Zdraví

Vysávání může být věda. Jak správně a jak často vysávat k zajištění domácnosti bez alergenů a prachových částic?

Máte vysávání spojené pouze s koberci? Ve skutečnosti jsou koberce až to poslední, co byste měli vysávat. Zejména alergici by si měli dát záležet na důkladném vysátí celé domácnosti – a to od shora až dolů. Přečtěte si, jak správně a jak často vysávat, abyste snížili množství alergenů i prachových částic ve vaší domácnosti.

Pravidelný úklid všech povrchů v domácnosti, na které se práší, je nezbytný pro zdraví a celkovou pohodu alergiků. Je však důležité vědět, jak správně vysávat, aby se prach nedostal do vzduchu a nebyl vdechován. Pomůže vám k tomu používání kvalitního vysavače, který je možné zakoupit výhodně díky slevám na promo-codes.cz nebo na jiných slevových portálech. Níže se dozvíte, jak vysávat, abyste snížili množství alergenů ve své domácnosti.

Vysávání celé domácnosti – od shora až dolů

Začněte s odstraňováním prachu v domácnosti od nejvyšších pater, kde se prach hromadí, a postupujte směrem dolů. Při vysávání nezapomeňte ani na vysávání matrací. V dnešní době je možné zakoupit matrace ze speciálních materiálů, které odpuzují prach, v nabídce je má například Dormeo – opět platí, že s využitím nabídek, jako je Dormeo slevový kupon, je možné při nákupu ušetřit.

Nezapomeňte vysát také závěsy, které mohou ve svých záhybech zachycovat a zadržovat prach, zejména pokud se jedná o těžké dlouhé závěsy k zastínění místnosti. Vysávání závěsů vyžaduje menší sací výkon než vysávání mnoha jiných věcí, proto nezapomeňte snížit sací výkon.

K vysávání i zdánlivě obtížných míst je často vysavač nejlepší volbou, protože vysává prach přímo z domácího prostředí jedním snadným přejetím povrchu. Vyplatí se investovat do kvalitních vysavačů osvědčených značek, jako je Dyson apod.

Postupujte směrem dolů a nezapomeňte na snadno přehlédnutelná místa, jako jsou prostory nad skříňkami, horní části rámů obrazů, obklady, parapety a podlahové lišty. Rychlé vyčištění kartáčovým nástavcem nebo štěrbinovým nástrojem je snadné a účinné.

Další významnou oblastí, která vyžaduje pozornost vysavače, je čalouněný nábytek, v němž se může držet spousta prachu a roztočů. Už jste někdy za slunečného dne bouchli do polštáře pohovky a viděli, co se vznese do vzduchu? Tomu lze samozřejmě pomoci nebo dokonce zabránit pravidelným vysáváním čalounění.

Stínidla, zejména ta s texturou, jsou také dobrými kandidáty na vysávání. Jejich pouhé oprašování může ve skutečnosti zatlačit nečistoty ještě hlouběji.

Vysávání není určeno jen pro koberce. Kromě výše zmíněných předmětů vysávejte i ty části domácnosti, které nemají koberce – například radiátory v koupelně apod.

Důležitost pravidelného vysávání

Mnohým alergenům se daří v domácím prostředí, kde se mohou hromadit a koncentrovat v prachu. Ten se skládá z různých materiálů, včetně odumřelých kožních buněk, vláken z oděvů, půdy, nečistot, roztočů nebo pylů z venku. Roztoči se rádi živí složkami prachu, zejména odumřelými kožními buňkami. Výkaly roztočů a jejich tělíčka se následně stávají součástí prachu a jsou zodpovědné za většinu alergických reakcí na prach.

Právě proto je důležité pečlivé, pravidelné a důkladné vysávání, abyste snížili množství alergenů ve vaší domácnosti – a to dodržováním následujících pravidel vysávání:

  • Koberce a předložky vysát alespoň jednou týdně
  • Vysoce frekventované prostory a ložnice vysát dvakrát týdně
  • Pravidelně vysávat čalouněný nábytek, matrace a závěsy
  • Pokud máte domácí zvířata, vysávejte ještě častěji – klidně obden

Podobné články

Back to top button