Příroda

Monstera – pěstování, zálivka, vhodné místo a druhy

Monstera je rostlina z čeledi áronovitých přirozeně rostoucí v deštných pralesech Jižní Ameriky, kde vzdušnými kořeny šplhá až do patnáctimetrové výše. Jedná se o liánu, která má krásné velké zelené listy a ve správných podmínkách plodí sladké jedlé plody.

Díky svému vzhledu a nenáročnosti se stala stálicí hal, chodem a kanceláří, dnes ji však často vídáme na fotografiích stylových influencerů jako výraznou dekoraci pokojů.

Jak pěstovat monsteru?

Monsteru je ideální pěstovat v běžné půdě pro pokojové rostliny, kterou je případně vhodné smíchat s trochou rašelinového substrátu pro lepší propustnost. Rostlinu je dobré během letních měsíců jednou za dva týdny přihnojovat tekutým hnojivem, v zimě se doporučuje hnojení zmírnit, postačí zhruba jednou za dva měsíce.

Teplo a světlo je to co si monstera žádá, ale nemá ráda přímé sluneční paprsky, proto by měla být celý rok vevnitř, a ne třeba na balkoně. Nejradši má teploty mezi 20 a 30 °C, během zimních měsíců by však neměla klesnout pod 10 °C a ideálně se pohybovat okolo 17 °C.

Jelikož se jedná o liánu, je dobré poskytnout rostlině oporu nejlépe v podobě tyče obalené kokosovým vláknem či mechem, aby se po ní mohla monstera pnout. Rostlinu je dobré vždy na jaře přesadit do většího květináče. U starších rostlin můžete přesazovat jen jednou za dva roky.

Monstera: Kdy a jak častá by měla být zálivka 

Zalévání monstery není žádná věda, má ráda měkkou odstátou vodu. Se zálivkou to nepřehánějte, ideální je tak jednou týdně, tedy zhruba když svrchní třetina půdy vyschne. Vzdušné kořeny mají rády vlhčí vzduch, je proto dobré rostlinu rosit. Aby se na listech netvořila vrstva prachu, setřete jej navlhčeným hadříkem.

Jediné, na co si musíte dávat pozor, je rostlinu nepřelít, aby nezačaly kořeny odumírat či dokonce hnít. Ideální je tak pořídit květináč s otvory a podmiskou, aby mohla přebytečná voda odtéct a v půdě se nedržela nadbytečná vlhkost.

Monstera je v tomto náchylnější, než třeba avokádo, které naopak vyžaduje stálou vlhkost. Naopak takový vánoční kaktus zase potřebuje vody ještě méně.

Monstera – nejznámější druhy a rozdíly při jejich pěstování

Monstera deliciosa
Foto: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Monstera skvostná

Tento druh je asi nejčastěji pěstovanou monsterou u nás. Latinský název Monstera deliciosa vychází z faktu, že je její plod velice sladký chutí připomínající směsici banánuananasu.

Dospělá rostlina může ve správných podmínkách vytvořit květenství, které se skládá z krémově bílého otevřeného toulce dlouhým průměrně 25 cm jež chrání cca 17 cm dlouhou palici tvořenou z nahuštěných dvoupohlavních květů. Pro přilákání hmyzu vydává rostlina – mnohdy i nelibou – vůni. Aby došlo k opylení, musí opylovač přinést pyl z jiného květenství.

Monstera Adansonii
Foto: CHAM203, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Monstera adansonii

Dalším oblíbeným druhem je monstera připomínající ementál, jinak taky označovaná jako „Švýcarský sýr“ či „opičí maska“. Je známá pro své srdcovité listy obsahující velké oválné otvory evokující její neobvyklé přezdívky. Jedná se spíše o menší monsteru. 

Adansonii potřebuje pravidelnou zálivku, může se lehce řízkovat a tím zastřihovat, nebo ji můžete nechat pnout po hřebících a vytvořit si tak zelenou stěnu. Bude vám vděčná za pravidelné rosení listů.

Rhapidophora Tetrasperma
Foto: Jule.Kat, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Monstera minima

Další oblíbenou monsterou je tento jasně zelený druh s hojnými menšími listy. Nenechte se zmást názvem. I tato květina dokáže dorůst až 2,5 metru. Název minima se váže k velikosti listů, které jsou stejně jako listy adansonie plné otvorů. Minima nepotřebuje žádnou speciální péči, její požadavky jsou stejné jako u ostatních.

Nejčastější chyby při pěstování monstery, aneb když monstera chřadne

  • Přímé slunce – příliš mnoho slunce může rostlinku popálit, projevuje se to nejčastěji hnědnutím listů
  • Nedostatek světla – málo světla není zas takový problém, nicméně se vám na rostlině nevytvoří její typické otvory či zářezy
  • Přelití – přelití se většinou projevuje žlutými a v nejvážnějších případech hnědými listy
  • Nedostatečné zálivka – suché a hnědé listy jsou známkou nedostatku vody, a to ať už ze zálivky nebo ze vzduchu. Nezapomeňte rostlinku pravidelně zalévat a rosit

Na co si dát pozor při pěstování monstery

Stejně jako všechny rostliny z čeledi áronovitých i monstera obsahuje v listech, stoncích, vzdušných kořenech a nezralých plodech krystaly šťavelanu vápenatého. Při jejich pozření může dojít k podráždění sliznic a trávicího traktu v podobě horkosti, chrapotu a otoku. 

Sice je nebezpečí pro domácí zvířata poměrně nízké, většinou konzumace většího množství monstery vede pouze ke slinění a případnému zvracení, nicméně je lepší dát rostlinu z dosahu tlamiček domácích mazlíčků a nenechávat je v blízkosti rostliny bez dozoru.

Podobné články

Back to top button