zavírají na celý den.

Během svátků můžete využít online supermarketů s rozvozem

Online rozvoz jídla třeba na webech Rohlik.cz nebo Kosik.cz zůstává v provozu i během svátků. Není to maloobchod, ale prostě jen rozvoz zboží.

Protože jsou ovšem jiné obchody zavřené, lze čekat vysoké vytížení, a to i do té míry, že nenajdete termín doručení. Pokud to jinak nejde a víte, že budete potřebovat nákup dovézt během svátků, objednejte zboží s dostatečným předstihem. pravděpodobně žádné zásadnější vytížení není třeba očekávat, ale během jiných svátků, kdy musí mít kamenné obchody zavřeno, je potřeba počítat s tím, že jsou tyto služby plně vytížené, a je tedy potřeba si vše objednat s dostatečným předstihem.

Otevírací doba obchodů Albert
Foto: Albert

Albert – Otevírací doba obchodů 28. 9. 2023

Albert u nás provozuje největší síť supermarketů a hypermarketů. Albert se snaží mít otevřeno, kdy to jen jde, což platí na víkendy i státní svátky, na které se zákon nevztahuje, ale 28. 9. 2023 budou všechny prodejny až na jednu zavřeny.

Jediná otevřená prodejna je hypermarket v Českých Budějovicích, který je na nádraží, tedy se na něj vztahuje výjimka ze zákona. Pokud chcete někde využít aplikaci Můj Albert nebo nakoupit se slevou z Albert letáků pro hypermarkety, tak právě zde.

Kromě toho jsou všechny prodejny rozlohou moc velké a nevejdou se do limitu 200m2. Pokud tak chcete využít služeb Albertu, nakupte si den předem, případně o den později, kdy se všechny prodejny zase otevřou.

Zde najdete odkazy na sociální profily Albertu, kde najdete více informací, ale třeba i zajímavé slevy, se kterými ušetříte:

Otevírací doba Billa
Foto: Stocklib

Billa – Otevírací doba 28. 9. 2023

Prodejny Billa v Den české státnosti dodržují nařízení, a všechny běžné prodejny zavírá. Billa ale ovšem nabízí i alternativy, díky kterým využijete svoji Billa Bonus Club kartu nebo slevy z BILLA letáků.

Billa provozuje na čerpacích stanicích Shell koncept Billa Stop & Shop, kdy můžete nakoupit potraviny právě na čerpacích stanicích. Protože čerpací stanice mají ze zákona výjimku, tak i tento koncept zůstává otevřený.

Čerpací stanice jsou obecně dražší, než jiné prodejny, takže jde spíše o menší nákupy nebo když chybí nějaká jedna důležitější věc, ale pokud máte Billa Stop & Shop, tak se vám může velmi hodit.

Využít můžete i kontaktů na sociální sítě Billa, kde se můžete dozeptat na další informace, ovšem i dle oficiálního webu jsou prodejny zavřené, takže se spíše jen dozvíte, že je opravdu zavřeno.

Tesco otevírací doba
Foto: iTesco.cz

Tesco – Otevírací doba 28. 9. 2023

Tesco 28. září zavírá všechny své prodejny, a to jak klasické supermarkety, hypermarkety, nebo menší Tesco Expres. I tyto menší prodejny přesahují prodejní plochu pro výjimku ze zákona, takže musí mít zavřeno.

Využít ale můžete Tesco Online, které je otevřené i během svátků. Potraviny tak dostanete přímo domů a nemusíte řešit, že je zrovna zavřeno. Podobné služby jsou ovšem v průběhu svátků využívány častěji, takže je lepší si vše naplánovat předem. Pokud si v daný svátek vzpomenete, že potřebujete nakoupit, je možné, že již bude kapacita zaplněna.

Ideální je tak vyřešit nákupy mimo tento svátek a zajít si do obchodu o den dříve.

Tady pak najdete odkazy na oficiální web Tesco i všechny sociální profily, kde se dozvíte více informací, ale najdete zde i všechny možné akce, slevy z aktuálních Tesco letáků a cokoliv, co by se vám mohlo hodit.

Otevírací doba Penny Market
Foto: PENNY Market

PENNY Market – Otevírací doba 28. 9. 2023

PENNY Markety v České republice provozují síť supermarketů, které jsou celkem podobně velké, a je tedy docela jasné na první pohled třeba jen podle fotky výše, že budou všechny větší, než povolený limit 200m2.

Jestli jste v PENNY Marketu zvyklí nakupovat, využijte jiné dny, protože během svátků budou prodejny zavřeny pokaždé.

Pokud si chcete vše ověřit, tady najdete odkazy na oficiální web i sociální profily Penny Marketu, kam můžete napsat a zeptat se na specifickou prodejnu:

Tady pak najdete vždy aktuální letáky Penny Market se všemi akcemi a slevami.

Otevírací doba v obchodech Lidl
Foto: Lidl

Lidl – Otevírací doba 28. 9. 2023

Lidl nechává své prodejny otevřené, jak jen to jde, a díky své husté síti obchodů jde o jeden z nejoblíbenějších řetězců u nás. Zákon je ovšem neúprosný a prodejny Lidlu jsou prostorné, takže budou prodejny 28. 9. zavřeny bez výjimky.

Svoji Lidl Plus aplikaci a slevovou kartu tak využijte před nebo po Dni české státnosti, kdy budou všechny prodejny otevřeny dle standardní otevírací doby, která se pohybuje typicky mezi 7:00 až 20:00 nebo 7:00 až 21:00 v závislosti na prodejně.

Bližší informace o prodejnách najdete přímo na oficiálním webu, informace o slevách, akčních Lidl letácích, kuponech nebo novinkách pak na sociálních profilech, které najdete přímo zde:

COOP
Foto: COOP

Coop/Jednota/Konzum – Otevírací doba 28. 9. 2023

Prodejny Coop s rozlohou nad 200m2 budou všechny 28. září zavřené. Značku Coop ale můžeme vidět i na různých menších lokálních prodejnách, které se do limitu vejít mohou.

Pokud některou z nich využíváte, zjistěte si otevírací dobu nejlépe na dané prodejně. Informace jsou často vyvěšena přímo u vstupu do prodejny, nebo se zeptejte zaměstnanců, kteří budou spíše vědět.

Naprosto ideální je si pak všechny nákupy zařídit mimo svátky, kdy bude určitě otevřeno, než riskovat.

Tady pak najdete odkazy na oficiální web i sociální profily Coopu, tady si pak poslechnete Coop TIP rádio:

Oteviraci doba v Kaufland
Foto: Stocklib

Kaufland – Otevírací doba 28. 9. 2023

I prodejny Kauflandu jsou otevřené obvykle co nejčastěji to jde, ovšem neprovozuje žádné menší prodejny, které by mohly zůstat během svátků uvedených v zákoně otevřené.

Všechny prodejny Kaufland tak budou 28. 9. 2023 zavřené a nakoupíte si tedy nejlépe před Dnem české státnosti nebo hned po něm, kdy se zase Kaufland otevře během klasické otevírací doby, kdy budete moci využít kartičku věrnostního programu Kaufland Card nebo nakoupit se slevou z Kaufland letáků.

Uvádíme zde i kontakty na web a sociální sítě Kauflandu, kde zjistíte více informací:

Otevírací doba v obchodech Globus
Foto: Globus

Globus – Otevírací doba 28. 9. 2023

I Globus u nás provozuje pouze větší prodejny, takže počítejte s tím, že budou všechny 28. září zavřeny. Podobně jako u dalších obchodů, i zde doporučujeme si nákupy zařídit mimo státní svátky, kdy bude otevřeno podle běžné otevírací doby, a tedy dostanete super nabídky z Globus letáků a využijete i věrnostní program s kartou Globus Bonus.

Zde pak najdete odkazy na oficiální web nebo sociální sítě Globusu:

Otevírací doba obchodů Bauhaus
Foto: Stocklib

Bauhaus – Otevírací doba 28. 9. 2023

Bauhaus u nás provozuje hobby shopy, které ale také spadají do maloobchodu. A protože jde o opravdu rozlehlé prodejny, budou všechny na Den české státnosti zavřeny.

Naštěstí sortiment Bauhausu obvykle není potřeba mít ihned, a tak není takový problém si nakoupit před svátkem nebo po svátku.

Jako u všech dalších obchodů zde najdete odkazy na web i sociální profily:

Otevírací doba v obchodech Baumax
Foto: BauMax

Baumax – Otevírací doba 28. 9. 2023

To samé co pro Bauhaus platí i pro Baumax. Prodejny jsou rozlehlé a spadají do zákona o otevírací době. Takže budou mít všechny Baumaxy zavřeno, a nakoupit je potřeba v jiné dny, než 28. září.

Tady pak najdete odkazy na sociální profily Baumaxu:

Otevírací doba obchodů OBI
Foto: OBI

OBI – Otevírací doba 28. 9. 2023

I OBI bude mít 28. září zavřeno ve všech prodejnách. Potřeby pro dům i zahradu je pak potřeba jít nakoupit jindy.

Zde najdete i sociální sítě a oficiální web OBI:

Otevírací doba obchodů IKEA
Foto: IKEA

IKEA – Otevírací doba 28. 9. 2023

IKEA provozuje v České republice 4 obchody s nábytkem (a několik výdejen nebo IKEA Pointů), ovšem během svátků budou zavřeny.

Znovu přidáváme odkazy na sociální sítě a oficiální web IKEA, kde můžete najít více informací nebo se případně dozeptat na rozvoz a podobné služby.

Drogerie DM
Foto: dm.cz

DM drogerie – Otevírací doba 28. 9. 2023

DM drogerie jsou 28. září 2023 také všechny zavřené. Zde by se dalo spekulovat, jestli některé zboží nespadá spíše do lékařských potřeba, ale nic na tom nemění, že třeba program dm active beauty musíte využít jindy.

Pokud pak sháníte nějaké léky nebo jiné potřeby, bude potřeba zajít do lékárny, které jsou u během státních svátků otevřeny, a kde je často možné sehnat i drogeristické zboží.

Otevírací doba v obchodech Makro
Foto: Makro

Makro – Otevírací doba 28. 9. 2023

Makro je na rozdíl od většiny dalších zmíněných obchodů velkoobchod. Proto se na něj zákon nevztahuje a Makro nechává své prodejny otevřeny i během svátků.

Dává to smysl, protože během svátků mohou menší obchody doplňovat sklady a sortiment, který je snadnější doplnit, když v obchodech nejsou zákazníci.

Pro více informací můžete navštívit sociální sítě nebo přímo oficiální web:

Obchodní centrum OC Šestka
Foto: OC Šestka

OC Šestka – Otevírací doba 28. 9. 2023

Ruzyňské Obchodní centrum Šestka bude mít 28. září 2023 zavřené obchody o velikosti nad 200m2, a navíc lze využít služeb, na které se zákon nevztahuje.

Den české státnosti letos vychází na střed pracovního týdne, proto očekáváme, že ho lidé využijí spíše k odpočinku a možná i k návštěvě svého oblíbeného obchodního centra, která budou otevřená. Ze zákona sice budou uzavřené prodejny o velikosti nad 200m2, ale služby budou plnohodnotně k dispozici bez jakéhokoliv omezení. Za nás doporučujeme např. fitcentrum Gymstory s nově otevřenou kryokomorou (terapií mrazem), největší vnitřní překážkovou dráhou i indoor-cyclingem s jedinečnou technologií. Do Šestky se jezdí nejen za sportováním a za nákupy, ale také za zábavou, kterou představuje interaktivní muzeum a herna Game World. Je plná (video)her a nabízí kompletní průřez celou jejich historií od 70. let až víceméně po současnost,popisuje Lenka Šátková, Marketing Manager OC Šestka.

Alza otevírací doba
Foto: Alza

Alza.cz – Otevírací doba 28. 9. 2023

Alza (i další e-shopy) vzhledem k rozhodnutí soudu mimo jiné z roku 2022 může nechat své výdejny otevřené kdykoliv, protože nejde o maloobchody, ale výdejny zboží.

Přestože Alza mít otevřeno může, tak toho nevyužívá naprosto vždy. Co se týče 28. září 2023, všechny pobočky Alzy mají otevřeno, kromě prodejen Brno-Lískovec, Děčín, Frýdek-Místek, Příbram a Kladno.

Samozřejmě budou stále fungovat i další možnosti výdeje, jako AlzaBoxy, které nabízí možnost nonstop vyzvednutí objednaného zboží.

Pro jistotu uvádíme odkazy i na sociální sítě a oficiální web, kde najdete více.

Otevírací doba Mall
Foto: Mall

Mall.cz – Otevírací doba 28. 9. 2023

Mall.cz oproti Alze nechává otevřeno i 28. září, takže si zboží můžete vyzvednout na výdejnách, nebo využít MALL Boxů, které fungují nonstop.

Více informací najdete a případné dotazy můžete pokládat na webu nebo sociálních sítích:

Co minimarkety, večerky, Žabky a další?

Zde je situace velmi individuální. Obchody, které přesahují prodejní plochou 200m2 budou zavřeny U menších obchodů velmi záleží na majitelích. Ti sice mohou nechat otevřeno, ale i tak se rozhodnou zavřít a odpočinout si.

Proto je nejlepší si vše zjistit předem přímo na prodejně, nebo ideálně nespoléhat na otevírací dobu obchodů, a nakoupit si předem, nebo naopak na nákupy vyčkat.

Ideální je si situaci zjistit přímo v daném obchodě. Informace bývají vyvěšeny u vstupu do prodejny, nebo se můžete zeptat.

Otevírací doba kinosálů během státních svátků
Foto: Freepik

Kina Cinema City a Cinestar – Otevírací doba 28. září 2023

Kina, divadla nebo podobné služby nespadají do maloobchodního prodeje, tedy se na ně ani zákon nevztahuje. Během svátků je tak možné vyrazit na film, a je jen na samotném kině, jestli bude, nebo nebude mít otevřeno.

Protože ale lidé mají čas a jsou doma, tak by mohli právě na nějaký film chtít vyrazit, tedy by pro kina nedávalo moc smysl, aby měli zavřeno. V praxi tak počítejte s běžnou otevírací dobou.

Zde odkazy na Cinema City:

Zde na Cinestar:

✔️Co se slaví 28. 9. na Den české státnosti?

Den české státnosti připadá každý rok na 28. září a připomíná událost z roku 935 našeho letopočtu, kdy byl ve zavražděn kníže Václav svým bratrem Boleslavem.

✔️Jaké jsou výjimky ze zákona o otevírací době během svátků?

Otevřeno mohou mít:
1) Lékárny
2) Čerpací stanice
3) Obchody na frekventovaných dopravních uzlech (nádraží, letiště)
4) Obchody, které nepřesahují prodejní plochu 200m2
5) Jakékoliv obchody za stavu nebezpečí, nouzového nebo válečného

Otevírací doba obchodů 28. září
  • Celkové hodnocení
4.5

Otevírací doba obchodů 28. září

Otevírací doba obchodů 28. září v Den české státnosti je podle zákona omezena. Zavřít musí všechny maloobchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Výjimku ze zákona mají lékárny, čerpací stanice a obchody na nádražích, letištích či vlakových stanicích.

Odesílám
Vaše hodnocení
4 (4 hodnocení)

Podobné články

Back to top button