Zdraví

Jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou?

Rozdíl mezi ovocem a zeleninou

Většina lidí ví, že ovoce a zelenina jsou prospěšné, ale z hlediska struktury, chuti a výživových hodnot mezi nimi existuje mnoho rozdílů.

Ovoce a zelenina se klasifikují z botanického i kulinářského hlediska.

Z botanického hlediska se ovoce a zelenina klasifikují podle toho, ze které části rostliny pocházejí.

Ovoce se vyvíjí z květu rostliny, zatímco ostatní části rostliny se řadí do kategorie zeleniny.

Plody obsahují semena, zatímco zelenina se může skládat z kořenů, stonků a listů.

Z kulinářského hlediska se ovoce a zelenina klasifikují na základě chuti. Ovoce má obvykle sladkou nebo trpkou chuť a může se používat do dezertů, svačin nebo šťáv.

Zelenina má jemnější nebo pikantnější chuť a obvykle se konzumuje jako součást přílohy nebo hlavního jídla.

Různé druhy ovoce a zeleniny
Foto: Freepik

Ovoce je často zaměňováno za zeleninu

Pravděpodobně máte poměrně dobrou představu o tom, které potraviny jsou považovány za ovoce a které za zeleninu, alespoň z kulinářského hlediska, tedy z hlediska chuti.

Existuje však několik rostlin, které jsou technicky vzato ovocem, ačkoli jsou kvůli své chuti často klasifikovány jako zelenina.

Nejznámějším a nejkontroverznějším příkladem jsou rajčata.

Z botanického hlediska rajčata odpovídají definici ovoce. Kvůli svému chuťovému profilu jsou však stále běžně označována jako zelenina.

Mezi další běžné příklady ovoce, které je mylně považováno za zeleninu, patří např:

  • Avokádo
  • Okurka
  • Paprika
  • Lilek
  • Oliva
  • Dýně
  • Hrachové lusky
  • Cuketa

Ačkoli existuje mnoho druhů ovoce, které jsou mylně považovány za zeleninu, existuje jen velmi málo druhů zeleniny, které jsou považovány za ovoce, pokud vůbec nějaké.

Některé druhy zeleniny však mají přirozeně sladší chuť než většina ostatních druhů zeleniny a používají se podobně jako ovoce do dezertů, koláčů a pečiva.

Sladký bramborový koláč je dezert, který je ve Spojených státech tradiční součástí Dne díkůvzdání. Navzdory své sladké chuti jsou sladké brambory ve skutečnosti typem kořenové zeleniny, nikoliv ovoce.

Podobně kandované batáty jsou pečený pokrm obsahující batáty, další druh jedlé hlízy. Mezi další zeleninu s přirozeně sladší chutí patří řepa, mrkev, brukev a tuřín.

Jaké je nutriční srovnání ovoce a zeleniny?

Ovoce a zelenina mají z hlediska výživy mnoho společného.

Obě mají vysoký obsah vlákniny a také vitamínů, minerálů, antioxidantů a rostlinných sloučenin.

Ovoce a zelenina mají také přirozeně nízký obsah sodíku a tuku.

Jak se dalo očekávat vzhledem k jejich sladké chuti, ovoce má obvykle vyšší množství přírodního cukru a kalorií ve srovnání s většinou druhů zeleniny.

Například jeden šálek jablek obsahuje 65 kalorií a 13 gramů cukru, zatímco jeden šálek brokolice má jen 31 kalorií a 2 gramy cukru.

V porovnání se zeleninou mohou některé druhy ovoce obsahovat také více vlákniny na gram. Obsah vlákniny na 100 gramů se u ovoce pohybuje v rozmezí 2-15 gramů, zatímco listová zelenina dodává 1,2-4 gramy vlákniny na 100 gramů .

Obsah vody je také velmi variabilní. Listová zelenina může být složena z 84-95 % vody, zatímco ovoce jí obsahuje o něco méně, a to 61-89 %.

Mezi jednotlivými kategoriemi ovoce a zeleniny existují také určité rozdíly v obsahu živin. Zde je několik nejdůležitějších výživových údajů:

  • Hlízy:  Bohaté na vlákninu, navíc jsou dobrým zdrojem vitaminu C, beta-karotenu, draslíku a vitaminů skupiny B. Příkladem jsou brambory, batáty, mrkev nebo cibule.
  • Citrusové plody: Vědci se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, beta-karotenu, kyseliny listové a antioxidantů, které mohou chránit před degenerativními onemocněními. Příklady jsou třeba citrony, pomela, grepy, pomeranče, mandarinky nebo limetky.
  • Křížatá/košťálová zelenina: Obsahuje glukosinoláty, skupinu sloučenin, které jsou spojovány s prevencí rakoviny. Příkladem jsou zelí, kapusta, brokolice nebo květák.
  • Bobuloviny: Plné antokyanů, protizánětlivých sloučenin, které byly zkoumány pro svou schopnost snižovat oxidační stres a podporovat zdraví srdce. Příkladem jsou kiwi, rybíz, angrešt nebo brusinka.
  • Listová zelenina: Dobrý zdroj karotenoidů, jako je lutein, u kterého bylo prokázáno, že snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny. Příklady jsou chřest, rukola nebo špenát.

Zařazením vhodného mixu ovoce a zeleniny do jídelníčku si můžete zajistit přísun rozmanité škály živin.

Zdravotní přínosy ovoce a zeleniny

Existuje velké množství výzkumů, které dokumentují řadu přínosů konzumace ovoce a zeleniny na zdraví.

Několik studií zjistilo, že konzumace většího množství ovoce a zeleniny je spojena se snížením rizika srdečních onemocnění.

Jedna studie dokonce zjistila, že konzumace více než tří kusů ovoce nebo zeleniny denně snižuje riziko srdečních onemocnění o 70 %.

Ovoce a zelenina mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, a proto mohou dokonce pomoci udržet vaši váhu pod kontrolou.

Jedna studie sledovala 133 000 lidí po dobu 24 let. Ukázalo se, že když lidé zvýšili příjem ovoce a neškrobové zeleniny, jejich hmotnost měla tendenci klesat.

Zvýšení příjmu vlákniny prostřednictvím ovoce a zeleniny může dokonce snížit riziko vzniku rakoviny. Několik studií zjistilo, že vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

V neposlední řadě může příjem ovoce a zeleniny příznivě ovlivnit hladinu cukru v krvi. Vláknina z těchto potravin zpomaluje vstřebávání cukru, což může udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Jedna studie ukázala, že zvýšený příjem ovoce a zeleniny může skutečně vést ke snížení rozvoje cukrovky.

Všimněte si, že tyto výsledky se týkaly ovoce a zeleniny, ale nikoli ovocných šťáv. Ovocná šťáva poskytuje koncentrovanou dávku vitamínů, minerálů a cukrů, které se nacházejí v ovoci, ale bez vlákniny a s ní spojených zdraví prospěšných látek.

Podobné články

Back to top button