Zdraví

Jak správně zamrazit kukuřici a jak dlouho takto vydrží?

I když existuje řada způsobů, jak kukuřici uchovat, nejlepším způsobem, který splňuje požadavky na bezpečnost a čerstvost této zeleniny, poskytuje její zmrazení. Tímto způsobem se zachová většina chuti a zároveň se maximálně prodlouží doba použitelnosti. Jak dlouho ale kukuřice v mrazáku vydrží? 

Zmrazená kukuřice vydrží při správném balení a obvyklé teplotě v mrazničce -17 stupňů Celsia 6-12 měsíců. Jde však především o zachování chuti. Bezpečně můžeme konzumovat i kukuřici starší, jen již nebude tak dobrá.

Při uchovávání těchto malých zlatých kousků zeleniny je však třeba vzít v úvahu i další důležité faktory, hlavně pokud chceme, aby kukuřice zůstala pokud možno tak dobrá, jako zcela čerství.

Kukuřici je potřeba blanšírovat
Foto: Freepik

Před zmrazením blanšírujte

Ovoce a zelenina obsahují enzymy, které se v mrazáku rozkládají a rychleji ztrácejí svou chuť. To je samozřejmě nežádoucí, takže je potřeba před zamrazením kukuřici blanšírovat.

Blanšírování znamená krátké povaření kukuřice před jejím okamžitým vložením do ledové lázně. Mělo by to být asi 10 minut ve vroucí vodě a pak 10 minut v ledové vodě. Je to jednoduchý, ale zásadní postup. Před zmrazením kukuřice se ujistěte, že je suchá.

Poté se rozhodněte, zda chcete kukuřici z klasu odříznout, nebo ji ponechat. Oba způsoby jsou zcela v pořádku a zachovají její chuť.

Zabalte ji do sáčku

Stejně jako u zamrazení většiny potravin budete chtít z mrazicího sáčku odstranit co nejvíce vzduchu. Obyčejný uzavíratelný sáček je přijatelný, ale nepodaří se vám z něj dostat všechen vzduch, takže zkrátíte dobu trvanlivosti.

Využít můžete vakuově uzavíratelné sáčky, ze kterých vysajete všechen vzduch, což zajistí optimální podmínky pro zamrazení, jak z hlediska zabraného prostoru v mrazáku, tak délky, po kterou budou potraviny čerstvé.

Nezapomeňte si sáčky označit datem, abyste znali alespoň zhruba datum spotřeby. Jedním ze způsobů, jak poznat, že je vaše kukuřice prošlá (kromě příšerné chuti), je tvorba barevných skvrn.

Co způsobuje, že kukuřice vydrží ještě déle?

Konzervovaná kukuřice může být bezpečná ke konzumaci po dobu 2-5 let, i když obecné pravidlo pro konzervované zboží je 2 roky. Co se konzervované kukuřice týče, nejspíše ji znehodnotí plíseň. Ta ale v mrzáku není. Chuť je také obecně lepší u mražené kukuřice, ale zde se názory mohou lišit a jde o zcela subjektivní věc.

Čerstvá kukuřice
Foto: Freepik

Lze kukuřici konzervovat sušením?

Kukuřici lze sušit stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, ovoce a fazolí. Při rehydrataci se však nezachová konzistence. Proto se sušení hodí spíše jako přísada do polévek nebo omáček, ale na nic moc jiného.

Co dělat s přebytky zmrazené kukuřice před uplynutím doby použitelnosti?

Máte tedy v mrazáku pět obrovských pytlů kukuřice a nevíte, co s nimi. Měli byste je vyhodit nebo darovat? V žádném případě! Tvrdě jste se nadřeli, abyste kukuřici uchovali, a věřte, že pro ni najdete spoustu využití.

Smažená kukuřice: Mražená kukuřice bude mít vysušenější. Ideální je tedy ji osmažit na pánvi s velkým množstvím másla nebo margarínu na středně vysokou teplotu.

Jakmile kukuřice nasákne máslo, přidejte sůl, aby se ztratila typická chuť rozmrazené kukuřice. Jakmile začnou zrnka na okrajích černat, odstavte je z ohně a můžete jíst. Jde o velmi chutnou přílohu a jde takto připravit i ze starší kukuřice z mrazáku.

Kukuřičný krém: Dalším způsobem, jak kukuřici vrátit trochu vlhkosti a zbavit ji nežádoucí chuti, je připravit z ní krém. Je to o něco složitější než rychlé osmažení, ale ne o moc.

Jedním z nejlepších způsobů, jak připravit kukuřičný krém, je smíchat rozpuštěné máslo nebo tuk s moukou tak, aby vznikla jíška, a pak přidat kukuřici spolu s dalšími potravinami, které doplní její chuť, jako je cibule, paprika nebo bylinky. Šťávy a chutě všech těchto ingrediencí způsobí, že chuť po rozmražení nebude nijak výrazná.

Podobné články

Back to top button