Zdraví

Je bezpečné skladovat potraviny v garáži? Návod jak na to

Vždy je dobré mít v zásobě nějaké potraviny, ale je také pravda, že zabírají docela dost jídla, a ne každý má k dispozici sklep. Pokud navíc máme spíž, tak ta nemusí být dostatečně velká. Dalším větším prostorem je tak garáž, která pro dlouhodobé skladování bývá ideální. Jak je na tom ale garáž z hlediska bezpečnosti skladování potravin?

Konzervy a další trvanlivé potraviny je nejlepší skladovat v chladných, suchých a tmavých prostorách. Pokud udržujete teplotu nad bodem mrazu a pod 29°C, udržujete nízkou vlhkost (pokud možno pod 15 %) a minimalizujete přímé sluneční záření, pak je garáž pro skladování potravin bezpečná.

Takže ano, garáž můžete používat ke skladování potravin, pokud v ní ovšem dokážete udržet adekvátní podmínky. Pojďme se na to podívat trochu podrobněji.

Na jakých podmínkách pro skladování potravin záleží a proč?

U trvanlivých potravin (konzervovaných, sušených atd.) je vždy uvedena doba, po kterou jsou vhodné k jídlu. Uvedená doba je však vždy založena na podmínkách „pokojové teploty“.

Například když si koupíte konzervované broskve v obchodě s potravinami, datum spotřeby na těchto broskvích předpokládá, že budou skladovány ve vašem domově, který obvykle udržujete při poměrně stabilní teplotě. Pokud máte klimatizaci, tak máte doma větší sucho, než je venku, protože klimatizace vzduch vysušuje.

Konzervované potraviny pro tropické oblasti se ve skutečnosti zpracovávají jinak než konzervované potraviny pro mírné oblasti, a data spotřeby jsou určena s předpokladem, že budou skladovány na teplejším a vlhčím místě.

I když si potraviny zavařujete sami, pravděpodobně u doby trvanlivosti vycházíte z pokynů, které jste si přečetli. Tyto instrukce ale zase předpokládají nějaké podmínky, což je typicky pokojová teplota, nízká vlhkost a absence slunce.

Na jakých podmínkách tedy záleží a jaké jsou pro skladování ideální?

Teplota

V ideálním případě byste měli konzervy skladovat při teplotách nižších než 30°C.

To proto, že vyšší teploty způsobují rychlejší kažení potravin. I uzavřené konzervy se kazí a rychlost tohoto procesu se zvyšuje s teplotou.

Na druhou stranu teploty pod bodem mrazu mohou způsobit zmrznutí obsahu, což může snížit kvalitu potravin uvnitř, protože mrznou a rozmrzají. Může se také porušit samotná konzerva, která pak dovnitř vpustí bakterie, které obsah znehodnotí.

Vlhkost

Obvykle se dozvíme, že máme potraviny skladovat na suchém místě, ale málokdy k tomu ještě napíšou, o jakou vlhkost vzduchu vlastně jde.

Jako suchou místnost ale lze označit tu, která má vlhkost pod 15 %. Vzhledem k našemu klimatu je ovšem celkem obtížné této vlhkosti dosáhnout, a je potřeba využít odvlhčovače vzduchu.

Dobré je také neskladovat potraviny u zdrojů vody, což mohou být umyvadla nebo hadice s vodou. Stejně tak pokud je vaše garáž výrazněji vlhká, bude lepší potraviny v ní neskladovat, a uložit je raději do spíže, přestože v menším množství.

Vlhkost je důležitá, protože přispívá ke kažení suchých potravin. Vede také ke korozi na konzervách, která je může narušit. Pokud tedy jde o konzervované potraviny, může zkrátit jejich životnost, zejména u těch konzerv, které mají vydržet i desítky let.

U jiných suchých potravin (ne konzervovaných) by vlhkost mohla jejich životnost výrazně zkrátit.

Sluneční světlo

Přímé sluneční světlo není pro trvanlivé potraviny vhodné, protože může způsobit znehodnocení mnoha dobrých vitamínů a živin. Přímé sluneční světlo může také způsobit, že se potraviny (i konzervované) zahřejí, a to i nad průměrnou teplotu místnosti, kde jsou skladovány.

Pokud tedy skladujete potraviny na přímém slunečním světle, mohou se zahřívat mnohem více, než si myslíte, což znovu znamená, že se obsah znehodnotí a kazí rychleji.

Garáž
Foto: Freepik

Jak zajistit, aby vaše garáž byla bezpečná pro skladování potravin

V tuto chvíli jste již možná zjistili, že vaše garáž je vhodná pro skladování potravin. Ve většině případů ale bude potřeba zařídit adekvátní podmínky správnou úpravou garáže.

Většina garáží nemá regulovanou teplotu a v mnoha případech nejsou ani izolované. Takže v zimě je možné dosáhnout teplot pod bodem mrazu, a v létě je možné dosáhnout teplot klidně přes 40 °C.

Pojďme si tedy říci, jak zajistit, aby vaše garáž byla bezpečná pro skladování potravin.

Kontrola teploty v místnosti

Nejprve je třeba zjistit, zda je vaše garáž vhodná pro skladování potravin.

Nejlepším způsobem, jak takto garáž připravit, je průběžně sledovat teplotu. Ideální jsou měřiče vlhkosti a teploty, které si můžete propojit se svým chytrým telefonem, a které ukážou i různé statistiky jako nejvyšší nebo nejnižší teplota a vlhkost.

Je pravda, že tyto vychytanější měřiče jsou o něco dražší, než běžné menší digitální měřiče, které ukazují pouze hodnoty v daný okamžik, na druhou stranu pro přípravu garáže pro skladování potravin jsou poměrně neocenitelné a obrovsky ušetří námahu. Navíc je i tak cena v řádu stokorun, a v tomto případě se podle nás vyplatí.

Je tedy lepší jednou zainvestovat do lepšího zařízení, zjistit všechny informace a správně se zařídit, než nakonec muset vyhazovat spoustu jídla, protože bylo nesprávně uskladněno, nebo ještě hůře si zadělat na zdravotní problémy.

Abyste měli všechny data, bylo by potřeba monitorovat prostředí garáže celý rok po všechna roční období, ale to se vám pravděpodobně chtít nebude. Hlavní jsou pak léto a zima, kdy je potřeba zjistit maximální hodnoty v létě a minimální v zimě.

Podstatné je, aby se teplota pohybovala mezi 0 a 30 stupni Celsia, což jsou ovšem opravdu hraniční hodnoty. Ideální teplota by měla být kolem 15 stupňů a neměla by v čase moc kolísat.

Pokud zjistíte, že teplota kolísá a dostává se mimo tyto hraniční hodnoty, je potřeba garáž pro skladování potravin upravit.

Existují 2 velké problémy, které způsobují velké výkyvy teplot v garáži:

  1. Špatná izolace
  2. Nedostatečná regulace teploty

Izolace je těžko řešitelná, ale i uzavřený prostor můžeme odizolovat lépe.

Pokud chcete izolovat hotovou stěnu, může být dobrou volbou izolace stříkanou pěnou. Je to ovšem dražší, než přidat izolaci během stavby nebo v okolních místnostech garáže, třeba ve střešním prostoru půdy nad garáží.

V létě pak mohou pomoci ventilátory poháněné solární energií, které udrží v garáži nižší teplotu.

Teplotu nebo vlhkost můžete upravovat i mobilními klimatizacemi/topením/zvlhčovačem/vysoušečem (to vše v jednom), u které nastavíte požadované hodnoty, a o vše ostatní už se postará přístroj.

Problém je pak samozřejmě zaprvé vyšší pořizovací cena, zadruhé cena energií, která je hlavně u topení a klimatizace dost vysoká, protože tyto přístroje prostě hodně „žerou“. Ve chvíli, kdy ale víte, že byste tento přístroj museli zapínat jen na pár týdnů v roce, kdy je opravdu horko nebo opravdu zima, se může i tak vyplatit.

Zde by se hodilo opravdu správné monitorování teploty a vlhkosti v kritická roční období, abyste věděli, jestli je něco takového vůbec potřeba. Ideální je samozřejmě, když je garáž připravena na skladování potravin i bez těchto vymožeností.

Řízení vlhkosti v garáži pro bezpečné skladování potravin

Vlhkost pravděpodobně nebude tak velký problém, pokud vaše garáž není výrazně vlhčí než váš dům.

K otestování této skutečnosti doporučuji použít měřič teploty a vlhkosti, a otestovat vlhkost ve vaší domácnosti a poté v garáži. Je výrazně vyšší? Pokud ano, budete na tom chtít zapracovat. Pokud ne, je pravděpodobně v pořádku.

Je třeba upozornit, že procenta vlhkosti jsou relativní a závisí na teplotě. To znamená, že při vyšších teplotách vzduchu se v něm může udržet více vody. A protože procenta vlhkosti jsou založena na tom, kolik vody může vzduch pojmout, stejné číslo vlhkosti při vyšších teplotách ve skutečnosti znamená více vody ve vzduchu než při nižších teplotách.

Takže 15% vlhkost vzduchu nemusí být nutně nejlepším ukazatelem toho, jaká úroveň vlhkosti vzduchu je bezpečná pro dlouhodobé skladování potravin. Procentuální vlhkost (nazývaná relativní vlhkost) je však nejjednodušší způsob měření vlhkosti ve vzduchu, a je to číslo, které vám sdělí měřiče vlhkosti.

Jde o to, že pokud je vlhkost vzduchu v garáži podobná jako ve zbytku domu, není garáž pro skladování potravin o nic horší než vnitřní spíž. Alespoň z hlediska vlhkosti.

Uchovávejte trvanlivé potraviny mimo dosah přímého slunečního světla

Tento bod je ve srovnání s předchozími dvěma poměrně snadný.

Pokud máte v garáži okna, kterými dovnitř proniká hodně slunečního světla, měli byste se ujistit, že skladování potravin probíhá na takovém místě v garáži, kam přímé sluneční světlo nedopadá.

Pokud takové místo v garáži není, můžete také zvážit umístění žaluzií nebo závěsů, abyste zabránili přístupu přímého slunečního světla.

Sekačka na trávu
Foto: Freepik

Neskladujte potraviny v garáži, pokud v ní skladujete také benzin, pesticidy nebo jiné chemikálie

Poslední poznámka ke skladování potravin v garáži. Nepoužívejte garáž, pokud v ní skladujete také chemikálie, které jsou nebezpečné pro požití.

Pozor si dávejte i na zahradní nářadí, jako jsou traktory, sekačky, možná také motorové pily a podobné, které jsou poháněny benzinem. Ten se vypařuje a způsobuje korozi na konzervách.

Pokud tedy máte v garáži uskladněný benzín v kanystru nebo nádrži zahradní techniky, pesticidy nebo jiné nebezpečné chemikálie, může dojít ke kontaminaci skladovaných potravin nebo poškození obalů, což také zapříčiní znehodnocení skladovaného jídla.

Skladování potravin v garáži nemusí být praktické

Skladování potravin v garáži může ulevit prostoru v kuchyni nebo ve spíži, ale je také pravda, že to někdy není zrovna praktické. Garáž je na toto někdy nutné důkladně připravit, což může stát hodně úsilí, času i peněz.

Někdy také v garáži máte věci jako sekačku nebo pesticidy, které prostě není kam jinam dát. V tomto případě je asi lepší vymyslet jiné místo, kam potraviny uskladníte.

Podobné články

Back to top button