Zdraví

Jak zmrazit cibuli nebo pórek a proč je takto skladovat

Cibule při skladování při pokojové teplotě vydrží docela dlouho, než se zkazí. I tak se ale někdy stane, že jí máme prostě moc, nebo nemáme, kde ji skladovat na suchém, tmavém a chladném místě, což může být případ třeba v bytech.

Cibuli můžeme velmi efektivně zamrazit, což nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Není potřeba blanšírování, ale stačí ji oloupat, nakrájet na kostičky či plátky, a zmrazit. Využít můžeme i kuchyňský robot, který nám usnadní práci, ale také pálení očí. 

Proč bychom vůbec měli zmrazit cibuli?

Možná si říkáte, proč se obtěžovat s mražením cibule, když se dobře skladuje několik týdnů? Existují dobré důvody, proč to je velmi dobrý nápad, i když jde o nějakou práci navíc.

Když nemáte ideální místo, kde cibuli skladovat

Cibule vydrží i na kuchyňské lince, ale v tomto případě může začít klíčit, měknout, plesnivět nebo se jí změní chuť. Ani jedno není z různých důvodů ideální.

Cibuli sice můžeme i dlouhodobě uskladnit třeba ve spíži při teplotě 4-10 °C, tedy kde je o něco tepleji, než v lednici, ale chladněji, než je běžná pokojová teplota.

Tento způsob skladování ale není dostupný každému. Zvlášť v bytech prostě žádný podobný prostor není, nebo by nám zabral až moc místa a prostředků kvůli skladování zeleniny, kterou je velmi snadné koupit kdykoliv a kdekoliv.

Abychom tak nemuseli cibuli vyhazovat, je zamrazení ideální způsob, jak ji dlouhodobě uskladnit.

Práce se zmrazením cibule znamená, že nemusíte krájet při vaření

Cibuli v téměř každém receptu používáme nakrájenou na kostičky nebo kolečka. Zamrazení nakrájené cibule sice znamená, že si s cibulí musíme dát práci, na druhou stranu tato práce odpadne při samotném vaření, kdy už máme vše připravené.

To se při samotném vaření ohromně hodí. Nemusíme špinit další prkénko a příprava pokrmu není tak hektická a máme na vše ostatní více času.

Stejně tak si nezašpiníme ruce a nebudou nás při vaření pálit oči. Takto si ono pálení „vyřídíte“ předem, nebo využijete tipů. jak pálení očí zabránit, které najdete na konci tohoto článku.

Nakrájená cibule

Jak zmrazit cibuli nebo pórek – krok za krokem

Při skladování jakéhokoliv druhu cibule nebo pórku postupujeme podle identického návodu. Není potřeba rozlišovat ani velikost cibule, protože ji v průběhu přípravy nakrájíme.

  1. Nakrájejte cibuli

Nakrájejte cibuli na kostičky nebo kolečka. Ideální je vědět předem, v jakém tvaru následně cibuli použijete, případně si můžete takto předpřipravit hned několik způsobů nakrájení.

Nedoporučuje se mrazení celé nebo jen přepůlené cibule.

K nakrájení můžete využít i kuchyňský robot, což se hodí při zamrazování větších dávek. Při použití robota dávejte pozor, abyste z cibule nevytvořili kaši nebo jste nenakrájeli až moc malé kousky.

  1. Vložte do sáčku do mrazničky

Cibule, i zamrazená, má poměrně intenzivní vůni. Pokud ji budete zamrazovat ,využijte sáčků do mrazničky, které dobře izolují obsah od zbytku věcí, které máte v mrazáku.

Ze sáčku také před umístěním do mrazáku vymačkejte nebo vysajte co nejvíce vzduchu.

Je potřeba také říci, že po zamrazení cibule nějakou dobu rozmrzává. Pokud ji vyndáte z mrazáku, budete složitě odměřovat nebo odlupovat kusy cibule.

  • Při zamrazování si tedy předem odměřte, kolik cibule v každém sáčku máte a kolik ji budete potřebovat.
  • Druhá varianta je cibuli rozprostřít do relativně tenké vrstvy, která se bude snadno odlamovat v požadovaném množství i po zamrazení.
  1. Uzavřete a zmrazte

Nakonec cibuli uzavřete a zmrazte až na tři měsíce. Delší skladování se nedoporučuje, protože by začala vytrácet chuť. Bude sice stále bezpečná ke konzumaci, ale nebude moc dobrá.

Často kladené otázky o zmrazování cibule

  1. Změní se cibule po zmrazení?

Stejně jako u každé neblanšírované zeleniny se chuť zmrazené cibule časem změní. Čím déle zůstane v mrazničce, tím slabší bude chuť po rozmrazení. Zamrazujte tedy ideálně tolik cibule, kolik dokážete spotřebovat během 3 měsíců.

Změní se také struktura cibule, která bude mnohem měkčí a ztratí svou křupavost. Nebude se hodit do salátů ani do žádných syrových pokrmů, ale je skvělá do vařených jídel, jako jsou polévky, dušená jídla, kari, nákypy atd. Když se cibule dostane na pánev, uvolní hodně vlhkosti, ale ta se poměrně rychle odpaří.

Nezapomeňte, že při použití kuchyňského robotu je nesekejte ani nezpracovávejte příliš najemno. Pokud máte v hotovém pokrmu raději větší kousky cibule, zmrazte místo toho plátky.

  1. Bude můj mrazák cítit po cibuli?

Základem je používat kvalitní sáčky nebo vzduchotěsné nádoby do mrazničky a velmi dobře je uzavřít. Pokud chcete mít jistotu, můžete cibuli zabalit do 2 sáčků.

Ujistěte se také, že vnější strana sáčku je čistá a suchá, aby na ní nezůstaly žádné cibulové šťávy nebo kousky.

  1. Mohu zmrazit celou cibuli?

Zmrazování celé cibule se nedoporučuje. Těžko by se rozmrazovala a používala. Nejlepší je cibuli před zmrazením nakrájet. Pokud chcete zmrazit celou cibuli, musíte ji blanšírovat, tedy povařit ji v horké vodě asi 7 minut.

  1. Jak dlouho vydrží zmrazená cibule?

Pro dosažení nejlepší kvality spotřebujte zmrazenou cibuli do tří měsíců. Po uplynutí této doby se její chuť začíná dosti měnit.

  1. Jakou cibuli je nejlepší zmrazit?

Při zmrazování červené cibule, bílé cibule, žluté cibule, šalotky nebo pórku můžete postupovat podle jednoduchých pokynů výše.

Ideální je také cibule, která je čerstvá a bez známek jakéhokoliv zkažení. Takovouto cibuli zamrazením nezachráníme a nezlepšíme jí chuť po rozmrazení.

  1. Jak používat zmrazenou cibuli ?

Mraženou cibuli používám téměř do všech možných vařených pokrmů! Můžete ji osmažit a přidat do polévek, nákypů, dušeného masa, kari, zapékaných pokrmů, sekané atd. Jen je nedoporučuji do salátů nebo jako čerstvou přílohu.

  1. Jak se vyhnout slzám při krájení cibule?
  • při sekání většího množství cibule používejte kuchyňský robot – při otevírání víka se dívejte jinam
  • před krájením cibuli na 30 minut zchlaďte v lednici
  • nechte konec cibule (ze kterého vychází kořen) neporušený až do konce krájení – právě tam se nachází většina sirných sloučenin, které způsobují slzy
  • noste ochranné brýle
  • při krájení si zapalte svíčku, abyste se zbavili výparů
  • použijte ventilátor, abyste výpary odfoukli pryč

Podobné články

Back to top button