Peníze

Jak ušetřit na předplacených službách a nepřijít o televizi, internet nebo hudbu?

Všechno zdražuje a ani předplacené služby nejsou výjimkou. Jak ušetřit peníze za předplatné? Přinášíme vám tipy a triky, jak ušetřit peníze, aniž byste museli předplatné rušit a přijít o oblíbené pořady nebo hudbu.

Životní náklady stále rostou, a proto řada lidí hledá nejrůznější způsoby, jak snížit výdaje svých domácností. Jedním ze zaručených způsobů je osobní audit předplacených služeb, za které každý měsíc či rok utrácíte možná malé částky, nicméně v celkovém součtu se může jednat o balík peněz.

Plaťte ročně

Často je celkově levnější platit roční předplatné za streamování a snížit tak náklady na jednu předplacenou službu nejméně o 10 %.

Pokud jste neoblomní a nechcete přijít o své oblíbené seriály, pak zkuste ušetřit tím, že zaplatíte roční předplatné. Pokud se totiž rozhodnete pro roční členství namísto měsíčního, můžete ušetřit v průměru až 500 korun za předplatné, takže sice budete muset jednorázově zaplatit více, ale z dlouhodobého hlediska ušetříte, a navíc si můžete být jisti, že budete mít svůj oblíbený obsah k dispozici po celý rok.

Snižte si tarif

Pokud se nemůžete zavázat ke streamovacím platformám na celý rok, můžete si snížit svůj tarif a ušetřit tak každý měsíc pár desítek korun navíc. Přejděte ze všech prémiových účtu na standardní účet. Pokud jste nyní na standardní úrovni, přejděte o úroveň níže.

Tarif můžete snížit i u internetových služeb. Přejděte k o třídu nižšímu tarifu s nižším množstvím dostupných dat nebo s nižší rychlostí internetu.

Střídejte předplatné

Skvělým způsobem, jak snížit náklady, je vyměnit streamovací služby, které pravidelně nepoužíváte, abyste si zajistili, že nebudete platit za více služeb, než je potřeba. Některé služby je možné a také relativně snadné pozastavit. To je příklad třeba předplatného služeb Netflix, Amazon Prime nebo Disney+, neboť všechny tyto služby umožňují svým zákazníkům kdykoli zrušit měsíční předplatné bez výstupního poplatku.

Sdílejte své předplatné
Foto: Freepik

Sdílejte své předplatné

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit své služby, je sdílet je s ostatními. Většina služeb poskytuje tarify, na které můžete přejít a které vám mohou pomoci ušetřit, aniž byste přišli o personalizované funkce a mohli služby využívat na více zařízeních najednou.

Pokud máte více členů domácnosti, kteří mají předplacené streamovací služby, jako je Spotify a Netflix, můžete si zvolit rodinný balíček a ušetřit tak za předplatné. Třeba Spotify nabízí tarif Premium Duo za 7,99 EUR měsíčně pro dva posluchače, přičemž stejný tarif pro jednoho vyjde na 5,99 EUR. Násoben dvěma – to už jsme na 11,98 EUR měsíčně. Zvolíte-li si sdílený tarif, ušetříte téměř 50 EUR ročně oproti ceně dvou individuálních předplatných. To je v přepočtu více než 1200 Kč, které se mohou hodit na něco úplně jiného.

Případně streamovací služby jako Netflix nebo Amazon nabízí prémiové balíčky, které umožňují sledovat více uživatelů najednou, což znamená, že by se mohlo vyplatit sdílet hesla s přáteli a rodinou – třebaže se tuto praxi streamovací služby snaží vymýtit.

Porovnejte si ceny

Řekněme, že už víte, co chcete sledovat, ale chcete najít nejlevnější způsob, jak to sledovat. Mnoho populárních filmů a televizních pořadů je často k dispozici na více platformách, takže by se mohlo vyplatit udělat si průzkum a najít nejlepší ceny pro sledování.

Využijte zkušební verzi zdarma

Oblíbeným trikem mnoha lidí je využívat bezplatné zkušební verze. Některé služby vám poskytnou bezplatnou zkušební verzi předtím, než budete muset zaplatit, například hudební streamovací služby jako YouTube Premium, Spotify nebo Apple Music nabízejí novým uživatelům měsíční zkušební verzi zdarma.

Využitím bezplatné zkušební verze každé z těchto služeb můžete poslouchat své oblíbené interprety až sedm měsíců, aniž byste zaplatili jedinou korunu. Jen si nezapomeňte označit datum konce zkušební doby a zrušit ji předtím, než vám bude služba naúčtována.

Používejte bezplatné (ale legální!) alternativy

Pokud opravdu hledáte způsoby, jak ušetřit třeba i z malé výplaty, můžete zkusit používat bezplatné alternativy, kde to jde. Na YouTube je k dispozici řada filmů, Česká televize kromě bezplatného sledování televize online nabízí ke zhlédnutí i filmy a seriály.

Rovněž rádio, a tudíž hudbu můžete poslouchat zdarma online na platformách online streamingu jednotlivých rádií.

Mám si předplatné ponechat, nebo ho zrušit?

Nakonec se ještě vyplatí zvážit zrušení předplatného, pokud si myslíte, že nenabízí stejný poměr ceny a kvality. Nemáte-li pocit, že sledujete, posloucháte nebo čerpáte data, která stojí za to, co za předplatné platíte, pak bude vždy lepší předplatné zrušit.

Pokud předplatné využíváte jen několikrát měsíčně, pravděpodobně se vám nevyplatí, nebo jestliže zjistíte, že je používáte jen sezónně, pak by se vám mohlo vyplatit předplatné pozastavit, a zaplatit si jen ty měsíce, které se vám vyplatí.

To může být například případ, kdy na nějaké streamovací platformě vycházejí každý týden nové díly seriálů. Není úplně náhodné, že různé série vycházejí tak, že si pro zkouknutí pár posledních dílů seriálů musíte zaplatit celý měsíc. Pokud ale chcete ušetřit, můžete si počkat, až seriál doběhne celý, zaplatit si pouze 1 měsíc, a zhlédnout seriál kompletní, a k tomu se podívat i na pár filmů. Samozřejmě vždy riskujete nějaké spoilery, ale pokud nejde o vyložený megahit, obvykle není zase tak složité se spoilerům vyvarovat a nečíst recenze.

Všechny předplatitelské služby do značné míry usnadnily rušení nebo pozastavování členství a jejich správným přepínáním nebo sdílením pravděpodobně ušetříte relativně dost peněz v porovnáním s každoměsíčním placením předplatného.

Podobné články

Back to top button