Zdraví

Jak dlouho vydrží mouka a správné skladování

Mouka je základní surovina, která se vyrábí rozemletím obilných zrn nebo jiných potravin na prášek. Nejběžnější je mouka pšeničná, ale dnes je k dispozici mnoho druhů mouky, včetně kokosové, mandlové mouky a bezlepkových odrůd. Mouka v nějaké formě je základem mnoha a mnoha receptů a přidáváme ji do skoro všech druhů těsta, tedy jakmile připravujeme koláč, domácí pizza těsto, Beef Wellington nebo ovocné knedlíky, tak mouku budeme potřebovat. Je tedy ideální mít mouku vždy při ruce, což ale znamená, že někdy budeme řešit, jak dlouho vydrží.

Mouka vydrží při běžném skladování při pokojové teplotě čerství 3 až 8 měsíců. Bývá také bez ztráty kvality i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Přesný čas ovšem závisí na druhu mouky, možných dalších přísadách, způsobu zpracování, ale také způsobu skladování.

Podíváme se, jak mouku skladovat, aby se nezkazila, ale také jak poznat, že už bychom mouku měli vyhodit, a co nám hrozí, pokud ji sníme.

Protože je mouka tak základní přísadou do spousty receptů, je dobré toto vědět, abychom v lepším případě jen nemuseli vyhodit hotové jídlo, v horším si způsobili i vážné zdravotní problémy.

Mouka je základem řady receptů
Foto: Freepik

Jaká dlouho vydrží mouka, než se zkazí?

Minimální trvanlivost mouky, neboli dobu, po kterou vydrží, než se začne kazit nebo ztratí na kvalitě, ovlivňuje dost faktorů.

Obecně bychom se vždy měli podívat na obal a na minimální trvanlivost, která ukazuje, jak dlouho si mouka zachová svou kvalitu. Obecně je možné dlouhotrvající potraviny konzumovat i po této době, jen je možné, že ztratí na chuti (což se děje v případě třeba kávových zrn).

Minimální trvanlivost je velmi dobrý ukazatel toho, jak dlouho bude daná potravina nezávadná i po uplynutí tohoto data. Pokud je trvanlivost mouky dlouhá, bude velmi pravděpodobně v pořádku tuto hranici překročit klidně o týdny nebo měsíce. Pokud naopak krátká, je překročení o týdny nebo měsíce rizikové.

V případě pšeničné mouky se obvykle nemusíme ničeho zvlášť bát a překročení trvanlivosti pří správném způsobu skladování zase tolik nevadí.

Naopak řekněme netradiční druhy mouky mohou mít trvanlivost o dost kratší, což znamená i to, že bychom ji měli zpracovat poměrně rychle.

Druhy mouky a jak ovlivňují trvanlivost

Mouky se často dělí do kategorií podle stupně zpracování, který ovlivňuje jejich trvanlivost. Vliv má také zdrojová složka, například pšenice nebo něco jiného.

Například klasická pšeničná mouka vydrží obecně čerstvá déle než celozrnná mouka, a to díky způsobu zpracování každé z nich.

Bílá mouka je vysoce rafinovaná, což znamená, že zrno je zbaveno otrub a klíčku a zůstává pouze škrobnatý vnitřek semen, odborněji endosperm. Naproti tomu celozrnná mouka obsahuje všechny tři části zrna – otruby, klíček i endosperm.

Otruby a klíček jsou bohaté na oleje, takže celozrnné výrobky jsou náchylnější k tomu, že se rychleji zkazí. K tomu dochází, když se tuky působením světla, vlhkosti nebo vzduchu znehodnotí, což obvykle způsobí nežádoucí chuť a zápach.

Protože bezlepkové alternativy, jako je mandlová nebo kokosová mouka, mají často vysoký obsah oleje, mohou být také náchylnější ke žluknutí než klasická bílá mouka.

Kromě toho může být bezlepková univerzální mouka, která obvykle kombinuje několik mouk na bázi ořechů nebo kořenů, náchylnější k plísním kvůli vysokému obsahu vlhkosti.

Mouka
Foto: Freepik

Způsoby skladování mouky

Trvanlivost mouky závisí jak na typu mouky, tak na způsobu skladování, který používáte. Bílá mouka vydrží déle než celozrnná a alternativní druhy mouky díky nižšímu obsahu tuku.

Mouka je trvanlivá potravina, tedy jí je možné skladovat při pokojové teplotě.

Přesto by měla být uchovávána ve vzduchotěsné nádobě a suchém místě, aby si zachovala svou čerstvost. Přestože je také možné mouku skladovat při pokojové teplotě, je lepší ji uchovávat někde, kde je chladno. I když možná nejde o zcela tradiční způsob skladování, můžeme mouku dát do lednice nebo i zmrazit, čímž se trvanlivost ještě prodlouží.

Například pšeničná mouka vydrží při pokojové teplotě 6 až 8 měsíců, ale v chladu až 1 rok a ve zmrazeném stavu až 2 roky.

Pokud mouku uložíte do chladničky, nezapomeňte ji uchovávat mimo dosah vlhkosti a vody, abyste zabránili vzniku plísní. Toho nejlépe dosáhnete uzavřením do vzduchotěsné nádoby, například do plastového sáčku nebo potravinové dózy.

Mějte na paměti, že zchlazenou nebo zmrazenou mouku byste měli před použitím nechat dosáhnout pokojové teploty. Tím se zabrání tvorbě hrudek.

Jak zjistit, že se mouka zkazila

Většina balených mouk má na sáčku vytištěné datum minimální trvanlivosti (po kterém už není garantovaná kvalita).

Mouka tak může být bezpečná i po uplynutí data minimální trvanlivosti.

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je vaše mouka bezpečná, je přivonět si k ní. Zatímco čerstvá mouka má neutrální vůni, špatná mouka zapáchá – může být zatuchlá nebo až kyselá. Změnit se může také barva.

Pokud navíc vaše mouka přišla do styku s vodou nebo vlhkostí, mohou se objevit velké shluky plísní. V takovém případě byste měli celý sáček okamžitě vyhodit.

Abyste zabránili plýtvání potravinami, vyzkoušejte kreativní způsoby, jak využít starou mouku, když se blíží nebo je po datu spotřeby. Kromě pečiva, jako je chléb a koláče, se hodí také k výrobě nepotravinářských výrobků, jako je těsto na hraní nebo domácí lepidlo.

Rizika používání prošlé mouky

Když mouka žlukne, mění se její molekulární struktura, což může vést ke vzniku škodlivých látek.

Žluklá mouka velmi pravděpodobně změní chuť výsledných jídel a prostě nebudou dobré, na druhou stranu je pravděpodobně zdravotně nezávadná v malém množství. Tuto špatnou chuť poznáte celkem rychle, takže se nestane, že byste snědli této mouky velké množství.

Na druhou stranu plesnivá mouka může být nejen odporná chuťově, ale hlavně nebezpečná pro zdraví.

I když ne všechny plísně jsou škodlivé, některé mohou produkovat nebezpečné chemické látky známé jako mykotoxiny. Tyto sloučeniny mohou vyvolat stavy jako zvracení a průjem.

Mykotoxiny jsou také spojovány s dalšími závažnými onemocněními, včetně rakoviny a onemocnění jater, a to v závislosti na snězeném množství a délce expozice.

Podtrženo a sečteno

Mouka má dlouhou trvanlivost, ale obvykle se zkazí po 3 až 8 měsících.

Bílá mouka může vydržet nejdéle kvůli nižšímu obsahu tuku, zatímco celozrnné a bezlepkové druhy se kazí dříve. Trvanlivost mouky můžete prodloužit tím, že ji řádně uzavřete, zchladíte nebo zmrazíte.

Nezapomeňte mouku vyhodit, pokud má nepříjemný zápach, mění barvu nebo se v ní tvoří plísně.

Podobné články

Back to top button