Zdraví

Jak dlouho vydrží konzervované broskve? Přehledná tabulka

Je snadné nabýt dojmu, že konzervované potraviny vydrží mnoho let a nemusíme se o ně starat, pokud je neskladujeme řadu let, ale v případě broskví to nemusí být tak úplně pravda. Možná budete překvapeni, když zjistíte, že konzervované broskve nemusí vydržet tak dlouho, jak si myslíte.

Typ konzervovaných broskví

Datum spotřeby z hlediska bezpečnosti

Pro nejlepší chuť spotřebovat do

Broskve konzervované doma

3 roky a více

1 rok

Konzervy koupené v obchodě

5-7 let+

3 roky

Důležité je správně číst výše uvedenou tabulku. Tato data jsou určena pouze pro optimální chuť broskví. Doba, po kterou je výrobek bezpečný ke konzumaci, se může protáhnout na desítky let. Pokud je těsnění na plechovce dokonale neporušené, lze teoreticky broskve jíst i desítky let po zavaření bez jakýchkoli nepříznivých účinků.

Obecné pravidlo pro bezpečnost je, že broskve konzervované doma nesmí být starší než 2 roky, i když při dodržení správné přípravy a postupů pro bezpečnost potravin by neměl být problém je sníst i 5 let po konzervaci. Je ovšem potřeba dávat velký pozor na chuť a nezvyklou vůni.

Jak dlouho vydrží doma konzervované broskve?

Na tuto otázku je těžké odpovědět, pokud nevíme, jak přesně byly broskve v konzervě zpracovány, uvařeny, uzavřeny a skladovány. Pokud jsou však správně konzervovány a skladovány v suchém prostředí při pokojové teplotě, pak mohou vydržet 3 roky i déle.

Neměli byste se obávat, pokud je v plechovce malá promáčklina, ale pokud je plechovka výrazně promáčknutá, měli byste ji vyhodit. Důvodem není žádné riziko, že by se důlek mohl prorazit, ale že by deformace plechovky mohla narušit těsnění mezi víkem nebo dnem a stěnami plechovky, a umožnit tak vniknutí bakterií do (teď již ne) sterilní plechovky.

Je bezpečné konzumovat konzervované ovoce po datu minimální trvanlivosti?

Potravinářské společnosti pravděpodobně nikdy nemohou doporučit, abychom konzumovali cokoliv po datu minimální trvanlivosti, ale často jde prostě jen o odpovědnost, kterou na sebe tyto společnosti nechtějí brát.

Co se týče trvanlivých potravin, většina je bezpečná v zásadě po neomezenou dobu, pokud je dodržený správný postup skladování. Pokud je konzerva v dobrém stavu, tedy bez rzi, promáčklin nebo není nafouklá, je i obsah velmi pravděpodobně v pořádku i po mnoha letech. Otázkou je, kolik let?

Botulismus je jedním z rizik konzervovaných potravin, které nebyly správně konzervovány nebo skladovány. Botulismus je druh otravy potravinami způsobený bakteriemi rostoucími na konzervách, které nebyly řádně sterilizovány, nebo které byly při konzervování původně řádně sterilizovány, ale u kterých konzerva nezadržuje všechny bakterie.

U domácího zavařování je ale tato hranice prakticky jistě daleko kratší. Potraviny mohly být neideálně připraveny, broskve mohly bát přezrálé nebo je nádoba nedokonale uzavřena. Domácí konzervované broskve bychom tedy měli zpracovat během relativně krátké doby, nejlépe během následujících 12 měsíců od konzervace.

Vydrží broskve v konzervě déle než jiné potraviny?

Stručně řečeno, ne, na broskvích není nic, kvůli čemu by jejich trvanlivost v konzervě byla delší nebo kratší než u většiny ostatních druhů ovoce a zeleniny v konzervě – až na několik výjimek.

Jednou z výjimek je ovoce, které je vysoce kyselé a které nevydrží tak dlouho jako ovoce nekyselé. Broskve nejsou vysoce kyselé, ale určitou kyselost mají, takže zde není třeba se příliš obávat. Dalším příkladem jsou rajčata a rajčatové protlaky, které obvykle nevydrží tak dlouho.

Určení data spotřeby konzervovaných broskví je obtížné, existuje tolik faktorů, že je téměř nemožné přesně určit, v jakém okamžiku může být potravina nebezpečná nebo nežádoucí ke konzumaci. Tento bod ovlivňuje to, jak bylo ovoce zralé, sterilita prostředí, v němž se konzervuje, kvalita, těsnění a desítky dalších faktorů.

Obecně ale není špatné si stanovit hranici 3 let, kterou najdeme jako minimální trvanlivost u většiny konzervovaného ovoce, a tu dodržet.

Podobné články

Back to top button