Zdraví

Jaký je rozdíl mezi vegetariánem a veganem?

Co je vegetarián a vegan

Vegetarián nejí žádné potraviny z masa, tedy červené maso, drůbež nebo ryby. Vegan je přísnější vegetarián, který se vyhýbá konzumaci mléčných výrobků, vajec a jakýchkoliv dalších složek pocházejících ze zvířat.

Vegetariánská strava je údajně známá již od roku 700 př. n. l. Existuje několik typů a lidé je mohou praktikovat z různých důvodů. Patří mezi ně zdravotní, etické, ekologické a náboženské důvody.

Veganská strava se objevila o něco později, ale v poslední době se o ní píše poměrně hodně. I v obchodech jsou sekce vyhrazeny pro vegetariány nebo vegany.

V tomto článku se podíváme na podobnosti a rozdíly mezi těmito dvěma dietami.

Bezmasé jídlo
Foto: Freepik

Co je to vegetariánská strava?

Podle Vegetariánské společnosti je vegetariánem ten, kdo nejí žádné maso, drůbež, zvěřinu, ryby, korýše ani vedlejší produkty z porážky zvířat.

Vegetariánská strava obsahuje různé množství ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, ořechů a semen.

Zařazení mléčných výrobků, medu a vajec závisí na typu diety, kterou dodržujete.

Mezi nejčastější typy vegetariánů patří např.:

  • Lakto-ovo vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají veškerému živočišnému masu, ale konzumují mléčné a vaječné výrobky
  • Lakto vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají živočišnému masu a vejcím, ale konzumují mléčné výrobky
  • Ovo vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají všem živočišným produktům kromě vajec
  • Vegani: vegetariáni, kteří se vyhýbají všem živočišným produktům a produktům živočišného původu

Lidé, kteří nejedí maso ani drůbež, ale konzumují ryby, jsou považováni za peskatariány, zatímco vegetariáni na částečný úvazek jsou často označováni jako flexitariáni.

Ačkoli jsou někdy považováni za vegetariány, peskatariáni a flexitariáni jedí živočišné maso. Technicky tedy nespadají pod definici vegetariánství.

Co je to veganská strava?

Veganskou stravu lze považovat za nejpřísnější formu vegetariánství.

Veganství je v současnosti definováno Veganskou společností jako způsob života, který se snaží co nejvíce vyloučit všechny formy vykořisťování a týrání zvířat.

To zahrnuje vykořisťování pro potravinářské a jakékoli jiné účely.

Veganská strava tedy vylučuje nejen živočišné maso, ale také mléčné výrobky, vejce a další složky, které pocházejí ze zvířat. Mezi ně patří např.:

  • želatina
  • med
  • karmín
  • pepsin
  • šelak
  • albumin
  • syrovátka
  • kasein
  • některé formy vitaminu D3

Vegetariáni a vegani se z podobných důvodů často vyhýbají konzumaci živočišných produktů. Největší rozdíl je v tom, do jaké míry považují živočišné produkty za přijatelné.

Vegani i vegetariáni mohou například ze zdravotních nebo ekologických důvodů vyloučit ze svého jídelníčku maso.

Vegani se také rozhodli vyhýbat se všem vedlejším živočišným produktům, protože se domnívají, že to má největší dopad na jejich zdraví a životní prostředí.

Z etického hlediska jsou vegetariáni proti zabíjení zvířat pro potravu, ale obecně považují za přijatelnou konzumaci vedlejších živočišných produktů, jako je mléko a vejce, pokud jsou zvířata chována v odpovídajících podmínkách.

Na druhou stranu vegani věří, že zvířata mají právo na to, aby je člověk nevyužíval, ať už jde o potraviny, oblečení, vědu nebo zábavu.

V důsledku toho se vegani snaží vyhýbat všem vedlejším živočišným produktům bez ohledu na podmínky, v nichž jsou zvířata chována nebo držena.

Snaha vyhnout se všem formám využívání zvířat je důvodem, proč se vegani rozhodli vzdát se mléčných výrobků a vajec, tedy produktů, s jejichž konzumací nemá mnoho vegetariánů problém.

Sladké brambory
Foto: Freepik

Výživové aspekty vegetariánské a veganské stravy

Výzkumy ukazují, že vegetariánská a veganská strava má obvykle nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu.

Obsahuje obvykle velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a zdravých rostlinných látek.

Obě diety navíc obsahují vysoké množství potravin bohatých na živiny. Ty mohou zahrnovat ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy, semena a sójové produkty.

Na druhou stranu špatně naplánovaná vegetariánská a veganská dieta může mít za následek nízký příjem některých živin, zejména železa, vápníku, zinku a vitaminu D.

Obě diety také obvykle obsahují omezené množství vitaminu B12 a omega-3 mastných kyselin, i když množství těchto živin je u veganů obecně nižší než u vegetariánů.

Zatímco vegetariánská a veganská strava se obvykle opírá ve velké míře o ovoce, luštěniny a zeleninu, některé položky mohou být bez diety a masa, ale přesto jsou:

  • vysoce zpracované
  • s vysokým obsahem přidaných cukrů
  • vařené metodami, které mohou přidávat nadbytečný tuk

Sušenky, hranolky, cukrovinky, a dokonce i zmrzlina na bázi ořechů mohou spadat do kategorie veganských a vegetariánských výrobků, ale přesto obsahují rafinované sacharidy, jsou vysoce zpracované, mají vysoký obsah přidaného cukru nebo jsou smažené.

Tyto potraviny by se měly konzumovat s mírou.

Smažená zelenina
Foto: Freepik

Co je zdravější?

Podle vědeckých přehledů lze vegetariánskou i veganskou stravu považovat za vhodnou pro všechna životní období, pokud je ovšem dieta pečlivě naplánovaná.

Nedostatečný příjem živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vápník a vitaminy D a B12, může negativně ovlivnit různé aspekty zdraví, včetně duševního a fyzického zdraví.

Nižší příjem těchto živin mohou mít vegetariáni i vegani. Studie však ukazují, že vegetariáni obvykle konzumují o něco více vápníku a vitaminu B12 než vegani.

Přesto by vegetariáni i vegani měli věnovat zvláštní pozornost výživovým strategiím, které mají zvýšit vstřebávání živin z rostlinných potravin.

Může být také nutné konzumovat obohacené potraviny a doplňky stravy, zejména pokud jde o živiny, jako je železo, vápník, omega-3 a vitaminy D a B12.

Vegetariáni a vegani by měli cíleně a poctivě:

  • analyzovat svůj denní příjem živin
  • pravidelně si nechat změřit hladinu živin v krvi
  • doplňovat chybějící živiny pomocí doplňků stravy

Několik málo studií, které přímo srovnávaly vegetariánskou a veganskou stravu, uvádí, že vegani mohou mít o něco nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a různých typů rakoviny než vegetariáni.

Většina dosavadních studií však byla pozorovacího charakteru. To znamená, že nelze přesně říci, který aspekt veganské stravy tyto účinky vyvolává. Nelze také potvrdit, že strava je jediným určujícím faktorem.

Jak vegetariánskou, tak veganskou stravu lze považovat za zdravou volbu stravování. Pokud však není veganská strava dobře naplánována, může vést k nedostatku živin. Vegani i vegetariáni by také měli přijímat dostatek bílkovin, které jsou potřeba mimo jiné pro tvorbu svalů.

Veganství je víc než jen to, co jíte

Ačkoli se vegetariáni a vegani mohou rozhodnout vyhýbat se živočišným produktům z podobných důvodů, u veganů tato volba často přesahuje rámec stravy.

Ve skutečnosti je veganství často považováno za životní styl silně zakotvený v právech zvířat.

Z tohoto důvodu se mnoho veganů vyhýbá také nákupu oblečení obsahujícího hedvábí, vlnu, kůži nebo semiš.

Mnozí vegani navíc bojkotují společnosti, které testují na zvířatech, a kupují pouze kosmetiku, která neobsahuje vedlejší produkty živočišného původu.

Lidé označovaní jako „etičtí vegani“ se také vyhýbají cirkusům, zoologickým zahradám, rodeím, koňským závodům a dalším aktivitám, při nichž jsou zvířata využívána pro zábavu.

Podobné články

Back to top button