Zdraví

Je možné dlouhodobě skladovat sladkosti? Jednoduchý návod

Skladování potravin je jednou z těch věcí, na které většina lidí někdy myslí, ale je pravda, že jde prostě o velmi praktickou činnost, která je navíc celkem nudná. Tak co uskladnit něco opravdu zábavného, jako skladování sladkostí?

Správně zabalené cukrovinky lze skladovat dlouhodobě a zachovat jejich vzhled, čerstvost i chuť. Toho lze snadno dosáhnout vakuovým uzavřením v zavařovacích sklenicích.

Skladování potravin je tak trochu věda sama o sobě, ať jde o zamrazování avokáda, sušení ovoce, nebo konzervování broskví. Co ale různé sladkosti, cukrovinky a sladké pochoutky? Podíváme se, jak i těmto celkem netradičním potravinám na dlouhodobé skladování přeci je prodloužit minimální trvanlivost.

Jaký typ cukrovinek lze skladovat?

Pokud jde o skladování cukrovinek, lze skladovat téměř vše, co si dokážete představit. Je tu ale parádní příležitost zeptat se svých dětí, které budou mít jistě spousty super nápadů, a jejich rady si můžete vzít k srdci.

Skladovat můžete opravdu spousty různých bonbonů jako jsou lentilky, bon pari, gumové medvídky, kyselé žížaly a asi milion dalších, které jsou u nás k dostání.

Tyto bonbony se skladují velmi dobře, vypadají super a hlavně chutnají výborně i po otevření.

Cukrovinky, které se špatně skladují

Bohužel, některé cukrovinky prostě pořádně uskladnit nejdou. Třeba taková čokoláda s třešňovou polevou uvnitř. Protože cukrovinky se nejlépe skladují ve vakuu, musí udržet i nějaký ten tlak (respektive podtlak).

Právě čokoláda s polevou uvnitř toto ale nevydrží a prostě se rozpadne na hroudu. Chutná tato hrouda dobře? Ano, ale je to prostě nepořádek a nevypadá to vůbec dobře.

I další cukrovinky jako Reese’s Pieces nebudou zase tak vhodné. Ani ne tak kvůli tomu, že by se rozpadaly, ale arašídové máslo se bude kazit celkem rychle.

Sladkosti
Foto: Freepik

Míchání a kombinování

Když do jedné nádoby nakombinujete více druhů cukrovinek, je potřeba počítat s tím, že po otevření budou mít všechny skoro stejnou chuť, která bude kombinací všech cukrovinek v balení. V případě, že některé tyto cukrovinky mají velmi výraznou chuť, bude tato chuť převažovat.

Nemusí to nutně vadit, ale než se pustíte do kombinování cukrovinek do jednoho balení, je potřeba s tímto počítat, a případně různé cukrovinky zabalit do samostatných balení, aby si uchovaly svoji jedinečnou chuť.

Co budete potřebovat

Potřebujete několik speciálních nástrojů. Vakuová svářečka folií je super, extrémně víceúčelová a rozhodně stojí za to si ji pořídit.

  • Přípravné práce: Nejprve si budete chtít určit typ cukrovinek, které plánujete skladovat. Nakupte požadované množství
  • Vezměte čisté skleněné zavařovací sklenice a naplňte je vybranými bonbony.
  • Pokud ještě žádnou nemáte, budete potřebovat vakuovou baličku potravin a vakuovací víčko

Jaký je postup konzervace cukroví?

Nyní jste připraveni na proces vakuového uzavírání, který je velmi snadný

  • Na zavařovací sklenici nasaďte nové víčko.
  • Pevně přitiskněte nástavec víčka na horní část sklenice.
  • Vložte hadici z vakuové svářečky folií do nástavce víčka.
  • Stisknutím tlačítka Start zahájíte proces uzavírání.
  • Pokud se podaří vytvořit těsné těsnění, dokončí se proces za méně než 30 sekund. Pokud to trvá déle, otřete okraj sklenice suchým hadříkem a zkontrolujte, zda na něm nejsou škrábance nebo praskliny. Poté proces zopakujte.

Jak dlouho cukrovinky vydrží?

Když jde o jakékoliv skladování potravin, je otázka trvanlivosti velmi podstatná. U cukrovinek jde ale i o nějaké to menší průběžné zobání.

Nádobu se sladkostmi tak asi budete chtít sem tam otevřít a zkontrolovat, jak jsou na tom cukrovinky z hlediska chuti.

Fajn je (v tomto velmi specifickém případě) také to, že cukrovinky nejsou zrovna výživově hodnotné. Jde v zásadě vždy o čistou energii, ale neřešíme zase tak moc vitaminy nebo cokoliv jiného. Jde ním tedy hlavně o chuť, kterou si primárně musíme užít.

Po zabalení cukrovinek bychom je měli zkontrolovat pár týdnů po uzavření, hlavně tedy jestli je vše v pořádku a že nádoba dobře těsní.

Poté stačí cukrovinky zkontrolovat každých pár měsíců, ale již ochutnáním. Sladkosti by neměly ztrácet chuť, a pokud se tak začne dít, je nejvyšší čas je spotřebovat.

Výhody přidání cukrovinek do dlouhodobého skladu

Mnoho lidí, kteří skladují potraviny, tak dělají s myšlenkou dlouhodobého přežití v případě potravinové krize. To je dobře, protože mít potraviny, které vám umožní přežít, je skvělé.

Někdy jde ale i o to si jídlo náležitě vychutnat. Proto i cukrovinky mají své místo ve skladu s potravinami, které si třeba schováváte na horší časy. Je prostě potřeba si občas na něčem trochu pochutnat.

Experimentujte

Uchovávání sladkostí je skvělý způsob, jak všechny nadchnout pro skladování potravin, a poskytne vám to páku, až se je budete snažit přimět, aby jídlo ze skladu snědli.

Nechte děti a manžela/manželku vybrat sladkosti, které mají rádi, a zkuste je uskladnit. Na víčko můžete napsat data, abyste si pamatovali, kdy byly zabaleny, a pro všechny bude zábavné čas od času otevřít své oblíbené sladkosti a podívat se, jestli jsou stále dobré.

Podobné články

Back to top button