Zdraví

Jak správně zmrazit kopr - postup krok za krokem

Kopr někdo miluje, jiný nenávidí. Tento návod tedy bude asi spíše pro tu první skupinu, která si pochutná na koprovce, taratoru, tzatziki nebo třeba kulajdě.

Kopr pro dlouhodobé skladování je potřeba zmrazit. Jde o bylinku, která se kazí velmi rychle hlavně z hlediska kvality. Varianta je také kopr nasušit, ale i v tomto stavu poměrně rychle přichází o svoji jedinečnou chuť. Proto je zamrazení pro většinu případů pravděpodobně vhodnější formou konzervace.

Květ kopru

Kdy sklízet kopr

Kopr si můžeme koupit, nebo ho vypěstovat i na zahrádce. Pro sklizeň jen nejlepší doba, když je mladý a než se vytvoří květní hlávky. Kopr můžete začít sklízet i v době, kdy je zcela malý a ze středového stonku vyrůstá jen čtyři nebo pět stonků.

Obecně můžete sklízet od zhruba 6 týdnů od výsevu v rozmezí května a července. Kopr má v tuto dobu nejvýraznější chuť a nejméně škůdců.

Pokud chcete prodloužit sezónu sklizně, odstraňte květní hlavičky v době, kdy se tvoří.

Jakmile kopr vykvete, veškerá energie rostliny bude směřovat k tvorbě květů a semen. V tomto okamžiku se listům dostává nejméně vlhkosti a začínají být tužší, sušší a méně aromatické. Kopr také začne žloutnout a tvrdnout, což není ideální. Jakmile se toto začne dít, měli byste ho sklidit co možná nejdříve, a pak dlouhodobě uskladnit, pokud ho nezvládnete rychle zpracovat.

I když květní hlavičky vyrostou, neznamená to, že je kopr nepoužitelný. Tyto hlavičky se také mohou hodit a skvěle se hodí pro zavařování okurek, nakládané řepy, koprových fazolí atd..

Zavařené okurky

Jak zmrazit kopr

Mražený kopr si uchovává svou chuť mnohem lépe než kopr sušený. Kopr se rychle a krásně usuší, ale do měsíce ztratí svou chuť. Mrazení je tak často lepší volbou, které zachová chuť po delší čas.

  1. Rozmyslete si, na co kopr použijete

Často se doporučuje mrazit bylinky v oleji nebo ve vodě, aby si zachovaly svou chuť. To je možné pokud bylinky přidáváte do polévek nebo omáček. Naopak pokud chcete kopr přidávat do salátů a dipů, je lepší ho zamrazit jen tak.

Tohle všechno je nejlepší si rozmyslet předem, stejně jako velikost kousků po nasekání. Je snazší mít vše správně připravené, než řešit způsob zamrazení až po tom, co jsme kopr rozmrazili.

  1. Omyjte

Kopr omyjte, abyste odstranili všechny nečistoty nebo hmyz.

  1. Osušte

Aby se kopr při mražení neslepil, je důležité ho před nebo po nakrájení důkladně osušit třeba mezi dvěma utěrkami, nebo ho prostě nechte na pár hodin oschnout.

  1. Odstraňte tvrdé stonky

Tohle není vyloženě nutné, ale pokud tyto tvrdší stonky nemusíte, je nejlepší se jich zbavit hned, než po rozmrazení.

  1. Nasekejte

Nakrájejte kopr na požadovanou velikost.

  1. Zmrazte

Pokud je kopr zbaven povrchové vody a dobře se odděluje, naplňte jím malé nádoby nebo sáčky do mrazničky a zmrazte ho na šest měsíců až rok.

Pokud zamrazíte kopr mokrý, bude zamrazen v jedné větší hroudě, takže se bude hůře a déle rozmrazovat.

Po rozmrazení použijte jako čerstvý kopr.

Tarator
Foto: Freepik

Podobné články

Back to top button