Zdraví

Fíky – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Fíky (lat. Ficus carica) byly velmi oblíbeným pokrmem antických Řeků a Římanů, a to nejenom pro svou nadpozemskou chuť. Tato unikátní pochoutka je bohatá na živiny, plná vitamínů, minerálů a vlákniny, a zároveň obsahuje jen malé množství kalorií. Stejně zdravé jako samotné ovoce, jsou i fíkové listy používané při grilování ryb a masa.

Odkud pocházejí fíky a kde se pěstují?

Jedlé fíky patří mezi první rostliny, které byly domestikovány lidmi. V neolitické vesnici nacházející se v Jordánském údolí byly objeveny zkameněliny sterilních plodů staré zhruba 11000 let. Ze sterility plodů vědci odvozují, že se právě jedná o kultivary, a ne o divoké rostliny. Fíky by tak patřily mezi plodiny pěstované člověkem dříve než pšenice či žito.

Není jisté odkud se původně začaly fíky šířit. Předpokládá se však, že pocházejí z oblastí západní Asie, odkud se rozšířily do Středomoří. Některé odrůdy jsou velmi odolné a rostou i v teplejších oblastech mírného podnebí jako je například Maďarsko či dokonce na Moravě. Nejvíce se pěstují v Turecku, Egyptě, Maroku a Alžírsku.

Fíky
Foto: Freepik

Odrůdy fíků a jaký je mezi nimi rozdíl?

Hlavním, viditelným, rozdílem mezi fíky je barva jejich slupky. Nejběžněji se setkáme s odrůdami se slupkou barvy od tmavě fialové po téměř černou, existují však i zelené fíky, kterých je více variant.

  • Black mission – nejběžnější odrůda, často používaná pro sušení, melaso-karamelová chuť se silným fíkový aroma, výborné s kakaem a dalším kořením, či opečené s prosciuttem
  • Brown Turkey – může být pěstován i v našich podnebných podmínkách, jsou méně výrazné a méně sladké než black mission, pro zvýraznění chutí přidejte med nebo je opečte či ogrilujte, skvělé do dezertů
  • Kadota – méně sladká zelená odrůda bez medové chuti, jemné dužina a méně výrazná chuť, hodí se skvěle do salátů a džemů, výborný je s medem
  • Sierra – poměrně mladý kultivar zeleného fíku s lehce nasládlou chutí s dužinou textury želé
  • Tiger (panache) – má více citrusové či malinové aroma, citlivé na podmínky pěstování
  • Calimyrna (smyrna) – velmi silné oříškové aroma, nejsladší zelená varieta, chuť má medové a máslové podtóny, výborné k salátům, sýrům a ořechům

Fíky nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami ve fíku (100g)
Fíky – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota88 kcal (368 kJ)
Bílkoviny1,35 g
Sacharidy (z toho cukry)18,13 g (2,75 g)
Tuky0,41
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina3,42
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete ve fíku také tyto živiny a vitamíny:

Fíky nepatří mezi ovoce bohaté na vitamíny, obsahují však malé množství vitamínu C, B1, B2, B3, B5, B6 a K. Podobně jsou na tom s minerály jako je vápník, železo, mangan, hořčík a draslík.

Obsah vitamínů a minerálů z doporučené denní dávky na 100 g fíků:

  • Vitamín C: 2 %
  • Vitamín B1: 5 %
  • Vitamín B2: 4 %
  • Vitamín B3: 3 %
  • Vitamín B5: 6 %
  • Vitamín B6: 8 %
  • Vitamín K: 4 %
  • Vápník: 4 %
  • Železo: 3 %
  • Mangan: 6 %
  • Hořčík: 5 %
  • Draslík: 5 %

Jak konzumace fíků ovlivňuje naše zdraví?

Fíky mají zejména pozitivní vliv na trávení. Vláknina v nich obsažená přispívá k rychlejšímu pohybu střev, čímž pomáhá při zácpách. Navíc je to důležité prebiotikum pro střevní bakterie.

Na druhou stranu nás však při nadměrné konzumaci fíků může pěkně potrápit průjem či jiné zažívací problémy.

Další případné riziko může představovat obsah vitamínu K, jež podporuje srážení krve a jeho nadměrný příjem může negativně ovlivnit působení léků na ředění krve.

Jak poznat zralý a chutný fík?

Fíky jsou v sezóně od poloviny května do konce listopadu. Pokud byly utrhnuty zcela uzrálé, tak se špatně skladují a přepravují.

Nezralý fík je na pohmat tvrdý a jeho dužina není šťavnatá, zralý fík poznáte podle mírné měkkosti plodu, který má dužinu textury hustého sirupu. Z vnějšího pohledu je zralý fík baculatý s mírně svraštělou slupkou Přezrálý fík je až příliš měkký s nakyslou vůní. Z plodu by neměla unikat žádná šťáva.

Jak správně skladovat fíky?

Čerstvé fíky se kazí tak rychle, že je dobré je spotřebovat během zhruba dvou dní. V pokojové teplotě mohou ještě trochu dozrát, nicméně v ní vydrží – dle zralosti – maximálně do druhého či třetího dne. V lednici se jim bude dařit i 5 až 7 dní. Chlad má negativní vliv na chuť fíku. Před konzumací jej nechte alespoň 30 minut v pokojové teplotě.

Recepty z fíků
Foto: Freepik

Fíky v kuchyni: jak je jíst a chutné recepty z fíků

Pokud se vám podaří ukořistit čerstvý fík, neváhejte a zakousněte se do něj. Fíky se totiž běžně konzumují i s dužnatou slupkou, která má krémově medové aroma. Nic se nevyrovná fíku utrhnutému přímo z keře. Existuje však celá plejáda receptů, ve kterých si můžete vyzkoušet osvědčené kombinace chutí: fíky a prosciutto, fíky a sýry, například ricotta či kozí sýr, a fíky a bylinky jako je tymián či rozmarýn. My jsme pro vás vybrali tři chutné recepty, ve kterých fíky hrají prim:

Fíkový koláč s malinami

Tento univerzální nadýchaný ovocný koláč zazáří v kombinaci s jakýmkoli ovocem, nicméně spojení chutí a aroma malin a fíků je přímo neodolatelné a rozhodně jej musíte vyzkoušet.

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek celozrnné pohankové mouky
  • ½ hrnku polohrubé pšeničné mouky
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 113 g (½ hrnku) másla
  • Nastrouhaná kůra ze 3 limet
  • Šťáva z jedné limety
  • 1 hrnek malin
  • 4 fíky nakrájené na osminky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, vymažte dortovou formu a vysypte hrubou moukou či strouhankou.
  2. Ve velké míse pomocí ručního mixéru umixujte vejce a cukr, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Přidejte máslo a kůru ze dvou limet (2/3).
  3. Stěrkou či vařečkou zapracujte střídavě mouku a limetkovou šťávu do těsta.
  4. Těsto nalijte do dortové formy a posypte malinami a fíky. Ovoce jemně do těsta zatlačte.
  5. Pečte ve spodní třetině trouby 40 minut. Pak dort přesuňte do vrchní třetiny trouby a pečte dalších 20-30 minut.
  6. Nechte vychladnout. Hotový dort ozdobte zbylou kůrou z limety, případně posypte trochou moučkového cukru.
  7. Dobrou chuť!

Focaccia s fíky, rozmarýnem a Pecorinem

Focaccia je italská alternativa chleba připomínající spíše pizzu. Základem je kvalitní olivový olej a sůl, dále se do ní přidávají různé ingredience. V tomto receptu se spojuje aroma fíků s rozmarýnem a typickým italským ovčím sýrem Pecorino. Vychutnejte si fíkovou focacciu samotnou nebo jako přílohu k masu.

Co budete potřebovat:

  • ¾ hrnku olivového oleje + pár lžic na vymazání
  • 1 a ½ hrnku teplé vody
  • 2 a ½ kávové lžičky aktivního sušeného droždí
  • 3 a ¾ hrnku celozrnné mouky
  • 2 polévkové lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • Sůl
  • 12 šťavnatých (sušených) fíků
  • Vařící voda
  • Černý pepř
  • Čerstvý nastrouhaný sýr Pecorino

Postup:

  1. Dno velké mísy vymažte olivovým olejem.
  2. Do jiné mísy (od kuchyňského robota, pokud jej budete používat k vypracování těsta) nalijte teplou vodu, hladinu rovnoměrně posypte sušeným droždím a cukrem. Pomocí ručního mixéru či robota s nástavcem na těsto mixujte na nízkou rychlost, dokud se ingredience nesmísí.
  3. Přidejte mouku, rozmarýn, ½ hrnku olivového oleje a 4 kávové lžičky soli. Mixujte na střední rychlost, dokud nevznikne mírně lepivé těsto. Rukama z těsta vytvaruje kouli a přendejte jej do vymaštěné mísy. Mísu přikryjte utěrkou. Nechte kynout v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (zhruba 1,5 hodiny).
  4. Těsto znovu zlehka propracujte a nechte zase kynout asi 1 hodinu.
  5. Mezitím v teplu odolné míse namočte sušené fíky do vařící vody na 1 hodinu, nebo dokud nezměknou. Fíky slijte a nakrájejte na půl centimetrové kousky.
  6. Lehce vymažte plech a přeneste na něj vykynulé těsto. Prsty jej vytvarujte do tvaru plechu. Zakryjte a nechte ještě 30 minut odpočinout.
  7. Mezitím rozehřejte troubu na 190 °C.
  8. Odkryjte těsto, poklaďte jej fíky, slupkou dolů, a jemně je do těsta zatlačte. Pokapejte 2 polévkovými lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte nastrouhaným sýrem.
  9. Pečte zhruba 25-30 minut, plech v polovině pečení otočte. Hotová focaccia je pevná a upečená dozlatova.
  10. Vyndejte z trouby a nechte mírně vychladnout. Podávejte ještě teplé, pokapané dalšími dvěma lžícemi olivového oleje.
  11. Dobrou chuť!

Fíkový džem

Tento výborný fíkový džem není vhodný pouze na chléb s máslem, ozvláštněte si jím svůj oblíbený sýrový sendvič a nezapomeňte přidat také prosciutto.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg černých či zelených fíků bez stopky, nakrájených na 0,5 cm kousky
  • 0,5 kg krystalového cukru
  • 0,5 hrnku + 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/5 hrnku vody

Postup:

  1. Ve velkém hrnci prosypte fíky cukrem a nechte stát, za občasného míchání, asi 15 minut, nebo dokud fíky nepustí šťávu.
  2. Přidejte citrónovou šťávu a vodu a přiveďte k varu.
  3. Vařte za občasného míchání na středním ohni, dokud směs nezhoustne (zhruba 20 minut).
  4. Ještě horký, nalijte hotový džem do předem vyvařených sklenic, uzavřete víčkem a nechte zcela vychladnout. Hotový džem skladujte v lednici po dobu až 3 měsíců.
  5. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button