Zdraví

Jaký je rozdíl mezi caffe latte, cappuccino nebo macchiato?

Možná jste někdy seděli v restauraci nebo kavárně, a nebyli jste si úplně jisti, jaký je přesně rozdíl mezi různými kávami. Názvy jako café latte, cappuccino nebo macchiato sice znáte, ale jaký je v nich přesně rozdíl? Na to se právě teď podíváme.

Pokud chcete krátkou a stručnou odpověď, tyto druhy káva mají vlastně stejné ingredience, ale jiný poměr kávy a mléka. Latte má poměr mléka ku kávě přibližně 7:1, cappuccino má poměr kávy ku mléku ku pěně 1:1:1,  macchiato je za 90 % káva s kapkou mléka.

Dále se podíváme na správnou přípravu ale i to, že v různých částech světa se café latte, cappuccino nebo macchiato připravují jinak, a tedy není jen jeden správný způsob.

Různé druhy kávy
Foto: Freepik

Co je Macchiato?

Macchiato doslova znamená „označené“, protože se jedná o espresso „označené“ lžičkou napěněného mléka navrch.

V dnešní době můžete najít nespočet různých variant macchiata, včetně karamelového ze Starbucksu a „tall maccata“ s takovým množstvím mléka, že se v podstatě jedná o miniaturní latté. Technicky vzato je však macchiato jednoduše espresso s malým množstvím mléka.

Mimo Itálii si můžete objednat espresso macchiato, abyste měli jistotu, že dostanete správný nápoj.

Varianty macchiata

Dnes však mnoho kávových nápojů označovaných jako „macchiato“ nemá s původním receptem mnoho společného. Starbucks u nás nabízí třeba Iced Caramel Macchiato nebo různé další druhy podle ročního období nebo změny chutí zákazníků. Tyto varianty sice mohou potěšit ty, kteří mají chuť na sladké, ale k tradičnímu espressu macchiato má daleko.

Častou variantou je „latte macchiato„, což je takové inverzní macchiato, tedy horké mléko doplněné espressem, obvykle větší a podávané ve vysoké sklenici.

Pokud chcete espresso s větším množstvím mléka než macchiato, můžete si vychutnat latte macchiato nebo cortado, což je lahodný latinskoamerický příspěvek k mléčným nápojům espresso.

Co je cappuccino?

Cappuccino je jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů na celém světě, který se připravuje z espressa s napařeným mlékem a mléčnou pěnou.

Název „cappuccino“ pochází od římskokatolického řádu kapucínských mnichů. Když se mléčná káva poprvé objevila na jídelních lístcích kaváren ve Vídni v 18. století, připomínala roucha, která tito mniši nosili. Běžně se podává s posypem z hoblin nebo práškové čokolády, což je odvozeno od vídeňského zvyku přidávat do kávy mleté koření.

Když se odborně nalije tak, aby tmavší káva dokonale obklopila kruh bílé barvy, nazývá se vzor na tradičním cappuccinu mnišská hlava.

V Itálii je cappuccino výhradně ranním nápojem. Jedná se o kulturní zvláštnost, kterou nikde jinde nepozorují. Pokud jste ale v Itálii, můžete vyvolat faux pas tím, že si objednáte cappuccino jindy, než dopoledne. V extrémních případech nemusíte svoji objednávku vůbec dostat.

Historie cappuccina

Ačkoli byl název poprvé použit ve Vídni, Itálie se může pochlubit vynálezem cappuccina v moderním stylu. Kávovar na espresso byl v Itálii vynalezen koncem 19. století a cappuccino se začalo objevovat na jídelních lístcích kaváren ve 30. letech 20. století.

Původní vídeňská mléčná káva se sladila skořicí nebo čokoládou a často se zdobila šlehačkou. Tento styl sladkého cappuccina byl oblíbený i v meziválečné Itálii – možná proto, že kvalita průměrného espressa byla natolik nízká, že ji bylo třeba maskovat dalšími dochucovadly.

Po druhé světové válce se cappuccino zjednodušilo. Díky zdokonalené technologii bylo připravení lahodného espressa jednodušší, takže se snížila potřeba dalších sladidel.

Pomalu se také cappuccino rozšířilo po celém světě. Ve Velké Británii se tak stalo v padesátých letech, zatímco v USA se cappuccino ujalo mnohem později, v osmdesátých letech. V současné době už zbývá jen několik koutů světa, kde by šálek cappuccina nebyl snadno k dostání.

Certifikovaný recept na cappuccino

Zatímco mnohé zdroje považují za definici cappuccina poměr kávy, mléka a pěny 1:1:1, Istituto Nazionale di Espresso Italiano (INEI) definuje certifikované italské cappuccino následovně:

  • Začíná 25 ml espressa
  • Vyžaduje 100 ml studeného mléka (3-5 °C), které se spaří na objem 125 ml
  • Podává se v bílém porcelánovém šálku o objemu 150-160 ml
  • Na vrcholu musí být viditelná kopulovitá čepička mléčné pěny

Klíč ke cappuccinu INEI: kvalita espressa. Tam, kde je macchiato tvořeno ze 75 % espressem a z 25 % mlékem (a to ještě v případě, že je mléka opravdu hodně, poměr může být i 9:1), cappuccino tyto poměry obrací. To znamená, že pro cappuccino je nejdůležitější kvalita espressa.

Špatná dávka vám nepřinese dostatečnou chuť kávy. Dokonalá dávka vám vykreslí onu magickou rovnováhu hlubokého espressa a lehce sladkého spařeného mléka.

Varianty cappuccina

Mimo Itálii je pro cappuccino běžné používat kávu, mléko a pěnu v poměru 1:1:1. Pro přípravu cappuccina se používá káva, mléko a pěna. Variací mezi poměrem mléka a mléčné pěny baristé vytvářejí „suché“ nebo „mokré“ cappuccino. Mokré cappuccino obsahuje více horkého mléka, zatímco suché více mléčné pěny. Na mnoha místech se cappuccino posype kakaovým práškem.

Flat white je další mléčný kávový nápoj, který postrádá tradiční pěnovou čepici a často má o něco méně mléka než tradiční cappuccino.

Co je to latte?

„Cafe latte“ znamená „mléčná káva“, samotné „latte“ pak pouze „mléko“. Stejně jako v případě cappuccina se jedná o velmi globalizovaný nápoj s nesčetnými variantami receptury. Ve skutečnosti neexistuje jediný správný způsob, jak latte připravit, i když existují úžasné přístroje, které vytvoří nápoj právě pro vás.

Ve většině kaváren mimo Itálii je to obvykle jedno espresso doplněné velkým množstvím spařeného mléka. Pokud nápoj obsahuje mléko, může se jednat o latte, a to i když není připraven z kávy.

Matcha Latte
Foto: Freepik

Oblíbené kavárenské nápoje, jako je Chai Latte a Matcha Latte, splňují jediné kritérium pro to, aby se jednalo o latte, protože obsahují mléko.

V Itálii při objednání latte dostanete pouze sklenici mléka.

Rozdíl mezi cappuccinem a latte je jednoduchý. V obou je espresso a mléko, ale rozdíl je v obsahu mléka. Latte ho má více a má krémovější chuť. Cappuccino má méně mléka a tuhou pěnu, zatímco Latte má jen tenkou vrstvu pěny.

V Itálii si mnoho lidí připravuje latte k snídani tak, že si jednoduše uvaří kávu v konvičce, ohřejí mléko na plotně a obojí smíchají dohromady. Zdá se, že jde o běžný styl – s napěňováním mléka se neobtěžují.

Historie latté

Protože latte neodkazuje na jeden konkrétní recept, je těžké určit, kdo ho vlastně vymyslel. Mléčná káva se stala oblíbenou v celé Evropě na konci 19. a na začátku 20. století, přičemž regionální varianty, jako je německá Milchkaffee a francouzská café au lait, se připravovaly naléváním ohřátého mléka a silné kávy ze dvou oddělených džbánků, smíchaných podle preferencí.

V anglicky mluvícím světě se začalo hojně používat slovo latte – paradoxně proto, že latte není ve skutečnosti součástí italské kavárenské kultury. Vyvinul se společný recept na jeho přípravu, který zahrnuje espresso, sladidla a spařené mléko.

V klasickém italském espresso baru si můžete objednat macchiato nebo cappuccino, ale caffè latte je vnímáno jako snídaňový nápoj, který si místo toho připravíte doma.

Recepty na latte po celém světě

Obecně lze říci, že existují dva velmi odlišné způsoby přípravy latte: způsob, který se užívá v Itálii, nebo americká technika. Existují však i další varianty.

  • Latte v Itálii: Uvařte si silnou kávu (pomocí kávovaru nebo moka konvičky) a poté přidejte ohřáté mléko a obvykle i cukr. Jednoduché, uspokojivé a nevyžaduje žádné speciální vybavení.
  • Latte v Americe: Uvařte šálek espressa a spařte mléko do husté mikropěny (ne do pěny), přibližně 1 díl kávy na 6 dílů mléka. Podle chuti přidejte ochucený sirup nebo cukr.
  • Latte ve Francii: Café au lait (nebo café crème) je mléčná káva, která se obvykle podává z velké mísy – zřejmě proto, že je snadné si pak do kávy namočit croissant nebo snídaňovou bagetu. Obvykle se připravuje z tmavé filtrované kávy, nikoli z espressa, a tradičně se podává u stolu smícháním stejných dílů kávy a ohřátého mléka ze dvou džbánků.

Závěr

Existuje mnoho různých druhů kávových nápojů. ale Nakonec rozdíl mezi macchiatem, cappuccinem a latte spočívá v poměru kávy a mléka:

  • Macchiato: šálek espressa s trochou mléka. Poměr: 90 % kávy, 10 % mléka.
  • Cappuccino: šálek espressa s napařeným mlékem a pěnou. Poměr: 1:2:2 podle INEI, mimo Itálii také 1:1:1.
  • Latte: v Itálii káva s ohřátým mlékem. Mimo Itálii espresso s velkým množstvím spařeného mléka. Poměr: běžně 15 % kávy, 85 % mléka.

Podobné články

Back to top button