Vína a vinařství - historie a druhy vína
Vinařství je obor, který je oceňován snad kdekoliv na světě. Vinařství se zabývá pěstováním vinné révy, což zahrnuje správné pěstování, zavlažování, monitorování, eliminace škůdců a vše spojené s tím, aby byly bobule co nejkvalitnější. Bobule se pak dále zpracovávají, případně se mohou pouze sesbírat. Pokud bychom se bavili o vinařství a ve spojitosti s výrobou vína, tak této vědě se říká enologie.
📝Obsah
První vína vznikla až před deseti tisíci lety
První vinařské technologie mohly vzniknout již 8 tisíc let před naším letopočtem v Gruzii. Pravděpodobnější je ovšem vznik vín kolem zhruba 5 až 6 tisíc let před naším letopočtem v Řecku. Konec Římské říše také přinesl první výrazné zdokonalení technologií i kultivace vinné révy, které v zásadě používáme dodnes.
Co se týče vinařství na našem území, spekuluje se o pěstování vína na jižní Moravě zhruba ve třetím století našeho letopočtu. První důkazy o pěstování vína ve vinicích ovšem pochází až z 8. století.
Základní druhy vína
Dělení podle barvy:
- Bílá vína – Bílé víno se vyrábí z hroznů bílých, červených nebo modrých. Hrozny se ihned lisují a díky tomu je mošt ke kvašení čistý.
- Růžová vína – Vyrobeno z modrých hroznů. U stolních vín se může jednat i o kombinaci červeného a bílého vína
- Červená vína – Vyrobeno z modrých hroznů. Rmut se nechá kvasit a slupky s barvivem zůstávají v kontaktu se šťávou.
- Oranžová vína – Bílé víno zrající ve slupkách. Oranžová vína se vyrábí podle nejstarších technologií.
Dělení podle třídy a druhu:
- Víno neboli Stolní víno – Stolní víno bývá nejméně kvalitní, ovšem stále je k jeho výrobě potřeba dodržovat pravidla. Hrozny musí být sklizeny na území Evropské unie. Stolní vína nesmí být označovány odrůdou ani názvem vinařské oblasti, pokud nepochází z alespoň 85% z dané oblasti nebo odrůdy.
- Zemské víno – Hrozny sklizené na území České republiky. Již smí být označeny odrůdou i vinařskou oblastí.
- Jakostní víno – Vyrábí se z hroznů sklizených na území České republiky, kdy hrozny dosáhly cukernatosti alespoň 15 stupňů.
- Mešní víno – Velmi přísně kontrolované a sledované přírodní víno. Hrozny nejsou nijak chemicky ošetřovány a chemie nesmí být použita ani pří samotné výrobě vína.