Pekanové ořechy – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty
Pekanové ořechy či zkráceně pekany na první pohled připomínají dobře známé vlašské ořechy. Tento, zejména v Americe, oblíbený ořech je však oproti nim sladší, měkčí a krémovější. Poslední dobou si pro svou chuť a široké využití v kuchyni našel své fanoušky i u nás. Pekanové ořechy nejsou však jen výborné chuťově, ale i výživově. Díky obsahu zdraví prospěšných látek se jedná o jednu z vůbec nejzdravějších potravin na světě.
📝Obsah
Jak se pěstují pekanové ořechy a odkud pochází?
Pekanové ořechy jsou semena plodů ořešáku pekanového, velikého opadavého stromu, který dorůstá i 20-40 m ve výšce. Plně vzrostlý strom může mít průměr šířky kmenu i 2 metry a trvá 20 let, než se urodí první úroda. V následujících letech však svého pěstitele odmění velkými úrodami těchto chutných jader.
Původní území výskytu tohoto majestátného stromu se rozprostírá na jihu USA a na severu Mexika. Pekany začaly být komerčně pěstovány až v roce 1880, do té doby se jednalo o planě rostoucí delikatesu.
Největšími producenty pekanových ořechů jsou státy na jihu USA jako je Georgie, Nové Mexiko a Texas, který má strom ořešáku pekanového ve svém znaku.
Různé druhy pekanových ořechů a rozdíly mezi nimi
Pekanové ořechy se rozlišují podle velikosti půlek jader. Je možné však zakoupit i různě hrubě nasekané pekany. Většina z dostupných pekanů na našem trhu pochází z USA.
- Mammoth – největší
- Jumbo
- Extra Large
- Large
- Medium
- Topper – nejmenší
Pekanové ořechy – nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Pekanové ořechy – nutriční hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 749 kcal (3136 kJ) |
Bílkoviny | 9,1 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 13,8 g (4,3 g) |
Tuky | 71 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 6,1 g |
– Mononenasycené | 40,8 g |
Cholesterol | 0 g |
Vláknina | 9,6 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v pekanovém ořechu také tyto živiny:
- Draslík
- Fosfor
- Hořčík
- Kyselina listová
- Mangan
- Měď
- Selen
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Nejhojněji je v pekanových ořeších z vitamínů B-komplexu zastoupen vitamín B1, kterého na 100 g obsahují 57 % doporučené denní dávky (DDD). Také v menším množství poskytují vitamíny B2, B5 A B6. Vitamíny B v lidském těle působí synergicky, podílejí se na správné funkci metabolismu, podporují kognitivní funkce jako je spánek či paměť a zlepšují náladu.
- Vitamín B1 (57 % DDD)
- Vitamín B2 (11 % DDD)
- Vitamín B5 (17 % DDD)
- Vitamín B6 (16 % DDD)
- Vitamín B3 (8 % DDD)
- Vitamín B9 (6 % DDD)
- Vitamín K (3 % DDD)
- Vitamín E (9 % DDD)
Pekanové ořechy mají vysoký obsah manganu (214 % DDD), důležitého katalyzátoru enzymů zodpovědných za metabolismus cholesterolu, aminokyselin a sacharidů. Dále v nich najdeme hořčík, který přispívá ke zdraví srdce, železo, jež je nezbytný pro syntézu hemoglobinu, fosfor důležitý pro stavbu kostí a zubů a zinek, který se účastní inzulinového systému.
- Mangan (214 % DDD)
- Hořčík (34 % DDD)
- Železo (19 % DDD)
- Fosfor (40 % DDD)
- Zinek (48 % DDD)
- Vápník (7 % DDD)
- Draslík (9 % DDD)
Jak působí pekanové ořechy na zdraví?
Pekanové ořechy jsou skvělým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které mohou pozitivně ovlivnit hladiny cholesterolu a tím podpořit celkové zdraví kardiovaskulárního systému. Dále se mohou pyšnit obsahem polynenasycených mastných kyselin, v poměru 21:1 omega 6 a omega 3. S ohledem na preferovaný poměr příjmu těchto látek, který je 2:1 či 3:1, se jedná o jeden z nejzdravějších ořechů.
Při konzumaci ořechů je potřeba dávat si pozor na vysoký obsah tuků a tím zvýšený počet kalorií. Pokud je vaším cílem zhubnout, je lepší si porci ořechů zvážit, jinak je velmi jednoduché překročit plánovaný kalorický příjem.
Jak správně skladovat pekanové ořechy?
Stejně jako ostatní ořechy, by měly být i pekany uložené ve vzduchotěsné nádobě v chladu, temnu a suchu. Kvůli obsahu tuků mohou lehce žluknout. Ořechy je možné také zamrazit. Ořechy spotřebujte maximálně do několika měsíců.
Pekanové ořechy v kuchyni: recepty a další využití
Na pekanových ořeších si jistě můžete pochutnat i jen tak, bez ničeho jako samostatnou svačinku – chuťově jsou velmi jemné a zdaleka ne tak hořké jako například vlašáky. Navíc je možné je zakoupit, či si velice jednoduše udělat kandované či karamelizované pekany.
Chuť pekanů se krásně snoubí s nejrůznějšími druhy ovoce, výborné jsou opražené do salátů, k masu a sýrům a samozřejmě se z nich pečou výtečné dezerty. Díky své měkkosti jsou přímo jako stvořené pro výrobu ořechového másla.
Domácí karamelizované pekany
Existuje mnoho způsobů, jak z pekanů udělat sladkou či slanou svačinku. Můžete klidně i zaexperimentovat a vyzkoušet vlastní mix koření. Není však nic jednoduššího než smíchat pekanové ořechy s javorovým sirupem či medem, trochou vanilky a upéct v troubě. Hotové karamelizované pekany si pak můžete užívat jako samostatnou svačinku nebo je použít do dalších jídel jako jsou například exotické saláty s maracujou.
Co budete potřebovat na 1. variantu:
- Pekanové ořechy
- Javorový sirup
- Čistý vanilkový extrakt
Postup:
- Smíchejte ingredience, tak aby pekany byly hezky sirupem obalené.
- Předehřejte troubu na 180 °C a na plech rozprostřete pečící papír.
- Pekany rozprostřete na plech a dejte péct na 7 minut. Vytáhněte z trouby, pekany otočte, vložte zpět do trouby a pečte dalších 7 minut.
- Pokud je vaše trouba příliš horká stačí pouze 6 minut z obou stran. Pekany můžete vždy do trouby vrátit, aby se dopekly.
- Dobrou chuť!
Ke karamelizování pekanů můžete také zvolit variantu přípravy na plotně v hrnci, na kterou budete potřebovat:
- 100 g pekanových ořechů
- 1 polévková lžíce medu
- 2 polévkové lžíce hnědého či třtinového cukru
Postup:
- Pekany dejte na hlubokou pánev či do menšího hrnce. Zapněte plotýnku a za občasného míchání restujte, dokud mírně nezhnědnou. Dávejte pozor, aby se nepřipálily. Orestované pekany vysypte do předpřipravené misky.
- Připravte si talíř s pečícím papírem.
- Do pánve či hrnce dejte cukr a med. Jakmile se objeví bublinky míchejte dřevěnou vařečkou. Nechte probublávat asi minutu a pak do směsi vysypte pekany.
- Promíchejte, aby se pekany v karamelu hezky obalily.
- Karamelizované pekany vysypte na talíř s pečícím papírem a rozprostřete, aby se vám všechny neslepily.
- Nechte vychladnout, dobrou chuť!
Pecan pie
Když se řekne pekan, vybaví se slavný americký koláč, který nesmí chybět na stole při Díkůvzdání. Pekanový koláč či pecan pie je stálicí této tradiční slavnostní večeře a u mnoha strávníků boduje na prvním místě v neoficiální soutěži koláčů. Tak proč si nevyzkoušet trochu americké tradice i u nás doma?
Co budete potřebovat na těsto (množství na dva koláče):
- 2 a ¾ hrnku (350 g) polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce (25 g) cukru krupice
- ¾ kávové lžičky (2,5 g) soli
- 280 g másla – nakrájejte na 1,5 cm kostičky
- 6 polévkových lžic studené vody (ideálně s ledem)
Postup:
- Pro perfektní koláčové těsto je potřeba, aby se máslo příliš nerozteklo, ideálně chceme pracovat s ještě studeným masem, proto se k jeho přípravě používá kuchyňský robot. Je možné jej však připravit i za pomoci ručního mixéru, či dokonce rukou a vidličkou.
- Do mísy (či kuchyňského robota) dejte mouku, cukr, sůl a máslo. Mixér vždy zapněte jen na chvíli, tak aby se máslo rozbilo do zhruba stejně velkých kusů, pak jej rozprostřete pomocí stěrky a zapulzujte znovu, dokud nevznikne velmi jemná drobenka. Směs nepřemixujte, máslo musí zůstat studené. Pokud nemáte mixér či kuchyňského robota, pomůže vám vidlička a šťouchadlo na brambory. Pokud máte pocit, že máslo začíná povolovat či se příliš zahřálo, dejte směs do lednice.
- Do těsta, připomínajícího drobenku, postupně přidejte studenou vodu, začněte se 3-4 lžícemi, vodu přidávejte dle potřeby a těsto zpracovávejte pomocí stěrky, tak že jej za její pomoci stlačujete. Jakmile se začnou tvořit větší hrudky, které drží při sobě.
- Těsto vytvarujte do disku, rozřízněte na půl zabalte do igelitové fólie a dejte do lednice na minimálně 2 hodiny vychladit.
- Vychlazené těsto dejte na dostatečně (čím víc tím líp) pomoučený vál a vyválejte do kruhu o průměru zhruba 28 cm (nebo dle velikosti vaší formy).
- Vyválené těsto pomocí válečku opatrně přeneste do koláčové formy. Rukama jej rovnoměrně zatlačte do dna a okrajů formy. Odkrojte přebývající těsto a pomocí palce zvlňte okraje koláče.
- Pokud se vám zdá, že se máslo v těstě opět více rozpustilo, umístěte jej na 10 minut do lednice či mrazáku.
- (smíchejte vajíčko s trochou mlíka a rozmíchejte vidličkou, směsí potřete okraje koláče pro extra křupavé okraje.)
- Troubu předehřejte na 177 °C.
Co budete potřebovat na náplň:
- 250 g půlek pekanových ořechů
- 3 velká vejce
- 240 ml tmavého kukuřičného sirupu
- 100 g hnědého či třtinového cukru
- 1 a ½ kávové lžičky čistého vanilkového extraktu
- 60 g másla (rozpusťte na pánvi, můžete nechat zhnědnout – dodá více oříškové chuti)
- ½ kávové lžičky soli
- ½ kávové lžičky mleté skořice
Postup:
- Pekany můžete velmi zhruba nasekat, můžou však zůstat i v celku. Rozprostřete je na připravené těsto.
- Ve velké míse smíchejte vejce, kukuřičný sirup, cukr, vanilku, rozpuštěné máslo, sůl a skořici, dokud se ingredience nespojí. Směs přelejte přes rozvrstvené pekany.
- Pečte 50-55 minut v předehřáté troubě na 177 °C. Po 20 minutách pečení zkontrolujte okraje koláče, zda nejsou příliš pečené, aby se vám nepřipalovaly přikryjte koláč alobalem.
- Hotový koláč nechte vychladnout, aby náplň ztuhla.
- Hotový kláč můžete konzumovat teplý či vychlazený, výborný je s domácí šlehačkou či se zmrzlinou.
- Uchovávejte zakrytý v chladu, v lednici vydrží, pokud se nesní, i 5 dní, v pokojové teplotě pak maximálně 2 dny.
- Dobrou chuť!
Máslové kuře s pekany
Pekanové ořechy září i ve spojení s masy. Vyzkoušejte tento velmi jednoduchý recept z jedné pánve, na který potřebujete jen pár ingrediencí.
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsní řízky
- Sůl
- Pepř
- Rostlinný olej
- 1 polévková lžíce másla
- 1/3 hrnku (43 g) nasekaných pekanových ořechů
- 1/3 hrnku (43 g) másla
- ½ hrnku (118 ml) vody či kuřecího vývaru
- 1/3 hrnku (48 g) třtinového či hnědého cukru
- ¼ hrnku (32 g) medu
- ½ kávové lžičky sušeného tymiánu
- ½ kávové lžičky sušené petržele (hrst čerstvé)
Postup:
- Dejte rozehřát pánev na středně velký oheň. Osolte a opepřete kuřecí prsa z obou stran. Na pánev dejte rozehřát rostlinný olej a polévkovou lžíci másla.
- Kuře orestujte z obou stran zhruba 8-10 minut a vyjměte z pánve.
- Do pánve dejte pekany, máslo, vývar či vodu, cukr, med, tymián a petržel (pokud je sušená, čerstvou přidejte až ke konci vaření). Smíchejte ingredience a vraťte kuře zpět do pánve.
- Povařte dalších 5-8 minut. Omáčku přelévejte přes kuře. Hotová omáčka by měla být napěněná a hustší.
- Podávejte s rýží či bramborami, dobrou chuť!