Novinky a aktualityZdraví

Jak dlouho vydrží čerstvá celá nebo mletá kávová zrna?

Už jste někdy narazili na starý sáček namleté kávy vzadu ve spíži a přemýšleli jste, jestli má nějaké datum spotřeby? A bude ještě dobrá, když ji necháte otevřenou příliš dlouho?

Namletá kávová zrna se mohou zkazit, protože časem ztrácí chuť. Mletou kávu je nejlepší použít co nejblíže datu pražení, kdy si po otevření zachovává čerstvost až 2 týdny, přičemž po 4 týdnech chuť v zásadě zcela vyprchá. Stará namletá káva neplesniví ani nehnije, ale rozhodně se snižuje její kvalita.

I když se „nekazí“ tak nechutným a nebezpečným způsobem jako jiné potraviny, měli byste o namleté kávě a její čerstvosti vědět několik věcí. Ačkoli má krátkou trvanlivost, lze ji využít i poté, co ztratí svoji výjimečnou chuť.

Mohlo by vás zajímat: Jaký je rozdíl mezi caffe latte, cappuccino nebo macchiato?

Kávová zrna celá
Foto: Freepik

Namletou kávu zpracujte čím dříve, tím lépe

Ať už to víte, nebo ne, káva, stejně jako všechny ostatní potraviny, je produktem i obětí přírodní chemie. Samotná kávová zrna se skládají z mnoha různých sloučenin, včetně sacharidů, aminokyselin a lipidů. Každá z těchto sloučenin je náchylná ke změnám a podléhá chemickým a fyzikálním změnám.

Nemusíte se obávat, že by vám stará namletá káva způsobila nevolnost, tedy až na tu příšernou chuť. Kávová sedlina se „zkazí“, když se stane zatuchlou, její chuť se promění na nesnesitelně hořkou a prospěšné látky se ztratí. Namletá káva nehnije ani neplesniví a technicky vzato je jejich konzumace bezpečná, ale i tak je lepší se té staré prostě vyhnout.

Namletá káva je sice obvykle balena ve vzduchotěsných obalech, čímž se prodlužuje její trvanlivost, ale i tak se nakonec zkazí, protože oxiduje, i když mnohem pomaleji, než by tomu tak bylo v neuzavřeném obalu.

Jak vám řekne každý kávový fajnšmekr, káva chutná nejlépe nejblíže datu pražení, a čím déle uplynulo, tím postupně ztrácí stále více a více na té správné chuti.

To samozřejmě přináší problém s lokalitou. Ne každý má prostředky nebo čas na to, aby si pro svůj každodenní nápoj obstaral čerstvě upražená zrna z farmy. Je ovšem pravda, že namlít si kávu sám je dnes opravdu otázka chvilky bez jakéhokoliv nepořádku a se skladným přístrojem v ceně v řádu stokorun.

Jak správně skladovat namletou kávu

Důvod, proč má namletá káva kratší trvanlivost než celá zrna, je podobný důvodu, proč mají plátky jablek kratší trvanlivost než celé ovoce: expozice, nebo jinak řečeno vystavení okolním vlivům.

Příroda poskytuje svůj vlastní druh obalu, a namletí kávových zrn vystavuje vzduch větší ploše kávy, než by bylo jinak k dispozici. Působení vzduchu, přesněji řečeno kyslíku, tzv. oxidace, a dokonce i světla může kávu změnit. Čím větší plocha je v kontaktu s okolním vzduchem, tím rychleji se oleje v zrnu odpařují a mění svůj chemický profil.

S rostoucí oxidací se zvyšuje pH (úroveň kyselosti) hotového produktu a káva získává hořčí chuť. To platí stále více na každém stupni přípravy: nejdelší trvanlivost mají celá pražená zrna, následuje namletá káva a nakonec vařená káva, která vydrží při pokojové teplotě asi 30 minut, než zvětrá.

Kávová sedlina zakoupená v obchodě je obvykle balena s tajnou přísadou, která má bojovat proti této přirozené chemické degradaci. Vzduchotěsné obaly jsou před uzavřením často propláchnuty dusíkem. Díky tomu vydrží kávová sedlina v původním uzavřeném obalu mnohem déle než v neuzavřeném balení stejných kávových zrn, což umožňuje mnohem lepší přístup k uvařenému nápoji, než by bylo jinak možné.

Jak tedy nejlépe zachovat chuť a čerstvost po zakoupení a otevření balení kávové sedliny v domácnosti? Ne každý má přístup ke stejnému druhu technologie pro opětovné uzavření namleté kávy dusíkem. Namletou kávu je nejlepší uchovávat v neprůhledných, vzduchotěsných nádobách v chladném prostoru s nízkou vlhkostí.

Pokud si chcete připadat opravdu high-tech, můžete také udělat to, co dělají profesionálové, a najít si nádobu, která má také jednosměrný ventil pro uvolňování oxidu uhličitého, který umožňuje regulaci teploty a vzduchu, což dále zabraňuje vysychání nebo plesnivění.

Dalším často navrhovaným řešením skladování je uložení namleté kávy do mrazničky. Ačkoli ledová káva může být chutná, kávová zrna celá nebo namletá bychom mrazit neměli. Zničíme tak velmi rychle veškerou chuť a káva pak chutná nevýrazně. Pokud to jinak nejde, vždy skladujte takto pouze neotevřené obaly a jen velmi krátkou dobu.

Nejlepším způsobem, jak zajistit čerstvost, je však samozřejmě kupovat pouze to, co potřebujete. Zatímco nákup ve velkém u některých produktů typu cukr, mouka nebo konzervy může dávat větší smysl, u kávy se to často vyloženě nevyplatí. Kupte si jí tolik, abyste ji mohli spotřebovat do dvou týdnů od otevření nebo od nákupu. Pokud si na kvalitu kávy opravdu potrpíte, namelte si zrna sami. Jen se ujistěte, že je vhodně skladujete. Pamatujte, že méně vzduchu, méně vlhkosti a méně světla je pro kávová zrna lepší.

Jak dlouho je stále kvalitní namletá káva?

Víme tedy, že se namletá káva může zkazit, ale jak dlouho přesně to trvá? Opět záleží na způsobu skladování. Neotevřené, dusíkem uzavřené balení kávové sedliny může na poličce vydržet 3-5 měsíců za předpokladu, že bylo správně skladováno (tj. na chladném a suchém místě). Ačkoli dlouhodobé zmrazení může mít vliv na chuť, vzduchotěsné nádoby s kávovou sedlinou lze udržet čerstvé až rok.

Přestože nejčerstvější káva je nedávno upražená a namletá před vařením, šálek lahodného kafe je stále dostupný i těm, kteří nemají čas na staromódní způsob přípravy a skladování. Zde je šikovná tabulka znázorňující čerstvost kávové sedliny i zrnkové kávy v různých formách jejich skladování. Týká se pouze nezmrazených produktů, protože zmrazením by se data uchování výrazně změnila.

TypZachování čerstvosti po praženíChuť se zkazí za
Mletá (otevřená)2 týdny4 týdny
Mleté (zavřená)3-5 měsíců6-9 měsíců
Celá kávová zrna (otevřená)3-5 měsíců6-9 měsíců
Celá kávová zrna (zavřená)12 měsíců12 a více měsíců

Po otevření by měl být sáček s namletou kávou spotřebovat do dvou týdnů, protože po této době začíná stárnout. Pokud jsou navíc skladovací podmínky nevyhovující, zvyšuje se i pravděpodobnost vzniku plísní, zejména v místech s vyšší vlhkostí.

Uvedené časy rovněž předpokládají správné skladování po otevření, tedy v suché nádobě s malým nebo žádným prouděním vzduchu. Pokud však přijmete další preventivní opatření, například použijete vzduchotěsnou nádobu s jednocestným ventilem, může otevřený sáček s kávovou sedlinou vydržet mnohem blíže datu „spotřebujte do“, než by jinak mohl.

Kávový filtr
Foto: Freepik

K čemu lze použít kávovou sedlinu nebo starou namletou kávu?

Co tedy dělat se starou namletou kávou, když už není použitelná jako nápoj? Ať už děláte cokoli, nevyhazujte ji do dřezu, protože se může hromadit v potrubí a způsobit zpětný tok vody v umyvadle. Častým problémem, který někteří mají s vyhazováním staré namleté nebo zrnkové kávy, je pocit viny, který s tím souvisí; přece jen jste za ni zaplatili a občas se stane, že jste jí nespotřebovali tolik, kolik jste zamýšleli. Vyhazování jakéhokoli množství se může zdát jako plýtvání. Nemusíte se však bát! I když se tato káva už nehodí k pití, stále existuje spousta věcí, ke kterým se může hodit!

Jedním ze zábavných projektů, ke kterým je můžete použít, je barvení vlastních látek. Používání domácích barviv je stará tradice, kterou můžete snadno obnovit v několika jednoduchých krocích. Ačkoli nám spařením namleté kávy vzniká sytě černá tekutina, její použití jako barvivo ve skutečnosti vede k jemné hnědé barvě podobné odstínu po přidání mléka nebo smetany do šálku. Kávová barviva se běžně používají v kostýmním návrhářství, protože pomocí malého množství pigmentu lze látce dodat efekt stáří.

Dalším způsobem, jak využít starou namletou kávu nebo kávovou sedlinu kávovou sedlinu, je zahrada. Rozsypání staré kávy na zahradě má mnoho výhod, od hnojení až po ochranu před škůdci. Káva přirozeně obsahuje velké množství dusíku, takže je vynikajícím doplňkem kompostu, ale jen pamatujte, že jí nesmíte přidat příliš mnoho. Dobrá hromada kompostu obsahuje stejné množství zelených složek (zdrojů dusíku) a hnědých složek (zdrojů uhlíku). Nenechte se zmást názvy barev, nezapomeňte si nejprve ověřit, co přesně váš kompost získá s každou hromadou odpadu, který na něj vyhodíte.

Kávovou sedlinu lze také použít jako přírodní odpuzovač škůdců. Slimáci, komáři, šneci a další venkovní škůdci nemají vůni kávy rádi. Chcete-li odpudit škůdce jako jsou slimáci ze zeleninové nebo květinové zahrady, posypte její okraje trochou staré namleté kávy. Zatímco sůl může tyto škůdce zahubit, kávová sedlina je od nich zcela odradí a ušetří vaši půdu přidaného sodíku. Při pobytu venku s rodinou nebo přáteli umístěte na verandu nebo piknikovou deku malou nádobu s namletou kávou s otevřeným víkem, abyste od sebe udrželi otravné komáry.

Kávovou sedlinu lze také samostatně použít jako hnojivo, není potřeba žádná zapáchající hromada kompostu! U některých rostlin, jako jsou růže nebo hortenzie, můžete dokonce vyhrabat okolí kořenů a přisypat do nich několik hrstí kávové sedliny, abyste půdu zdravě posílili. Některé ovocné rostliny, jako jsou borůvky, brusinky nebo citrusy, také milují blahodárné účinky kávové sedliny. Nemusíte se obávat, že se káva přidá suchá, stejně se v půdě rozmočí.

Použitá kávová sedlina má své místo i v zahradách v městských bytech. Věděli jste, že kávová sedlina je vynikajícím prostředím pro pěstování hub? Houby, které jsou dobrým zdrojem vlákniny, antioxidantů a bílkovin, se v běžných zahradních podmínkách pěstují obtížně, ale použití použité kávové sedliny představuje levný způsob, jak si doma vypěstovat vlastní.

Umístěte kávovou sedlinu přibližně do poloviny výšky do kbelíku s otvory poblíž horní části. Na ni rozdrobte substrát na houby a obě látky smíchejte dohromady. Dbejte na to, aby byla směs vlhká, ale ne příliš, zakryjte horní část nádoby celofánem nebo potravinovou fólií a umístěte ji do tmavého, chladného kouta, aby se mohla vyvíjet.

Skvělé nezahradnické využití kávové sedliny najdete také v péči o pleť. Namletá káva je skvělým exfoliantem – prostředkem, který lze použít ke zbavení odumřelých kožních buněk. Dobrým receptem na luxusní nízkorozpočtový cukrový peeling je smíchat 1 šálek mleté kávy s 1/2 šálku hnědého cukru a dostatečným množstvím oleje (dobrou volbou je mandlový nebo kokosový), aby vznikla pasta. Můžete také přidat několik kapek oblíbeného esenciálního oleje pro přidání vůně, i když samotná káva je dostatečně výrazná. Tento peeling, uložený ve vzduchotěsné nádobě v domácí chladničce, můžete používat v době koupele až dva týdny a získáte tak hebkou pokožku bez jakékoliv chemie.

Podobné články

Back to top button