Jak zamrazit celé i nakrájené papriky
Papriky jsou tak všestranné, že není divu, že je lidé chtějí kupovat ve velkém, aby je měli vždy po ruce. Jak ale papriky skladovat, aby vám vydržely déle než jen týden nebo dva? Téměř u všech druhů zeleniny je zmrazení bez přípravy nebezpečné a mohlo by vést ke zničení potraviny.
Zamrazování paprik vcelku je skvělým způsobem, jak později připravit plněné papriky. Aby se vše povedlo, papriku nejprve omyjte a osušte, poté odřízněte horní část papriky, vydlabejte semena a blánu, přiložte zpět horní část a nakonec papriku zabalte do plastové fólie.
Ať už se chystáte připravit plněné papriky nebo jakýkoli jiný recept s paprikou, zmrazení této zeleniny vám může skutečně ušetřit čas a starosti. Určitě však existuje správný (a špatný) způsob, jak to udělat, takže se ujistěme, že to uděláme správně.
📝Obsah
Příprava celé papriky k zamrazení
Vzhledem k velkému objemu vody v paprikách je třeba dávat při jejich zamrazování pozor, protože mohou prasknout. Pokud plánujete zmrazit celou papriku, nezapomeňte dodržet následující kroky:
- Papriku omyjte a zcela osušte papírovou utěrkou (pokud je na vnější straně voda, zvyšuje to možnost prasknutí papriky).
- Odřízněte horní část papriky a vykuchejte ji (tj. vyškrábejte všechna semena a blánu).
- Vrchní část nasaďte zpět.
- Papriku zabalte do plastové fólie a/nebo ji uložte do sáčku nebo nádoby vhodné do mrazničky (nezapomeňte vytlačit všechen vzduch).
Tímto postupem prodloužíte životnost paprik až o 8-12 měsíců (nebo i déle, ale chuť nemusí být stejná), ve srovnání s několika dny při pokojové teplotě nebo s 1-2 týdny v chladničce.
Díky tomu se tato všestranná zelenina stává ještě užitečnější, protože ji můžete kdykoli během těchto osmi měsíců snadno vytáhnout a připravit z ní plněné papriky, fajitas, polévku a další pokrmy.
Poznámka: Ačkoli se zdá, že zabalení papriky do plastové fólie není typickým postupem pro jiné potraviny, které se dávají do mrazničky, u celých paprik se tento postup doporučuje. Vzhledem k jejich velikosti a vysokému obsahu vody omezuje plastový obal možnost pronikání vzduchu. Pokud chcete zmrazit pouze jednu celou papriku, můžete ji zabalit do plastového obalu a poté vložit do plastového sáčku velikosti sendviče. Pokud jich však zmrazujete více, zvažte, zda každou papriku zabalit do igelitu, a teprve poté je vložit do většího sáčku nebo nádoby.
Blanšírování není pro papriky nutné
Většina zeleniny vyžaduje k účinnému zmrazení proces zvaný blanšírování. Blanšírování znamená krátké spaření zeleniny ve vroucí vodě, při kterém se zachytí všechny živiny, barva a chuť zeleniny před jejím zmrazením. Pokud chcete, můžete papriku určitě blanšírovat, ale vzhledem k obsahu vody v této zelenině to rozhodně není nutné. A pokud doufáte, že budete mrazit celé papriky, ani by to nefungovalo správně.
Pokud se rozhodnete papriky blanšírovat, zde uvádíme, jak dlouho je třeba blanšírovat jak papriky nakrájené na plátky, tak papriky rozpůlené:
- Na blanšírování nakrájených paprik potřebujete 2 minuty
- Půlené papriky blanšírujete 3 minuty
Nejvíce doporučovanou metodou je blanšírování ve vodě, můžete však vyzkoušet i blanšírování v páře nebo v mikrovlnné troubě.
Na každý kilogram zeleniny použijte 3,5 až 4 litry vody, a jakmile se voda začne hodně vařit, ponořte do ní zeleninu a teprve potom na něj nasaďte poklici. Čas blanšírování začněte počítat až poté, co se voda vrátí do varu.
Celá zelenina vs. nakrájená na plátky nebo kostky
Ze všech různých způsobů přípravy paprik se častěji setkáváme s tím, že lidé zmrazují papriky nakrájené na plátky nebo kostky. Vzhledem k jejich menší velikosti je méně pravděpodobné, že v mrazáku prasknou, jako by tomu mohlo být u celé papriky. Pokud budete v mrazáku skladovat nakrájené papriky, mohou dokonce sloužit jako studená svačina.
Jediný rozdíl v přípravě mezi celými paprikami a paprikami nakrájenými na plátky nebo kostky spočívá v tom, že se provádí tzv. zmrazování na tácku, kdy se plátky nebo kostky paprik položí na tác (dbejte na to, aby se nedotýkaly) a zmrazí se na hodinu nebo dvě. Díky tomu se potraviny neslepí, když je všechny sesypete do jednoho sáčku nebo nádoby.
Jedinou skutečnou výhodou zmrazení celých paprik je vlastně to, že je můžete použít jako obal nádivky. V opačném případě ušetříte místo v mrazničce i čas (nebudete muset papriky krájet později, až budou zmražené), když je budete skladovat nakrájené na plátky nebo kostičky.
A pokud jste nerozhodní, zda budete potřebovat papriky nakrájené na plátky nebo na kostičky (což vede k dalšímu důvodu, proč byste mohli chtít uchovávat papriky vcelku), můžete prostě zamrazit nakrájené i celé, abyste byli extra připraveni na obě situace pro případné budoucí jídlo.
Malé papriky jako kajenský pepř, jalapeños či habanero
Pokud chcete zmrazit pálivé papričky, jako je kajenský pepř, jalapeños, habanero atd., naštěstí se nemusíte obávat jejich krájení, protože jsou tak malé a je méně pravděpodobné, že prasknou. Stačí je pouze omýt (nejlépe ve studené vodě), osušit a poté uložit do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby v mrazničce.
Jen se ujistěte, že se při manipulaci s pálivými papričkami nedotýkáte očí nebo obličeje – buď si dejte ruce do plastových sáčků, nebo si důkladně umyjte ruce mýdlem. I tak se ale několik minut poté nedotýkejte očí a obličeje.