Skladování cibule a jak dlouho vydrží při pokojové teplotě?
Pokud rádi vaříte, pravděpodobně máte i dost vysokou spotřebu cibule. Snad každý recept na slané jídlo vyžaduje cibuli. Každý ale asi někdy najdeme špatnou, zkaženou nebo plesnivou cibuli, kterou musíme vyhodit. Jak dlouho taková cibule vydrží, když ji necháme při pokojové teplotě?
Syrová cibule vydrží při pokojové teplotě 2-3 měsíce, pokud je správně skladována. V chladné a suché místnosti s dobrým větráním vydrží cibule čerstvá několik měsíců. Čistou syrovou cibuli skladujte odděleně od ostatní zeleniny. Zajistěte, aby se teplota v místnosti pohybovala mezi 4 až 10 stupni Celsia.
Pokud takovéto místo doma nemáte a chcete cibuli udržet chutnou déle, doporučujeme cibuli zmrazit.
Vzhledem k tomu, že cibule vydrží dlouho a lze ji pěstovat téměř kdekoli, je základem mnoha domácností. Dodává pokrmům chuť a může se jíst syrová, vařená, smažená, vařená nebo nakládaná.
Cibule je také potravinou bohatou na živiny. Cibule neobsahuje cholesterol, sodík ani tuk a má pouze 45 kalorií na 100 gramů. Má také vysoký obsah vitaminu C a kyseliny listové. Obsahují také kvercetin, což je antioxidant, který je známý v boji proti šedému zákalu, rakovině a kardiovaskulárním chorobám.
📝Obsah
Správné skladování cibule
Správné skladování cibule vyžaduje pečlivé navržení vhodného skladovacího prostoru. Nejprve musí být cibule čistá a bez nedokonalostí, které by mohly ohrozit dlouhodobé skladování. Špína, klíčky, otlačeniny nebo měkké části mohou vést ke zkažení cibule.
Tenká slupka nebo poškození slupky zkrátí životnost skladované cibule. Cibuli skladujte vcelku a syrovou. Slupku nechejte neporušenou, a odstraňte ji až před samotným zpracováním. Pokud je cibule nakrájená, je třeba ji skladovat v chladničce.
Za druhé, aby cibule zůstala čerstvá, měli byste zařídit dobré odvětrávání a vzduch mohl volně cirkulovat. Cibule by měla být skladována v košíku, otevřeném papírovém sáčku nebo síťovaném pytli. Neskladujte cibuli v plastovém sáčku, protože nebude mít správné větrání a zplesniví.
Za třetí, vlhkost ve skladovacích prostorách by měla být nízká a stabilní. Rovněž teplota by měla zůstat stabilní. Ideální teplota je kolem 8 až 10 stupňů Celsia, což je nižší teplota než v běžné kuchyni, ale vyšší než v chladničce. Cibule skladovaná při měnící se teplotě a vlhkosti buď shnije, nebo na ní vyrostou klíčky.
A konečně, cibule by měla být skladována samostatně. Snažte se, aby se cibule vzájemně nedotýkaly. Pokud to není možné, vyhněte se alespoň skladování cibule s bramborami. Brambory a cibule vylučují výpary, které podporují dozrávání jiného ovoce a zeleniny. Obojí je nejlepší skladovat odděleně.
Pokud nemáte k dispozici ideální skladovací prostor, nezoufejte. Cibule vydrží v kuchyňské spíži čerstvá přibližně 4-6 týdnů, pokud je uchovávána při pokojové teplotě kolem 20 stupňů. Cibule ponechaná na kuchyňské lince nebo v míse s ovocem vydrží čerstvá 1-2 týdny.
Tipy a triky pro skladování
Ačkoli se pro skladování cibule nejčastěji používají koše a síťované sáčky, existují i jiné možnosti. Ze starých punčocháčů vyrobte závěsný pytel. Vhoďte jednu cibuli do punčocháčů a zavažte uzel asi centimetr nad cibulí.
Tento postup opakujte, dokud punčocháče nenaplníte až po okraj. Zavěste na chladném a suchém místě. Chcete-li cibuli použít, prořízněte v punčocháčích otvor a cibuli vytlačte ven.
Začněte od spodní části punčocháčů a postupujte směrem k jejich horní části. Cibule skladovaná v punčocháčích bude řádně větrána a bude uložena odděleně od ostatní zeleniny.
Nakládaná nebo dehydrovaná cibule
Chcete-li, aby cibule vydržela ještě déle, zvažte její naložení. Nakládanou cibuli můžete použít do salátů, sendvičů, tacos, zelného salátu, a dokonce i na párky v rohlíku jako alternativu jiných příloh. Proces nakládání je poměrně snadný.
Smíchejte 1 šálek octa, dvě lžíce cukru a lžičku soli. Nakrájejte jednu velkou cibuli, vložte ji do sklenice a naplňte ji octovou směsí až po vrch. Chcete-li naložit více cibulí, zvyšte míru podle potřeby.
Jakmile jsou sklenice naplněné, lze je skladovat několika způsoby. Při skladování v lednici s těsným víčkem vydrží naložená cibule několik týdnů. Pokud je naložená cibule vakuově uzavřena, vydrží v potravinářském skladu při pokojové teplotě více než dva roky. Po otevření je uložte do chladničky a spotřebujte do týdne.
Další možností skladování cibule při pokojové teplotě je dehydratace. Cibuli nakrájejte na malé kousky. V dehydrátoru nastaveném na teplotu nejméně 50 stupňů dehydratujte nejméně 8 hodin. Dehydrovanou cibuli skladujte ve vzduchotěsných skleněných nádobách na chladném a suchém místě.
Jak poznat, že je cibule zkažená nebo nahnilá?
Zkažená nebo nahnilá cibule vypadá a voní jinak, a na omak se liší od čerstvé cibule. Cibule má obvykle štiplavý zápach, ale zkažená cibule je cítit ještě štiplavěji. Pokud jste zvyklí na vůni čerstvé cibule, bude pro vás vůně zkažené cibule zvláštní a příšerná. Pokud cibule páchne hůře než obvykle, nepoužívejte ji.
Čerstvá cibule bude mít všude stejnou barvu. Zkažená nebo plesnivá cibule bude mít často skvrny. Tyto skvrny mohou být černé, hnědé nebo šedavé verze původní barvy cibule. Pokud se na cibuli objeví tmavší slupka po celém povrchu, je cibule stále vhodná ke konzumaci. Ztmavnutí vnější vrstvy slupky je normální, pokud je tmavší celá slupka cibule.
Na shnilé nebo zkažené cibuli se obvykle objeví i měkké skvrny. Tyto skvrny se podobají otlačeninám, které se běžně vyskytují na jablkách a banánech. Čerstvá cibule bude po celém povrchu pevná a neměla by se při zmáčknutí poddat.
Měkká místa jsou náchylná k růstu plísní. Cibuli s měkkými skvrnami, ale bez tmavých skvrn nebo plísní, však můžete používat i nadále. Vyřízněte měkkou skvrnu a její okolí a zkontrolujte, zda se na ní nevyskytují další skvrny. Cibule by se měla ihned použít.
Lze použít plesnivou cibuli?
Plesnivá cibule bude mít tmavé skvrny. Pokud je zkažená, běžně na ní roste tmavá plíseň. Tato plíseň se nazývá Aspergillus Niger, česky Kropidlák černý, která často roste i jiných druzích ovoce a zeleniny, které se často musí ihned vyhodit.
Pokud se plíseň rozšířila pouze na vnější vrstvě cibule a vnitřek je pevný, je cibule v pořádku a lze ji použít. Stačí odstranit vnější vrstvu, dobře opláchnout a uvařit.
Lze použít cibuli s výhonky?
Někdy začnou na cibuli rašit malé zelené výhonky. I když to není ideální, cibule se nezkazila. Její čerstvost a chuť se může lišit od doby, kdy byla poprvé utržena. Odřízněte klíčky a cibuli normálně použijte.
Cibuli, která vyklíčila, můžete dokonce zasadit. Nevypěstujete sice další cibuli, ale vyrostou z ní cibulové výhonky. Klíčky lze použít k přípravě různých pokrmů.
Pěstování cibule pro skladování
Cibule je nenáročná plodina, kterou lze pěstovat kdekoli prakticky kdekoli. Pro ty, kteří chtějí začít pěstovat vlastní potraviny, je cibule dobrým začátkem.
Cibule se obvykle pěstuje z cibulových sazenic. Ty lze zakoupit v zahradnictví, na internetu nebo si je vypěstovat sami ze semen. Začínat se semeny se začínajícím zahrádkářům nedoporučuje, ale začít se sazenicemi cibule je snadné. Cibulové sazenice by měly mít průměr o něco menší než jeden palec.
Vyberte si, který typ cibule chcete zasadit. Mezi běžné a snadno pěstovatelné odrůdy patří žlutá, bílá a červená. Sladší cibule nevydrží při skladování tak dlouho jako cibule ostré. Sladší cibuli plánujte sníst jako první. Pro dlouhodobé skladování sázejte více pikantnější cibule, které vydrží.
Cibule potřebuje ke svému růstu hodně slunce, dostatek prostoru a kvalitní hnojivo. Pro výsadbu je nejlepší místo s přímým slunečním světlem, daleko od ostatních rostlin.
Cibule sázejte do řádků s několika centimetry prostoru mezi jednotlivými sazenicemi. Cibule pokryjte tenkou vrstvou zeminy. Cibule by neměly být zasazeny hlouběji než jeden centimetr pod půdu.
Cibule obvykle není třeba zalévat, s výjimkou období sucha. Rozprostření sena nebo mulče kolem cibulí pomáhá udržet vlhkost. Čím více vody cibule má, tím je sladší.
Příprava cibule na skladování
Pokud jste cibuli koupili v obchodě s potravinami, nemusíte ji před uskladněním příliš upravovat, protože je již téměř určitě perfektně čistá. Doma vypěstovaná cibule však vyžaduje určitou přípravu pro dlouhodobé skladování.
Cibuli skliďte koncem léta. Když listy zežloutnou a opadají, je cibule téměř zralá. Dozrávání cibule podpoříte dupáním na listy. Jemně promíchejte půdu kolem cibule. Uvolnění půdy pomáhá cibuli vyschnout a zabraňuje vzniku plísní.
Když listy zhnědnou, je cibule připravena ke sklizni. Opatrně vytáhněte cibuli ze země za stonek a dbejte na to, abyste ji nepoškodili nebo neporušili slupku. Pokud se vám podaří slupku potřísnit nebo porušit, cibuli v následujících dnech snězte, místo toho abyste ji skladovali.
Odřízněte kořeny a ponechte na vrcholu cibule centimetr stonku. Cibuli nechte několik dní sušit. Pokud je suché počasí, může být i venku. Pokud ne, nechte ji sušit v garáži nebo ve stodole.
Po usušení cibuli skladujte stejným způsobem jako cibuli koupenou v obchodě. Jednou z možností skladování doma vypěstované cibule je splétání výhonků. Za tímto účelem nechte výhonky po sklizni na cibuli a nechte je uschnout. Poté stonky svažte dohromady a samotné cibule nechte viset dolů. Chcete-li ze svazku cibuli použít, jednoduše z něj jednu vytrhněte nebo odřízněte.
Další způsoby využití cibule
Cibule se již po staletí používá jako lék na různé nemoci nebo nepříjemnosti. Potření syrové cibule na kousnutí pavoukem nebo včelí bodnutí odstraňuje bolest a svědění.
Očistit můžete i rezavý nůž. Potřete rozpůlenou cibulí nůž, čímž se rez rozloží a půjde smýt. Stejně takto můžeme použít cibuli k prevenci rezavění jakéhokoliv nářadí.
Pro zdravé a lesklé vlasy používejte cibulový extrakt. Přidejte trochu výtažku do šamponu, nechte několik minut působit a opláchněte. V malém množství byste neměli vůni cibule zaznamenat. Pokud zaznamenáte podráždění pokožky, přestaňte cibulový extrakt používat.
Cibulový výtažek lze použít k podpoře růstu vlasů, k zastavení šedivění vlasů a k odstranění lupů. Smíchejte ho s kokosovým olejem nebo medem a nechte působit na pokožce hlavy alespoň dvacet minut. Opláchněte a opakujte jednou až dvakrát týdně.
Cibule může také pomoci zbavit se zápachu barvy po vymalování. Rozkrojte cibuli napůl a vložte ji do misky v místnosti, která byla vymalována. Po několika hodinách by měl zápach barvy zmizet.
Červenou cibuli lze použít k barvení látek. V závislosti na typu látky se barva změní na červenou, fialovou, hnědou nebo zelenou. Vnější slupky cibule si ponechte na barvení jako přírodní alternativu k chemickým barvivům. Cibulové slupky můžete použít i k barvení velikonočních vajíček, na což si pamatujte během velikonočních svátků.
Když necháte na košili před praním trochu nastrouhané cibule, můžete se zbavit skvrn. Zvláště dobře to funguje na skvrny od připálenin od žehličky.
Další přírodní alternativou vyrobenou z cibule je pesticid. Smíchejte cibuli, česnek a vodu v mixéru. Rozpusťte mýdlo v kbelíku s vodou a přidejte směs z mixéru. Směs nastříkejte na rostliny, abyste se zbavili škůdců a udrželi rostliny zdravé.
Tento přírodní pesticid může odpuzovat mravence, ale může být zapotřebí silnější roztok. Nakrájejte cibuli a vložte ji do misky. Ponechte misku na problémových místech, kde se mravenci vyskytují.
Půlku cibule použijte k vyčištění připálených kousků z grilu. Rozehřejte gril, aby se spálené kousky změkčily. Počkejte, až bude gril teplý, nikoli horký, a potřete spálené kousky cibulí. Chemikálie obsažené v cibuli by měly rozložit vše spálené a případné zbytky půjdou snadno setřít.
Stejný postup lze použít i při mytí hrnců a pánví. Před mytím potřete hrnec nebo pánev cibulí. Nechte ji nasáknout vodou a mýdlem a poté ji vydrhněte.