Příroda

Jak dlouho žije slepice ve volné přírodě i domestikovaná

Pokud jste se rozhodli chovat slepice v kurníku na dvorku, je důležité vědět, kolika let se dožívají. Ať už chcete mít jedinečné domácí zvíře, nebo máte zájem o čerstvá vejce, slepice mohou být úžasným doplňkem každé farmy nebo dvorku, ale i veselými společníky.

Slepice se dožívají v průměru 4-10 let. Záleží ovšem na druhu, místě chovu, ale i péči, které se jim dostává. Domestikované slepice se dožívají vyššího věku hlavně díky ochraně před predátory i lepší zdravotní péči. Volně žijící slepice se obvykle dožívají 2 až 5 let.

Podíváme se na to, jak dlouho slepice žijí, jak jim prodloužit život, ale i na jednotlivé fáze života a jak dlouho se v něm slípky nacházejí.

Slepice na zahradě
Foto: Freepik

Jak dlouho žijí slepice podle prostředí i druhu

Volně žijící kuřata se dožívají v průměru 2-5 let v závislosti na prostředí a hrozbách ze strany predátorů, zatímco domestikovaná kuřata nebo kuřata v zájmových chovech se mohou při správné péči dožít více než deseti let. Existuje však určitý typ kuřat, který stojí za speciální zmínku. Jsou to hybridní slepice.

Hybridní slepice jsou křížením upravená lidmi tak, aby vyhovovala jejich potřebám. Tato kuřata jsou šlechtěna na maso, produkci vajec a další účely a jejich geny jsou díky tomu navždy změněny. Hybridní kuřata se dožívají v průměru 2-4 let.

Proto je důležité pořídit si čistokrevná kuřata, pokud plánujete kurník na svém dvorku. Tyto slepice nejsou geneticky upraveny ani šlechtěny na maso.

Čistokrevné (nehybridní) slepice se dožívají v průměru 5 až 10 let a zhruba čtvrtinu této doby mohou snášet vejce. Díky tomu jsou tato kuřata ideální pro chov na dvorku i jako rodinní mazlíčci.

Nejstarší slepice na světě

Podle Guinnessovy knihy rekordů se nejstarší slepice na světě jmenovala Muffy a dožila se 22 let. A co bylo tajemství takto dlouhého života Muffy? Žila pohodlným životem, který nezahrnoval snášení vajec a další namáhavé činnosti.

Kuře
Foto: Freepik

Průměrný životní cyklus kuřat

Pokud plánujete péči o kurník na dvorku plný slepic, je důležité se seznámit s jejich životním cyklem.

Nově vylíhlá kuřata

Kuřátko se vylíhne po 21 dnech ve vejci. Vyklubou se plně zformovaná s peřím a potřebují jen trochu času, aby se načepýřila, než je budete moci přemístit. Je důležité, aby mládě zůstalo v teple alespoň tři dny po vylíhnutí.

Nově vylíhnutá kuřata by měla okamžitě dostat potravu a vodu, kterou je třeba denně vyměňovat, aby byla čerstvá. Důležité je podávat novorozenému kuřeti komplexní stravu plnou bílkovin a vitamínů.

Mláďata kuřat

Malá kuřata dokončí své první línání ve věku 4-5 týdnů. Kolem 7. týdne věku začnou pelichat ještě jednou. Toto pelichání je důležité, protože díky němu získají kuřata různých pohlaví své jedinečné zbarvení a vzory

Kuřata rychle rostou a ve věku 8 až 10 týdnů ráda zažívají dobrodružství venku. Brzy se začlení do své kuřecí rodiny pomocí klovacího řádu (kdy dominantnější slepice klove ty podřízenější) nebo typu ptačí hierarchie.

Dospělost

Slepice jsou jsou považovány za dospělé obvykle po snesení prvního vejce. To se může stát kdekoli od 20 týdnů až po celý rok věku. V té době by již vaše slepice měly snášet vejce a měly by také vědět, jak fungují budky.

Dospělé slepice obvykle snášejí vejce přibližně do tří let věku. Při správném krmení a péči mohou vaše slepice snášet vejce mnohem déle. Některá největší plemena slepic mohou v dospělosti vážit až 13 kilogramů.

Senioři

Ačkoli vaše slepice pravděpodobně nebude lámat rekordy, můžete očekávat, že se vaše slepice dožije alespoň pěti let. Slepice v seniorském věku nebude potřebovat o mnoho více péče než dospělé kuře.

Měli byste však dbát na to, aby o vaši starší slepici bylo dobře pečováno, zejména s přibývajícím věkem. Pravidelně ji kontrolujte, zda není zraněná a nezapomeňte pravidelně čistit kurník, abyste předešli infekcím a bakteriím.

Nechte je volně se pohybovat na dvorku, protože sežerou mnoho běžných hmyzích škůdců. Pokud budou v teple a spokojené, měly by se vaše starší slepice dožít vysokého věku.

Slepice na trávě
Foto: Freepik

Tipy, jak zajistit slepici dlouhý život

Když už mluvíme o dlouhém životě, vaše kuře může mít v životě prospěch z následujících věcí, které zlepší jeho celkové zdraví:

  • Zlepšete svůj kurník: Mít velký a čistý kurník je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zlepšit život vašeho kuřete. Kurníky jsou sice důležité, ale slepice by měly mít také dostatek prostoru k výběhu. Důležité je také mít kurník zabezpečený před predátory.
  • Udržujte slepice v teple: Není reálné přenést celý kurník se slepicemi na zimu dovnitř, ale slepice zimu nepřežijí. Měli byste zvážit, zda slepicím nepořídit topení, a to jak v kurníku, tak v jejich uzavřeném výběhu.
  • Krmte kuřata vyváženou stravou: Slepicím můžete dávat krmivo a pamlsky a starším kuřatům dokonce i doplňky stravy. Můžete zvážit možnost nechat kuřata volně se pást na krmivu s vysokým obsahem vápníku, protože každé kuře má jiné zdravotní potřeby.

Další zvířata a jejich délka života

Savci:

Plazi, ryby a plži:

Ptáci:

Hmyz, brouci a pavouci:


Podobné články

Back to top button