Jak na klíčení semínek a recepty nejen z mungo klíčků
Klíčky jsou naklíčená semínka nejrůznějších plodin, plná aromatické chuti, a především důležitých živin, jež obsahují často ve větším množství než již vzrostlá rostlina – což jim právem získalo označení superpotraviny. Lze je použít do salátů, omáček a nejrůznějších chutných receptů, kterých jsme si pro vás také pár připravily.
Ústředním tématem tohoto článku jsou však samotné klíčky, a především jejich pěstování v pohodě vašeho domova. Klíčení semen si možná pamatujete i ze školky či základní školy, kde se v období Velikonoc vysévalo osení do vaty. Stejný princip a stejně jednoduše to jde i s výbornými jedlými klíčky nejrůznějších odrůd.
📝Obsah
Klíčení semínek doma a jednoduše
Klíčení semínek není žádná raketová věda, stále je ale dobré dodržovat některé hygienické pokyny, které zabrání množení plísní a zajistí tak nejvyšší kvalitu a svěžest vaší úrody.
- Všechno náčiní by mělo být řádně umyté, ideálně sterilizované, před prvním a mezi každým dalším použitím
- Máčení i samotný růst by měl probíhat v teplotě okolo 20 °C s dostatečným přísunem světla (ne přímého) a zajištěným prouděním vzduchu
- Vybírejte semena určená pro klíčení – často podléhají vyšší kontrole a nejsou ošetřena pesticidy
- Na semínka ideálně nesaháme, sypeme je do klíčící misky přímo z pytlíčku, nebo používáme například sterilizovanou lžíci
Nádoby vhodné na klíčení semínka:
- Klíčící misky, které mají i několik pater (cenově bývají do 500 Kč)
- Dobře poslouží jakákoli miska, sítko a talířek
- Sklenice, gumička a plátýnko (cokoli přes co proteče voda)
- Široká miska a mělčí miska, která se dá použít jako víko
- Cukřenka
- Široká plochá nádoba, vata (toaletní papír či odličovací tampóny) – nesmí vyschnout, ale nesmí být ani mokrá
Postup klíčení semínek:
- Semena důkladně před namáčením propláchněte vlažnou vodou.
- Propláchnutá semena namočte od zhruba dvojnásobného či trojnásobného množství vody na 20 minut – 12 hodin, v závislosti na druhu semene. A umístěte je na temné místo při pokojové teplotě 18-20 °C.
- Jakmile jsou semena re-hydratovaná, jsou připravena na proces klíčení.
- Semena důkladně proplachujte studenou vodou 2-3krát denně. Pokud je máte ve sklenici, pořádně je protřepejte, aby nezačala ode dna plesnivět. Vodu vylejte, sklenici můžete také nechat dnem vzhůru, či nakloněnou, aby přebytečná voda vykapala.
- Klíčky jsou připravené ke sklízení zhruba za 3-6 dnů. Naposledy je řádně propláchněte a důkladně vysušte. Čerstvé v lednici vydrží maximálně 5 dnů.
Klíčky, které zhnědnou nebo jakkoli změní barvu, mají nakyslou vůni či jsou zapařené, byste již neměli konzumovat.
Druhy klíčků: Která semínka jsou vhodná na klíčení?
Druhů klíčků je široké množství. Některé potraviny lze naklíčit i ve formě jakou koupíte v obchodech – takovým příkladem jsou například celozrnné obilniny a některé luštěniny –, jiné je potřeba koupit ve specializovaných odděleních v zahradnictví či bio obchodě. Semínka určená pro sázení bývají chemicky ošetřena a ta pro konzumaci jsou leštěná či loupaná.
Luštěniny
Fazolovým klíčkům trvá zhruba týden, než jsou plně naklíčené, jsou lépe stravitelné, vaří se kratší dobu a obsahují více živin. Oblíbené a běžně k dostání jsou:
- mungo klíčky
- sójové klíčky
- hrachové klíčky – vyrábí se z nich tradiční pokrm pučálka
- čočka – klíčí zhruba tři dny
- cizrna
- pinto
Obilniny
- žitné klíčky – klíčí nejrychleji
- pšeničné klíčky
- rýžové klíčky – doporučujeme vyzkoušet hnědou rýži
- ovesné klíčky
- kukuřičné klíčky
- ječmenné klíčky
Pseudoobiloviny
- quinoa
- pohanka – musí se klíčit v půdě
Olejniny
- slunečnicové klíčky – i loupaná slunečnice krásně vyklíčí, navíc je velmi chutná
- konopné klíčky
- lněné klíčky
- hořčičné klíčky
- dýňové klíčky
- sezamové klíčky
- konopné klíčky
- pískavice
Zelenina
- Brokolicové klíčky
- Slunečnicové klíčky
- Hořčičné klíčky
- Ředkvičkové klíčky – klíčí 6 dnů
- Řepné klíčky
- Řeřichové klíčky
- Rukolové klíčky
- Vojtěškové klíčky (alfa alfa) – velmi oblíbené, připravené ke sklizni za 6 dnů
- Fenyklové klíčky
- Cibulové klíčky
- Pórkové klíčky
Která semínka rozhodně neklíčit:
Samozřejmě není klíček jako klíček, a ne všechno se dá klíčit. Semena nesmí být loupaná a chemicky ošetřená, jiná naklíčená semínka obsahují nebezpečné toxiny.
- Velké fazole – obsahují látky, které mohou být toxické a musí se tepelně upravit
- Len, chia semínka – namočené vytvoří gel, v tomto stavu je lepší je rovnou zkonzumovat (využít do receptů)
- Loupané ořechy – neloupané ořechy lze klíčit, ale trvá velmi dlouho, než vyrostou
- Rajčata, brambory, papriku, citrusy a lilek – mohou být jedovaté, jelikož obsahují amygdalin, který se v prostředí žaludku mění na hydrogen kyanid
Rozdíl mezi klíčky a microgreens
V poslední době se také u nás šíří termín microgreens – tedy mladé výhonky. Pokud necháte své klíčky klíčit dalších několik dní, vyrostou vám z nich právě microgreens. Hlavním rozdílem je přítomnost skutečných lístků, jež klíčky ještě nemají.
Dále se liší i nároky při pěstování. Microgreens potřebují více světla a přístup vzduchu, dají se pěstovat jak hydroponicky, tak v půdě.
Rozdíl je i v konzumaci – klíčky se konzumují celé, u microgeens se ustřihne jen horní část: stonek a lístky. Výživově microgreens obsahují o něco více vlákniny, vitamínů a minerálů, jejich cena je však výrazně vyšší.
Zdravotní benefity konzumace klíčků
Samotná semínka jsou plná živin, jelikož musí obsahovat vše, co bude rostlinka v prvních několika dnech potřebovat pro růst. I proto jsou klíčky a výhonky plné vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny, látek prospěšných pro naše zdraví.
Klíčky a microgreens také představují důležitý zdroj bílkovin pro vegany a vegetariány. Jsou významné pro svůj obsah železa a zinku, vitamínu A, C a E. Podstatné je, že minerály v klíčcích obsažené jsou lépe stravitelné a vstřebatelné.
Klíčky v kuchyni: recepty a využití
Klíčky a microgreens se používají především ve studené kuchyni – na saláty a pomazánky – a na zdobení nejrůznějších pokrmů – na chlebíčky, do polévek a zejména asijských jídel. Zpravidla platí, že se vařením ztrácí velké množství vitamínů a minerálů, není proto vhodné je dlouze tepelně upravovat. Šetrnými postupy však můžete zvýšit jejich stravitelnost.
Fazolové, hrachové a cizrnové klíčky lze rozmělnit na těsto, z kterého pak můžete vytvořit placičky podobné těm bramborovým či falafelu, také je lze přidat do hamburgerů či sekané. Obilninové klíčky jsou výtečné do domácích chlebů a kaší.
Salát z (nejen) mungo klíčků
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky (mungo) klíčků
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- (1 zelená chilli paprička nakrájená nadrobno)
- ¼ kávové lžičky sušeného čili
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 vařená brambora či batát
- Lístky koriandru či petržele na ozdobu
- Sůl a pepř, dle chuti
Postup:
- Klíčky propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
- Mungo klíčky můžete povařit chvilku v páře.
- Ve velké míse smíchejte ingredience na salát.
- Okořeňte, dle chuti.
- Ozdobte bylinkami, případně citrónem.
- Dobrou chuť!
Falafel z klíčků
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky mixu klíčků (cizrna, mungo atd.)
- ½ hrnku cibule pokrájené nadrobno
- ½ hrnku česneku pokrájeného nadrobno
- 1 kávové lžička kmínu
- 1 kávové lžička černého mletého pepře
- 1 kávové lžička čili
- Menší hrst čerstvých lístků koriandru či petržele (nasekat nahrubo)
- Menší hrst čerstvých lístků máty (nasekat nahrubo)
- Sůl, dle chuti
- Strouhanku, dle potřeby
- K podávání: humus
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a na plech si připravte pečící papír.
- Pomocí mixéru rozmělněte klíčky, cibuli, koriandr, mátu, česnek, kmín, pepř, čili a sůl, dokud nevznikne hustá hmota podobná humusu či těstu na bramborové placky. (Klíčky také můžete povařit v páře, aby změkly a daly se lépe rozmixovat).
- Z těsta vytvořte koule či placičky a dejte na plech.
- Pečte zhruba 25 až 30 minut. V polovině pečení placičky obraťte, aby byly dozlatova z obou stran.
- Podávejte s humusem, česnekovým dipem či omáčkou z tahini, dobrou chuť!