Příroda

Jak dlouho žije slon v přírodě i zajetí

Jak dlouho žije slon

Sloni jsou největšími suchozemskými savci kteří se v současnosti pohybují po Zemi – konkrétně v Africe a Asii. Jak už asi tušíte, tito mírní, ale obrovští býložravci potřebují spoustu jídla a průměrný dospělý slon denně spořádá 330 kilogramů vegetace. Když si ale uvědomíte, že sloni váží mezi 2000 až  a 6 000 kilogramy, 150 kilogramů potravy denně dává smysl.

Sloni jsou ovšem ohroženým druhem. Kvůli pytláctví, klimatickým změnám a ničení životního prostředí jsou všechny tři žijící druhy na seznamu Mezinárodní unie ochrany přírody Sloni afričtí a Sloni indičtí jsou ohrožené druhy, a Slon pralesní jsou kriticky ohrožení. A to přesto, že se tato zvířata dožívají poměrně vysokého věku.

Slon indický se dožívá 50 let, sloni afričtí a pralesní pak 60 až 70 let, ale jde o celkem vzácný úkaz. Jejich dobu života ovšem zkracují pytláci. Oproti většině jiných zvířat sloni umírají dříve v zajetí, než v chráněných přírodních oblastech. Je to zejména kvůli duševnímu zdraví, které se v zajetí slonům rychle horší.

Délka života slonů
DruhDélka života
Slon indický50 let
Slon africký60 až 70 let
Slon pralesní60 až 70 let
Slon se pase
Foto: Freepik

Sloni v zajetí umírají dříve

Sloni žijící v zoologických zahradách mají bohužel nejkratší život. Vědci se domnívají, že zajetí výrazně narušuje duševní zdraví slonů, a to natolik, že stres může vést k jejich předčasné smrti.

Délka života slonů v zajetí může být navíc kratší opravdu výrazně. Záleží pak samozřejmě na kvalitě zoo, ale sloni indičtí se v zajetí nemusejí dožít ani 20 let, tedy ani poloviny svého běžného věku v přírodě.  

Jedna rozsáhlá studie zjistila, že průměrná délka života sloních samic narozených v zoologických zahradách je 17 let, zatímco samice narozené v národním parku Amboseli v Keni se dožívají v průměru 56 let. A u slonů indických polovina narozených v zoologických zahradách zemřela ve věku 19 let, zatímco u těch narozených ve volné přírodě to bylo 42 let. Obecně se slonům daří ve velkých stádech, ale v zoologických zahradách má jedinec k dispozici pouze 2 nebo 3 další slony, se kterými může komunikovat.

Sloni v přírodě
Foto: Freepik

Pytláctví představuje obrovskou hrozbu

Přestože se sloni dožívají ve srovnání s jinými zvířaty ve volné přírodě relativně vysokého věku, pytláctví představuje pro populaci tlustokožců stále větší problém. Podle některých zpráv je každoročně nelegálně zabito více než 30 000 slonů pro slonovinu.

Situace je zničující a komplikovaná. Pronikání podniků a rozšiřování měst zdecimovalo tradiční způsoby obživy mnoha komunit. Kupci na černém trhu se slonovinou jsou však ochotni zaplatit tolik, že by to chudou rodinu uživilo na celý rok, a tak pytláctví pokračuje.

Důkazy naznačují, že na problému pracuje i matka příroda, a někteří vědci spekulují, že sloni bez klů možná stoupají po evolučním žebříčku, protože je pytláci nechávají na pokoji. Související výzkum je však stále v počátečních fázích a závěry ještě nebyly vyvozeny.

Rodina slonů
Foto: Freepik

Nejstarší známí sloni

Nikdo si není jistý, které zvíře v současnosti drží rekord nejstaršího žijícího slona, protože dlouholetý rekordman, Dakshayani, zemřel v roce 2019 ve věku 88 let. Krátce po jeho smrti začala pandemie koronaviru.

Aktuálně nejstarším slonem je pravděpodobně Raju, slon indický zachráněný v roce 2014 organizací Wildlife SOS. Jeho veterinář se domnívá, že je mu se jeho věk blíží 60 letům. Podle zpráv byl Raju uvězněn, a když mu ošetřovatelé z Wildlife SOS odřízli okovy, ronil slzy radosti.

Raju ale asi není úplně nejstarším slonem na planetě. Ten se bude nacházet nejpravděpodobněji někde ve volné přírodě.

Mezi bývalé nejstarší sloní rekordmany patří např:

  • Lin Wang – Veterán z druhé světové války se narodil v roce 1917 a zemřel v roce 2003 ve věku 86 let. Dlouhá léta byl držitelem titulu nejstaršího slona.
  • Indira – Indira se dožila věku přibližně 90 let, respektive to alespoň odhadoval její veterinář. Nikdo si nebyl jistý jejím skutečným věkem v době smrti, protože se nenarodila v zajetí. Indira zemřela v roce 2017.
  • Shirley – Shirley se narodila do cirkusového prostředí, kde ji ošetřovatelé týrali. Naštěstí byla nakonec prodána do Louisiana Purchase Gardens and Zoo a nakonec byla umístěna do Sloního útočiště v Tennessee. Shirley zemřela v roce 2021 ve věku 73 let, což je na slona indického velmi vysoký věk.
  • Hanako – Když Hanako v roce 2016 odešla do sloního nebe, byla nejstarší slonicí indickou v Japonsku.
  • Tyranza – Tyranza, zkráceně Ty, byla dlouholetá obyvatelka Zoo v Memphisu. Byla také nejstarším africkým slonem v Severní Americe. Ty se narodila v roce 1964 a brzy osiřela. Odtud se dostala do cirkusu a v roce 1977 ji zachránila memphiská zoo. V roce 2020 bohužel zemřela.

Další zvířata a jejich délka života

Savci:

Plazi, ryby a plži:

Ptáci:

Hmyz, brouci a pavouci:


Podobné články

Back to top button