Zdraví

Jak zamrazit nakrájenou nebo nastrouhanou cuketu

Můžeme zmrazit cuketu?

Cuketu je možné zamrazit, ale je potřeba vzít v úvahu pár věcí. Cuketa je ze zhruba 90 % tvořena vodou. Je celkem jedno, jestli cuketu nakrájíte na plátky či kostičky, nastrouháte nebo zamrazíte celou. Po rozmrazení bude rozmáčená a ztratí veškerou svou klasickou konzistenci. To nemusí nijak vadit, pokud ji chceme použít do omáček, nákypů nebo ji rozmixovat. Nehodí se ale do receptů, kde nám záleží na tom, aby cuketa byla stále pevná.

Cuketu můžeme zamrazit, čímž vydrží déle, ale je potřeba vzít v úvahu přípravu. Blanšírovaná vydrží déle a můžeme jí v mrazáku uschovat až na rok. Zachová si také barvu a chuť. Naopak neblanšírovaná cuketa vydrží v mrazáku jen asi 3 měsíce, ale zase není potřeba v zásadě žádné zvláštní přípravy.

Cuketa

Jak zamrazit blanšírovanou cuketu

Pokud chceme, aby cuketa vydržela co nejdéle, bude potřeba blanšírování, tedy krátké povaření a šokové zchlazení v ledové vodě.

K zamrazování vždy používáme čerstvou a kvalitní cuketu. Zamražené potraviny jsou jen tak dobré, jako bývaly v čerstvém stavu.

  1. Cuketu nejprve důkladně umyjeme a nakrájíme na požadovaný tvar. Typicky půjde o kolečka tlustá cca 0,5 až 1 cm.
  2. V hrnci si dáme vařit vodu a do misky naopak dáme ledovou vodu (klidně přidáme i led, aby byla opravdu co nejstudenější).
  3. Do vařící vody vhodíme cuketová kolečka a blanšírujeme 1 až 2 minuty. V případě strouhané cukety maximálně 1 minutu.
  4. Kusy cukety vyndáme děrovanou lžící a co nejrychleji dáme do ledové vody, abychom zastavili proces vaření.
  5. Cuketu vyskládáme vedle sebe a usušíme.
  6. Dáme zamrazit na zhruba 1 až 2 hodiny. Poté můžeme vše sesypat do jednoho sáčku a zamrazit dlouhodobě na až 12 měsíců.

Zmrazení čerstvé cukety bez blanšírování

Cuketu nemusíme nutně blanšírovat, ale jde pak o krátkodobější uskladnění v mrazáku. Hodí se tedy, když nemáte, jak cuketu zpracovat ihned.

  1. Cuketu důkladně omyjte a rozkrojte napůl.
  2. Pokud se v cuketě začala tvořit semínka, vydlabejte jádro a houbovitý střed
  3. Cuketu nastrouhejte na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Strouhejte na větší kousky. Pokud zvolíte strouhání najemno, bude cuketa po rozmražení spíše kašovitá. Nemusí to nutně vadit a pokud jí tak chcete, není problém zamrazit i takovouto.
  4. Cuketové kousky sesypte a vymačkejte z nich co nejvíce vody.
  5. Odměřte si správné množství a rozdělte do sáčků do mrazničky. Po rozmražení pak budete snadněji určovat potřebné množství do receptů.
  6. Cuketa v mrazáku vydrží takto 3 až 6 měsíců, ale je nejlepší ji zpracovat co nejdříve.

Rozmrazovat, či nerozmrazovat

Dobrým pravidlem je rozmrazovat pro pečení, nerozmrazovat pro vaření.

Pokud připravujete polévku nebo omáčku na špagety, přidejte mražené cuketové kousky až ke konci vaření. Nemusí se vařit dlouho, jen tak dlouho, aby se prohřály.

Chcete-li cuketu rozmrazit, jednoduše vložte sáček se zmrzlou cuketou přes noc do lednice nebo jej namočte do misky s teplou vodou.

Pro rychlé rozmrazení je možné využít i mikrovlnné trouby a správný režim, nebo co nejslabší výkon, aby se rozmrazovaná cuketa nezačala vařit.

Podobné články

Back to top button