Novinky a aktualityZdraví

Jak dlouho může máslo zůstat mimo lednici? Přehledná tabulka

Máslo je jednou z těch potravin, které mohou zůstat mimo lednici nebo mohou být v chladu. Tedy podobně jako vejce. Je ale potřeba dodržet správný postup, jinak se zkazí.

Máslo může zůstat venku až deset dní, než se zkazí. Pokud je však máslo uchováváno ve správném prostředí, může zůstat bez chlazení i déle. Je důležité vzít v úvahu typ másla, protože některé druhy másla (například pasterizované a solené máslo) vydrží v nechlazeném stavu déle.

Obecně nemáme jednoznačnou odpověď na otázku, jak dlouho máslo vydrží mimo lednici, a můžeme se dozvědět i to, že takto máslo vydrží jen pár hodin. Jinde se zase dozvíme, že klidně i několik dnů nevadí a máslo se ani po této době ještě nekazí. I když ovšem proces kažení již začal, neznamená to úplně, že je zcela nepoživatelné.

Při pohledu na naši tabulku byste měli být schopni poznat, nakolik je vaše máslo poživatelné, podle toho, kolik dní bylo ponecháno mimo chladničku.

Dny mimo lednici Kvalita a možnost konzumace
1-3Máslo je v tomto okamžiku stále dobré a poživatelné
2-5V této fázi by mělo být máslo změklé a možná se začíná kazit, ale stále je jedlé
6-10 Máslo se již plně kazí, ale v závislosti na tom, jak jste ho skladovali, může být ještě jedlé
10+S největší pravděpodobností zkažené. Při nesprávném skladování je nepoživatelné

Zatímco většina mléčných výrobků se při skladování kazí, máslo je tvořeno převážně tukem. To znamená, že se nekazí tak rychle jako jiné výrobky, například mléko.

Díky vysokému obsahu tuku a nižšímu množství vody než u jiných mléčných výrobků se v něm nerozmnožují bakterie, které způsobují, že se jiné mléčné výrobky kazí tak rychle. Pro výrobky z másla však stále platí doporučení, jak dlouho je lze nechat mimo lednici, aby ještě byly jedlé.

Tipy pro uchovávání másla mimo chladničku

Skladujte ho ve správné nádobě

Pokud plánujete uchovávat máslo mimo chladničku, pak ho budete chtít mít ve správném typu nádoby. Máslo rychleji žlukne, pokud je vystaveno slunečnímu záření a vzduchu. Proto je důležité mít pro máslo nepropustnou dózu.

Nenechávejte máslo v obalu nebo fólii, ve kterých jste ho zakoupili, a místo toho zvolte správnou dózu, abyste zabránili přístupu vzduchu a světla. I ty porcelánové nabízí velmi kvalitní ochranu másla a stojí řádově stovky korun. V lednici není světlo, takže do té můžete máslo umístit i v průhledné máslence.

Ujistěte se, že je máslo v pořádku při pokojové teplotě

Jednou z častých chyb je to, že se nebere v úvahu typ másla. Možná si říkáte, že tolik druhů másla přece nemůže existovat, ale není to pravda. Pokud se chystáte máslo nechat mimo lednici, nejlépe tak uděláte se soleným máslem. Nejběžnější máslo je pasterizované, což napomůže jeho konzervaci.

Naopak nejhůře je na tom z tohoto hlediska čerstvé máslo vyrobené bez jakýchkoliv konzervačních postupů. Jestli si tedy koupíte máslo přímo od farmáře, raději ho mimo lednici nenechávejte.

Sůl v másle také pomáhá s prevencí růstu bakterií uvnitř másla. Díky tomu vám máslo vydrží déle.

Příliš vysoká pokojová teplota

Tohle se zdá jako samozřejmost – čím vyšší teplotu máte doma, tím měkčí je vaše máslo a tím rychleji rostou bakterie. Samozřejmě nemusíte mít doma teplotu jako v lednici, ale pokud je ve vašem domě nebo bytě nad 20 stupňů Celsia, může být na máslo až příliš teplo.

Nebo můžete máslo jednoduše nechat odpočívat na chladném a suchém místě, například ve skříni nebo ve spíži.

Co s margarínem?

Margarín je oblíbenou náhradou másla. Pokud uvažujete o skladování másla mimo lednici, možná vás to samé napadlo s margarínem.

Margarín je také z 80 % tvořen tukem, ale obsahuje více olejů než máslo. To znamená, že pokud margarín necháte mimo lednici, změní se mu konzistence. I když se nemusí nutně zkazit, oleje se nakonec oddělí, což vyústí ke změně chuti, a ne k lepšímu.

Z tohoto důvodu nechávejte margarín v lednici raději vždy.

Jak poznat, že se máslo zkazilo

Pokud si nejste jisti, zda je vaše máslo stále dobré, zde najdete několik rad, jak to poznat.

Jak dlouho ho máte?

I když je to možná zbytečná otázka, pokud máte máslo o něco déle než 2 týdny, může být zkažené. Pokud bylo máslo uchováváno v chladničce, může být v pořádku zhruba 3 a půl týdne, ale nejlepší je vyhodit ho ve druhém týdnu.

Chcete-li máslo uchovat v dobrém stavu i po delší čas, zvažte jeho uložení do mrazáku. Máslo je v mrazáku dobré tak dlouho, dokud je zmražené, ale jeho struktura se může časem měnit.

Páchne?

Podle vůně se dá poznat, zda je něco zkažené. Třeba zapáchající mléko prozradí celkem rychle, že je potřeba se ho zbavit. Máslo naproti tomu žádnou výraznější vůni nemá, a tak když je máslo cítit skoro jakkoli, je to znamení, že se zkazilo nebo že se brzy úplně zkazí.

Máslo by mělo být cítit zatuchlinou nebo kyselinou, pokud se kazí nebo je zcela zkažené.

Chutná mastně?

Pokud vaše máslo náhodou nezapáchá, může mít nepříjemnou chuť. Jak jsme již zmínili, máslo je tvořeno převážně tukem a olejem, takže když změkne, složky se oddělí a rychleji se kazí. Pokud namažete máslo na toast a chutná mastněji než obvykle, může být zkažené.

Podobné články

Back to top button