Novinky a aktuality

Nejlepší salát s kuřecím masem

Salát s kuřecím masem představuje vynikající tip na vydatnou dopolední svačinu, rychlý oběd nebo lehké odpolední občerstvení. Může to být také výborná příloha k hlavnímu chodu nebo doplněk grilovací párty.

Nejznámější formou salátu s kuřecím masem je varianta Salátu Caesar, jehož hlavními surovinami jsou římský salát, krutony a parmazán. Salát dostal název po svém autorovi Italovi Caesarovi Cardinim, který jako první vytvořil tuto neobvyklou kombinaci surovin v roce 1924 ve své restauraci v mexické Tijuaně. Cardini podle slov jeho dcery vymyslel tento salát, když mu jednoho dne v kuchyni došly zásoby a musel připravit něco z toho, co mu zůstalo ve spíži.

My také budeme mít dostatek prostoru k vlastní realizaci, protože salát s kuřecím masem můžeme skutečně připravit jen z toho, co právě máme po ruce! Jestliže chcete připravit výjimečný salát, vystačíte si s obalovací směsí Holly Powder na kuřecí maso nebo neobvyklým dresingem! V dalším textu vám představíme naše dva oblíbené recepty na salát s kuřecím masem. To, jaký bude konečný výsledek, však závisí pouze na naší fantazii a chuti!

Salát s kuřecím masem a ananasem

Podobá se pizze Hawai. Buď ho milujete nebo nenávidíte. My rozhodně patříme do první kategorie ?. Sladký ananas výborně doplňuje ostatní suroviny a dodává salátu lehkost a sladkost. Proto může představovat výbornou přílohu k těžším jídlům, ale také samostatný zdravý chod. Takže se dejme do práce!

SUROVINY:

  • směs listových salátů nebo jiný listový salát
  • 2 kousky kuřecích filetů
  • 2 čajové lžičky bramborového škrobu
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 pórek
  • 1 plechovka kukuřice
  • 1 plechovka ananasu
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 150 g tvrdého sýra

SUROVINY NA ZÁLIVKU:

  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 2 polévkové lžíce hustého bílého jogurtu
  • koření: sůl, pepř, volitelně koření na mexickou kuchyni

PŘÍPRAVA

  • Kuřecí filety nakrájejte na malé kousky, podle chuti osolte a opepřete, následně v misce obalte v bramborovém škrobu.
  • Na pánvi rozpalte olej, kuřecí maso osmažte dozlatova z každé strany.
  • Pórek umyjte, odstraňte kořen a vnější slupku, překrojte podélně na polovinu a nakrájejte na proužky. Nakrájený pórek vložte do cedníku, spařte vroucí vodou a nechejte okapat.
  • Fazole vysypejte do cedníku, propláchněte pod tekoucí vodou a nechejte okapat, z kukuřice a ananasu slijte nálev (jestliže máte ananas v plátcích, nakrájejte ho na kostičky). Tvrdý sýr nastrouhejte.
  • Smíchejte majonézu s jogurtem nebo smetanou a okořeňte.
  • Všechny suroviny na salát vložte do misky, přidejte zálivku a promíchejte.

Salát s kuřecím masem a ananasem můžete podávat jako skvělou přílohu ke snídani nebo večeři, můžete si ho vzít do práce místo obvyklého obloženého chleba nebo podávat během návštěvy u vás doma. Dobrou chuť!

Nejlepší salát s kuřecím masem 2

Americký cobb salát (salát s kuřecím masem a vejcem)

Tento salát se výborně hodí jako lunch nebo oběd. Skvěle si na něm pochutnají také hosté na oslavě nebo večírku! Je barevný, sytý a výživný. Jeho příprava zabere trochu více času než u salátu s ananasem, protože se v něm kuřecí maso krátce marinuje. Výsledek však bude stát za to!

SUROVINY:

  • ledový salát nebo jiný druh podle obliby
  • 1 velká kuřecí prsa
  • 250 g uzeného boku (v plátcích)
  • 1 avokádo 
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2–3 rajčata
  • sýr s modrou plísní 
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule 

MARINÁDA:

  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 čajová lžička uzené papriky

ZÁLIVKA:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce vinného octa 
  • 3 polévkové lžíce worcesterové omáčky
  • 2 čajové lžičky medové hořčice
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • sůl na dochucení

PŘÍPRAVA

  • Kuřecí prsa nakrájejte napříč svalových vláken. V misce smíchejte suroviny na marinádu: olej, sojovou omáčku, med a uzenou papriku. Do marinády vložte kousky kuřete, pečlivě je promíchejte, aby marináda obalila všechny kousky, a odložte na několik minut do ledničky. Mezitím si připravte ostatní suroviny.
  • Vejce uvařte natvrdo.
  • Uzený bok z obou stran osmažte dorůžova na pánvi.
  • Na tuku z uzeného boku osmažte z obou stran kuřecí prsa.
  • Avokádo rozkrojte na půlky, vyjměte pecku, vydlabejte dužinu ze slupky, nakrájejte ji na kostky a zakápněte citronovou šťávou. 
  • V misce důkladně promíchejte všechny suroviny na zálivku. 
  • Na velkém talíři rozložte nakrájený salát, přelijte ho trochou zálivky. Na salát pokládejte postupně vedle sebe nakrájená rajčata, na čtvrtky nakrájená uvařená vejce, podélně nakrájené kousky kuřete a posypejte je nakrájenou cibulí. Dále položte na kostky nakrájený plísňový sýr, nakrájený osmažený uzený bok a nakonec avokádo.
  • Vše přelijte zálivkou a můžeme servírovat. Dobrou chuť!

Přestože se oba saláty s kuřecím masem skládají z podobných surovin, jsou ve výsledku odlišné. Nezáleží na tom, jestli je připravíte s ledovým salátem, rukolou nebo použijete směs listových salátů. Vždycky budou stejně chutné!

Líbí se vám naše recepty, ale chcete je obměnit? Můžete například změnit zálivku (určitě vyzkoušejte medovou s hořčicí) nebo použít strouhanku na kuřecí maso – https://www.hollypowder.cz/produkty/krupava-obalovaci-smes-pro-gastronomii/. Kuře v křupavé strouhance bude v salátu s ananasem i v salátu Cobb chutnat výtečně!

Podobné články

Back to top button