Volný čas

Jaký je rozdíl mezi sushi, maki a sashimi a jak je připravit

Kdo má sushi rád, tak asi potvrdí, že jde o jedno z nejlepších jídel. Je chutné, zdravé a unikátní. Když jde ale o sushi, existuje řada slov, které bychom měli znát. Už jen proto, abychom věděli, co si to vlastně objednáváme. Podíváme se, co je to maki, jak (a jestli) se liší od sushi, abyste věděli, jaký je mezi nimi rozdíl.

Sushi je cokoli s rýží ochucenou octem spojenou se syrovými mořskými plody nebo masem. Maki je druh sushi, u kterého se rýže ochucená octem obaluje kolem syrového masa nebo mořských plodů s dalšími přísadami, které se zabalí do mořských řas a nakrájí na válečky velikosti sousta.

Rozdíl mezi těmito dvěma druhy není velký, ale rozhodně vám může pomoci lépe se orientovat ve světě kulinářství.

Sushi
Foto: Freepik

Co je to sushi?

Většina lidí dokáže na sushi snadno ukázat v restauraci nebo na regálu v obchodě s potravinami, ale nedokáže přesně definovat, co to je. Má rýži, ale stejně tak i spousta dalších pokrmů z celého světa. Sushi je také proslulé používáním syrového masa, konkrétně mořských plodů, jako je tuňák a krevety, ale není to jediné jídlo, které využívá syrové suroviny.

To, co definuje sushi, je ve skutečnosti rýžový základ. Sushi se připravuje z rýže ochucené octem, která se pak spojuje s dalšími ingrediencemi, obvykle syrovým masem a zeleninou.

Způsob, jakým je rýže a maso spojeno, určuje, o jaký druh se jedná, protože ve skutečnosti existuje více druhů sushi připravených různými způsoby. Jednou z nejjednodušších forem sushi je například nigiri, což je menší hrouda rýže, na které leží kousek syrových mořských plodů.

Nigiri sushi
Foto: Freepik

Přestože je sushi asijského původu, rozšířilo se v podstatě do celého světa. I u nás máme hlavně ve městech řadu restaurací, které se zaměřují v zásadě jen na sushi. Sushi se tradičně připravuje ze syrových ryb nebo korýšů, ale může se připravovat i z vařeného masa nebo něčeho, co není mořský plod. Můžete si také připravit vegetariánské sushi bez masa. Jen nebude tak autentické.

Sushi lze připravit z jakéhokoli druhu rýže, ale nejčastěji se používá dlouhozrnná bílá rýže. Tradičně hotový pokrm jíme pomocí hůlek, které jsou nejlépe uzpůsobeny k tomu, aby udržely lepkavou rýži a všechny její přílohy.

Co je to maki?

Každé maki je sushi, ale ne každé sushi je maki. Neboli maki je jedním z druhů sushi. Pokud někde vidíte fotku sushi, obvykle jde právě o maki, a obvykle je to právě to, co se někomu vybaví, když slyší slovo sushi.

Maki se vyrábí tak, že se ingredience, jako je maso a zelenina, zabalí do vrstvy rýže a poté se srolují do listu mořské řasy. Tato dlouhá maki rolka se pak nakrájí na kousky a jí se hůlkami.

Velikost kousků maki není přesně dána, ale hotové válečky mají obvykle průměr 2 až 5 centimetrů, krájí se na tloušťku kolem 2 až 3 centimetrů. Maki je složitější na přípravu, protože vyžaduje specifičtější ingredience, ale i bambusovou podložku.

Ingredience a postup k přípravě maki

Náplní maki může být cokoli, od ryb přes korýše až po zeleninu. Obal z mořských řas zvaný nori se maki obalí pomocí pružné bambusové podložky. Na podložku se přes mořské řasy navrství ingredience a pevně se srolují, aby se závitek nerozpadl.

Příprava maki je velmi flexibilní a zahrnuje od jedné do libovolného počtu náplní, které chcete přidat. Pro větší šmrnc můžete maki rolku potřít sezamovým olejem nebo posypat sezamovými semínky.

Maki rolky jsou skvělým způsobem, jak se seznámit se sushi a poznat všechny různé chutě, které tento pokrm nabízí. Maki si můžete také přizpůsobit svými oblíbenými ingrediencemi na sushi a získat tak dokonalou kombinaci masa a zeleniny. Díky tolika možnostem si maki jistě vybere každý.

Maki je jedním z nejpohodlnějších způsobů konzumace sushi, protože rýže je pevně zabalená v mořských řasách a lépe drží pohromadě. Je to také jedna z nejkrásnějších a nejikoničtějších forem sushi, kdy jasně vidíme vrstvy i všechny ingredience.

Hlavní rozdíly mezi maki, sashimi i dalšími druhy sushi

Hlavní rozdíl mezi maki a sushi spočívá v tom, že maki je pouze druh sushi, ale existuje řada dalších druhů. Maki má několik ingrediencí těsně zabalených v rýži a mořských řasách, ale ne všechny ostatní druhy sushi jsou takto propracované. Sushi je jakýkoli druh jídla spojený s rýží ochucenou octem, takže existuje několik způsobů, jak ho jíst.

Například sašimi (sashimi), které je často zařazeno mezi sushi na menu v restauracích, ve skutečnosti sushi není, protože neobsahuje octovou rýži. Sashimi jsou pouze tence nakrájené kousky syrové ryby nebo masa, které jsou běžnou součástí sushi a maki.

Sašimi
Foto: Freepik

Existuje také nigiri, což je malý kopeček rýže se sashimi na vrchu.

Uramaki je jako maki, ale naruby, s mořskými řasami obalujícími ingredience zevnitř a rýží zvenku. Temaki je také jako maki, ale místo bambusové podložky se připravuje rukama, takže místo dokonale kulatého tvaru má spíše tvar kužele.

Oshizushi se připravuje tak, že se rýže přitlačí vrstvami ingrediencí a vytvoří se jakýsi sushi dort. Je to něco jako zdobnější verze nigiri, která také vrství rýži a maso.

U všech těchto a mnoha dalších druhů sushi (a to jsme jich celou řadu vynechali), se maki odlišuje tím, že se jedná o rolku s rýží obalenou v mořských řasách, která je vyrobena ve tvaru válce pomocí bambusové podložky.

Všechny tyto druhy sushi mají své klady a zápory, od toho, jak náročná je jejich příprava, přes to, jak dobře chutnají, až po to, jak moc si je můžete přizpůsobit vlastní kombinací ingrediencí. Všechny jsou dobrou volbou, takže se budete muset sami přesvědčit, jaké sushi je pro vás nejlepší.

Historie sushi – vzniklo vlastně z praktických důvodů

Sushi existuje v té či oné podobě tak dlouho, že není jasné, kdy a jak bylo poprvé vynalezeno, ale v současnosti je považováno za japonské jídlo. Historikové se domnívají, že sushi vzniklo poprvé v Číně před více než tisíci lety a krátce poté se dostalo do Japonska, kde se ujalo natolik, že jde v zásadě o národní pokrm.

Sushi se zpočátku jedlo proto, že fermentovaná rýže zabraňovala zkažení syrového masa a ryb díky nakládání, což znamenalo, že mohlo jíst ještě dlouho po porážce masa.

Před tisíci lety to byl úžasný objev, protože udržet maso čerstvé byl náročný proces, který zahrnoval jeho solení, přidávání koření, aby se zničily choroboplodné zárodky, nebo udržování v chladu pomocí ledu. Sushi byl snadný, levný a chutný způsob, jak udržet mořské plody po delší dobu poživatelné.

Sushi bylo možné také převážet na delší vzdálenost, což bylo ve své době neuvěřitelné. Maso a obecně potraviny s vysokým obsahem bílkovin se nedaly jen tak převážet, protože se rychle zkazily a nebylo možné je důkladně chladit, jako to umíme dne.

V Japonsku je mořských plodů dostatek, proto se v sushi obvykle používají ingredience jako ryby, korýši a mořské řasy. Sushi bylo jedním z prvních rychlých jídel v Japonsku. Sushi se však často podává spíše v sushi barech na pásu než ve stáncích s rychlým občerstvením.

Historie maki

Stejně jako u sushi ani u maki neexistuje přesné datum vzniku, ale předpokládá se, že bylo vynalezeno někdy v 18. století. Maki sushi je oblíbené, protože se snadno porcuje a balí na pozdější konzumaci.

Jedna z městských legend tvrdí, že maki vynalezla japonská mafie jakuza. Během hraní karet se jim složitě jedly jiné druhy sushi, a tak ho balili do mořských řas, aby se jim lépe nabíralo hůlkami.

Různé druhy sushi
Foto: Freepik

Jak připravit sushi

Všechny druhy sushi vyžadují klíčovou ingredienci – rýži. Můžete použít jakýkoli druh rýže, ale nejtradičnější je střednězrnná až dlouhozrnná bílá rýže. Rýže na sushi se smíchá s octem a občas také se solí a cukrem, což sushi ochutí a udrží rybu v dobrém stavu. Pokud používáte syrové maso, dbejte na to, abyste s ním zacházeli opatrně, a používejte maso, které je bezpečné jíst syrové.

Maso nakrájejte na sashimi, tedy tenké plátky masa. Můžete použít i vařené maso, pokud je jediné dostupné nebo byste ho raději měli vařené. Maso můžete dokonce vynechat a připravit si vegetariánské sushi.

Kromě masa můžete do sushi přidat opravdu cokoli, na co máte chuť, například avokádo, vejce nebo okurku. Existuje mnoho různých způsobů přípravy sushi, takže si můžete vybrat, který druh chcete připravit, podle náročnosti, chuti či ingrediencí. Jde také o recept, který si můžete velmi snadno uzpůsobit vzhledem ke své dietě. Hodí se jak pro ty, kdo chtějí váhu shodit nebo nabrat.

Některé recepty na sushi vyžadují specifické nástroje k přípravě nebo prezentaci na talíři, například bambusové podložky. Proto si recept pečlivě přečtěte a ujistěte se, že máte vše potřebné předem. Zvláště milovníci sushi si na podobné „drobnosti“ dávají velmi záležet.

Hotové sushi snězte co nejdříve, aby si zachovalo čerstvou chuť, a uchovávejte sushi v lednici, abyste měli jistotu, že zůstane dobré. Sushi můžete naaranžovat tak, aby vypadalo co nejnápaditěji, a pokapat omáčkou podle vlastního výběru.

Jak připravit maki

Maki se připravuje podobně jako ostatní sushi. Nejprve si uvaříte rýži dle vlastního výběru a smícháte ji s octem a dalšími ingrediencemi, jako je cukr a sůl. Když je rýže připravená, vezměte si bambusovou podložku a urovnejte ji.

Na podložku položte vrstvu mořských řas (nori) a na ně rozprostřete rýži v rovnoměrné vrstvě. Poté k rýži přidejte libovolné další ingredience a sushi pevně srolujte. Opatrně nakrájejte maki na šest až osm kousků velikosti sousta a naaranžujte je na servírovací talíř.

K aranžmá sushi můžete přidat přílohy nebo omáčky, jako je nakládaný zázvor a wasabi.

Podobné články

Back to top button