Zdraví

Višně – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Višně (lat. Prunus cerasus) představují bohatý zdroj důležitých živin, antioxidantů a vitamínu C. Krom svých výživových vlastností jsou však zejména chutným ovocem, hodícím se nejenom k přímé konzumaci. Jsou skvělé do moučníku, ke konzervaci, k zavařování a v neposlední řadě k výrobě likérů.

V tomto článku se dozvíte odkud tato drobná peckovice pochází, jaké mají višně nutriční hodnoty, a které vitamíny a minerály se v nich nachází. Jak vás může ovlivnit pravidelná konzumace višní a jaké chutné recepty z nich připravit?

Historie a původ višní

Předpokládá se, že višeň vznikla přirozeným zkřížením třešně křovité a třešně ptačí v oblasti Íránské vysočiny a východní Evropy. Přirozenou cestou – pomocí trusu stěhovavého ptactva – se rozšířila po prakticky celém území Evropy (s výjimkou severních oblastí), západní Asie a severní Indie. Byly oblíbené u starých Řeků i Římanů. Dnes jsou jejich největšími producenty Rusko, Ukrajina, Turecko, Polsko, Srbsko a Írán.

Odrůdy višní a jak se od sebe liší

Odrůdy višní se rozdělují na višně pravésladkovišně. Pravé višně jsou dále děleny na kyselky a amarelky, od vlastních sladkovišní se dále oddělují skleňovky. Jednotlivé typy jsou rozdílné barvou plodu, dužiny, šťávy a mírou kyselosti.

  • Kyselky – tmavočervené, navinulé až nakyslé chuti, červená šťáva (barví)
  • Amarelky – světle červené až žluté, světle žlutá šťáva (nebarví)
  • Vlastní sladkovišně – tmavočervené, sladkokyselá chuť, červená šťáva (barví)
  • Skleňovky – žluté až červené, světle žlutá šťáva (nebarví)

Mezi oblíbené odrůdy višně patří:

  • Meteor Korai (meteor raný): tmavočervené plody, sladkokyselá chuť, skvělé pro konzumaci zasyrova
  • Favorit: amarelka, velké měkčí šťavnaté plody, barví jen málo, výborná chuť, skvělé k přímé konzumaci
  • Bare: kyselka, spíše menší ledvinovitý tmavě červený plod, pevná dužina nakyslé chuti, nasládlá při plném dozrání, skvělé na pečení a zavařování
  • Fanal: kyselka, velké hnědo červené plody, kyselo-trpká chuť, využívány pro výrobu griotky
  • Vinora: kyselka, poměrně velké plody s dlouhou stopkou, slupka i dužina jsou tmavočervené, sladko-kyselé chuti, výborné pro zavařování i k přímé konzumaci
  • Morala (pozdní): kyselka, hnědočervené plody s tmavočervenou dužinou, šťavnaté, nakyslé, aromatické, zachovalá stará odrůda

Višně (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal i kJ), vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami ve višni (100g)
Višně – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota63 kcal (263 kJ)
Bílkoviny1 g
Sacharidy (z toho cukry)12,17 g (9,02 g)
Tuky0,62 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina2,44 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete ve višních také tyto živiny:

Višně jsou bohaté na vitamín C, důležitý antioxidant, který brání oxidačnímu stresu způsobenému volnými radikály. Podporuje vstřebávání železa, je důležitý pro syntézu kolagenu a brání vzniku vrásek. Jsou přirozeným zdrojem melatoninu, který zlepšuje kvalitu spánku.

Minerály ve višních zastupují ve vyšším množství vápníkdraslík, látky důležité pro zdraví kostí a kloubů, a železo podporující krvetvorbu a imunitní systém. Lepší prokrvení také znamená delší sportovní výdrž a kratší dobu následné regenerace svalů.

Višně a redukční dieta: pomohou vám zhubnout?

Spolu s grepem jsou třešně, a obzvláště pak višně považovány za skvělé hubnoucí pomocníky. Dokonce se předpokládá, že konzumace šťávy z višní by mohla pomáhat zhubnout tvrdohlavý tuk v oblasti břicha. Představují skvělou nízkokalorickou svačinku s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina je při hubnutí velmi důležitá, jelikož prodlužuje pocit sytosti a přispívá k efektivnímu trávení.

Kdy zrají višně a jak vybrat ty nejšťavnatější?

Višně, oproti třešním, jsou méně odolné. Mají kratší sezónu, od poloviny června do poloviny srpna, a po utrhnutí již nedozrávají. Cukr ve višních se při dlouhé době skladování začne měnit na škrob, čímž ztrácí svou sladkost. Snažte se proto vybírat lokální višně.

Na pohled by plod měl být pevný s vypnutou slupkou bez vrásek, které jsou známkou vysušení. Lepší jsou plody utrhnuté i se stopkou, která by měla být stále zelená. Suchá a hnědá stopka je známkou višní utržených před dlouhou dobou.

Jak správné uskladnit višně, aby vydržely co nejdéle?

Višně poměrně rychle podléhají zkáze, v pokojové teplotě vydrží jen pár dnív ledničce maximálně týden. Rády pohlcují pachy a lehce se zapaří.

Višně
Foto: Freepik

Višně v kuchyni: skvělé recepty a další využití

Pro svou kyselou chuť jsou višně většinou využívány k pečenízavařování. Obecně platí, že bývá v receptech jejich kyselost často vyvažována nadměrným množstvím cukru. Jestliže si libujete při konzumaci kyselých potravin, nebojte se proto množství cukru mírně snížit. Krom sladké kuchyně mají višně široké využití i ve slané kuchyni. Mohou se použít do marinád na maso a skvěle se hodí i k sýrům. Oblíbené jsou i višňové likéry, například dobře známá griotka.

Výborná višňová zavařenina

Udělejte si jednoduchou třešňovou zavařeninu, díky které si vychutnáte chuť léta i v zimních měsících. Dejte si lžičku této zavařeniny například do jogurtu nebo na kopeček zmrzliny.

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg višní (vypeckovaných)
  • Cukr (v poměru 1:2 s višněmi)
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • ¼ kávové lžičky soli

Postup:

  1. Ve skleněné či porcelánové míse smíchejte všechny ingredience a za občasného míchání nechte višně zhruba 1 hodinu macerovat v pokojové teplotě.
  2. Mísu přikryjte pečicím papírem a dejte do lednice, macerujte dalších 8 hodin až jeden den.
  3. Směs vyndejte z lednice a nechte stát asi 30 minut, občas zamíchejte.
  4. Pomocí jemného síta oddělte šťávu od višní (oboje ponechejte).
  5. Šťávu přelejte do hrnce a přiveďte k varu na středním ohni. Oheň mírně stáhněte a odstraňte případnou pěnu. Vařte za občasného míchání, dokud se nevypaří zhruba polovina tekutiny (zhruba 16–18 minut). Směs by měla mít sirupovou konzistenci.
  6. Až tekutina zhoustne, přidejte do ní višně.
  7. Směs opět přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 3 minuty, dokud višně nezměknou.
  8. Nechte mírně vychladnout, pak směsí naplňte sterilované sklenice.
  9. Nechte zcela vychladnout, uzavřete víkem a dejte do lednice.
  10. Dobrou chuť!

Jednoduchá salátová zálivka z višní

Přijdou vám saláty nudné? Vyzkoušejte tuto jednoduchou zálivku s višněmi. Výtečně doplní salát z listové zeleniny, vyzkoušejte přidat i trochu čerstvého fenyklu a ředkvičky. Vaší představivosti se meze nekladou.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce octu ze sherry
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • Sůl a mletý pepř, dle chuti
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vypeckovaných, půlených višní

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience.
  2. Dresing nechte před použitím alespoň 5 minut odstát, maximálně 30 minut.
  3. Nalijte na salát, dobrou chuť.

Focaccia s višněmi a rozmarýnem

Focaccia je tradiční italský chléb pečený z těsta podobnému pizze, ale daleko častěji mívá čtvercový tvar. Nejznámější jsou pravděpodobně slané varianty tohoto pečiva například s rajčaty a olivami. Na severozápadě Itálie je však oblíbená sladká verze s názvem focaccia dolce, jejíž povrch je posypán cukrem. A právě z této varianty vychází náš recept s možná nekonvenčním spojením višní a rozmarýnu.

Co budete potřebovat:

  • 4 a ½ hrnku chlebové mouky
  • 2 a ¾ hrnku vlažné vody
  • ¾ kávové lžičky sušeného pekařského droždí
  • sůl
  • 1/3 hrnku olivového oleje (cca 50 ml)
  • 2 hrnky vypeckovaných višní
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu (odpovídá cca 1 lžíci sušeného)

Postup:

  1. Důkladně v míse smíchejte mouku, vodu a droždí. Směs zakryjte a nechte vzejít kvásek (zhruba 2 hodiny).
  2. Přidejte 1 polévkovou lžíci a 1 a půl kávové lžičky soli. Hněťte, dokud nevznikne poměrně tekutá, lepivá hmota.
  3. Těsto přendejte na dobře pomoučený vál. Vypracujte těsto.
  4. Těsto dejte zpátky do jemně pomoučené mísy, zakryjte a nechte 1 hodinu kynout.
  5. Těsto opět vyndejte na vál, opět jej propracujte, dejte zpět do mírně pomoučené mísy, zakryjte a nechte v na teplém místě další 1 hodinu kynout.
  6. Předehřejte troubu na 230 °C.
  7. Těsto opět přendejte na pomoučený vál a rukama z něj vytvořte placku.
  8. Na plech rovnoměrně nalijte olej (nechte si cca 2 polévkové lžíce na později).
  9. Těsto přendejte na plech a pomocí rukou dotvarujte, aby bylo od kraje ke kraji.
  10. Na placku nalijte zbytek oleje a rukama rozetřete.
  11. Těsto před pečením propíchejte nožem, vidličkou, či (dle receptu) prstem, zamezíte tak tvoření bublin.
  12. Nakonec rozprostřete višně, posypte cukrem a rozmarýnem.
  13. Pečte ve spodní třetině trouby asi 30-40 minut nebo dokud nejsou okraje těsta dozlatova.
  14. Foccacciu nechte částečně anebo zcela vychladnout.
  15. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button