Zdraví

Jak na klíčení semínek a recepty nejen z mungo klíčků

Klíčky jsou naklíčená semínka nejrůznějších plodin, plná aromatické chuti, a především důležitých živin, jež obsahují často ve větším množství než již vzrostlá rostlina – což jim právem získalo označení superpotraviny. Lze je použít do salátů, omáček a nejrůznějších chutných receptů, kterých jsme si pro vás také pár připravily.

Ústředním tématem tohoto článku jsou však samotné klíčky, a především jejich pěstování v pohodě vašeho domova. Klíčení semen si možná pamatujete i ze školky či základní školy, kde se v období Velikonoc vysévalo osení do vaty. Stejný princip a stejně jednoduše to jde i s výbornými jedlými klíčky nejrůznějších odrůd.

Klíčení semínek doma a jednoduše

Klíčení semínek není žádná raketová věda, stále je ale dobré dodržovat některé hygienické pokyny, které zabrání množení plísní a zajistí tak nejvyšší kvalitu a svěžest vaší úrody.

  1. Všechno náčiní by mělo být řádně umyté, ideálně sterilizované, před prvním a mezi každým dalším použitím
  2. Máčení i samotný růst by měl probíhat v teplotě okolo 20 °C s dostatečným přísunem světla (ne přímého) a zajištěným prouděním vzduchu
  3. Vybírejte semena určená pro klíčení – často podléhají vyšší kontrole a nejsou ošetřena pesticidy
  4. Na semínka ideálně nesaháme, sypeme je do klíčící misky přímo z pytlíčku, nebo používáme například sterilizovanou lžíci

Nádoby vhodné na klíčení semínka:

  • Klíčící misky, které mají i několik pater (cenově bývají do 500 Kč)
  • Dobře poslouží jakákoli miska, sítko a talířek
  • Sklenice, gumička a plátýnko (cokoli přes co proteče voda)
  • Široká miska a mělčí miska, která se dá použít jako víko
  • Cukřenka
  • Široká plochá nádoba, vata (toaletní papír či odličovací tampóny) – nesmí vyschnout, ale nesmí být ani mokrá

Postup klíčení semínek:

  1. Semena důkladně před namáčením propláchněte vlažnou vodou.
  2. Propláchnutá semena namočte od zhruba dvojnásobného či trojnásobného množství vody na 20 minut – 12 hodin, v závislosti na druhu semene. A umístěte je na temné místo při pokojové teplotě 18-20 °C.
  3. Jakmile jsou semena re-hydratovaná, jsou připravena na proces klíčení.
  4. Semena důkladně proplachujte studenou vodou 2-3krát denně. Pokud je máte ve sklenici, pořádně je protřepejte, aby nezačala ode dna plesnivět. Vodu vylejte, sklenici můžete také nechat dnem vzhůru, či nakloněnou, aby přebytečná voda vykapala.
  5. Klíčky jsou připravené ke sklízení zhruba za 3-6 dnů. Naposledy je řádně propláchněte a důkladně vysušte. Čerstvé v lednici vydrží maximálně 5 dnů.

Klíčky, které zhnědnou nebo jakkoli změní barvu, mají nakyslou vůni či jsou zapařené, byste již neměli konzumovat.

Klíčky
Foto: Freepik

Druhy klíčků: Která semínka jsou vhodná na klíčení?

Druhů klíčků je široké množství. Některé potraviny lze naklíčit i ve formě jakou koupíte v obchodech – takovým příkladem jsou například celozrnné obilniny a některé luštěniny –, jiné je potřeba koupit ve specializovaných odděleních v zahradnictví či bio obchodě. Semínka určená pro sázení bývají chemicky ošetřena a ta pro konzumaci jsou leštěná či loupaná.

Luštěniny

Fazolovým klíčkům trvá zhruba týden, než jsou plně naklíčené, jsou lépe stravitelné, vaří se kratší dobu a obsahují více živin. Oblíbené a běžně k dostání jsou:

  • mungo klíčky
  • sójové klíčky
  • hrachové klíčky – vyrábí se z nich tradiční pokrm pučálka
  • čočka – klíčí zhruba tři dny
  • cizrna
  • pinto

Obilniny

  • žitné klíčky – klíčí nejrychleji
  • pšeničné klíčky
  • rýžové klíčky – doporučujeme vyzkoušet hnědou rýži
  • ovesné klíčky
  • kukuřičné klíčky
  • ječmenné klíčky

Pseudoobiloviny

  • quinoa
  • pohanka – musí se klíčit v půdě

Olejniny

  • slunečnicové klíčky – i loupaná slunečnice krásně vyklíčí, navíc je velmi chutná
  • konopné klíčky
  • lněné klíčky
  • hořčičné klíčky
  • dýňové klíčky
  • sezamové klíčky
  • konopné klíčky
  • pískavice

Zelenina

  • Brokolicové klíčky
  • Slunečnicové klíčky
  • Hořčičné klíčky
  • Ředkvičkové klíčky – klíčí 6 dnů
  • Řepné klíčky
  • Řeřichové klíčky
  • Rukolové klíčky
  • Vojtěškové klíčky (alfa alfa) – velmi oblíbené, připravené ke sklizni za 6 dnů
  • Fenyklové klíčky
  • Cibulové klíčky
  • Pórkové klíčky

Která semínka rozhodně neklíčit:

Samozřejmě není klíček jako klíček, a ne všechno se dá klíčit. Semena nesmí být loupaná a chemicky ošetřená, jiná naklíčená semínka obsahují nebezpečné toxiny.

  • Velké fazole – obsahují látky, které mohou být toxické a musí se tepelně upravit
  • Len, chia semínka – namočené vytvoří gel, v tomto stavu je lepší je rovnou zkonzumovat (využít do receptů)
  • Loupané ořechy – neloupané ořechy lze klíčit, ale trvá velmi dlouho, než vyrostou
  • Rajčata, brambory, papriku, citrusy a lilek – mohou být jedovaté, jelikož obsahují amygdalin, který se v prostředí žaludku mění na hydrogen kyanid

Rozdíl mezi klíčky a microgreens

V poslední době se také u nás šíří termín microgreens – tedy mladé výhonky. Pokud necháte své klíčky klíčit dalších několik dní, vyrostou vám z nich právě microgreens. Hlavním rozdílem je přítomnost skutečných lístků, jež klíčky ještě nemají.

Dále se liší i nároky při pěstování. Microgreens potřebují více světla a přístup vzduchu, dají se pěstovat jak hydroponicky, tak v půdě.

Rozdíl je i v konzumaci – klíčky se konzumují celé, u microgeens se ustřihne jen horní část: stonek a lístky. Výživově microgreens obsahují o něco více vlákniny, vitamínů a minerálů, jejich cena je však výrazně vyšší.

Zdravotní benefity konzumace klíčků

Samotná semínka jsou plná živin, jelikož musí obsahovat vše, co bude rostlinka v prvních několika dnech potřebovat pro růst. I proto jsou klíčky a výhonky plné vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny, látek prospěšných pro naše zdraví.

Klíčky a microgreens také představují důležitý zdroj bílkovin pro vegany a vegetariány. Jsou významné pro svůj obsah železa a zinku, vitamínu A, C a E. Podstatné je, že minerály v klíčcích obsažené jsou lépe stravitelné a vstřebatelné.

Klíčky v kuchyni: recepty a využití

Klíčky a microgreens se používají především ve studené kuchyni – na saláty a pomazánky – a na zdobení nejrůznějších pokrmů – na chlebíčky, do polévek a zejména asijských jídel. Zpravidla platí, že se vařením ztrácí velké množství vitamínů a minerálů, není proto vhodné je dlouze tepelně upravovat. Šetrnými postupy však můžete zvýšit jejich stravitelnost.

Fazolové, hrachové a cizrnové klíčky lze rozmělnit na těsto, z kterého pak můžete vytvořit placičky podobné těm bramborovým či falafelu, také je lze přidat do hamburgerů či sekané. Obilninové klíčky jsou výtečné do domácích chlebů a kaší.

Salát z (nejen) mungo klíčků

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky (mungo) klíčků
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • (1 zelená chilli paprička nakrájená nadrobno)
  • ¼ kávové lžičky sušeného čili
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 vařená brambora či batát
  • Lístky koriandru či petržele na ozdobu
  • Sůl a pepř, dle chuti

Postup:

  1. Klíčky propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  2. Mungo klíčky můžete povařit chvilku v páře.
  3. Ve velké míse smíchejte ingredience na salát.
  4. Okořeňte, dle chuti.
  5. Ozdobte bylinkami, případně citrónem.
  6. Dobrou chuť!

Falafel z klíčků

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky mixu klíčků (cizrna, mungo atd.)
  • ½ hrnku cibule pokrájené nadrobno
  • ½ hrnku česneku pokrájeného nadrobno
  • 1 kávové lžička kmínu
  • 1 kávové lžička černého mletého pepře
  • 1 kávové lžička čili
  • Menší hrst čerstvých lístků koriandru či petržele (nasekat nahrubo)
  • Menší hrst čerstvých lístků máty (nasekat nahrubo)
  • Sůl, dle chuti
  • Strouhanku, dle potřeby
  • K podávání: humus

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a na plech si připravte pečící papír.
  2. Pomocí mixéru rozmělněte klíčky, cibuli, koriandr, mátu, česnek, kmín, pepř, čili a sůl, dokud nevznikne hustá hmota podobná humusu či těstu na bramborové placky. (Klíčky také můžete povařit v páře, aby změkly a daly se lépe rozmixovat).
  3. Z těsta vytvořte koule či placičky a dejte na plech.
  4. Pečte zhruba 25 až 30 minut. V polovině pečení placičky obraťte, aby byly dozlatova z obou stran.
  5. Podávejte s humusem, česnekovým dipem či omáčkou z tahini, dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button