Čtvrtek , 13. Prosinec 2018
Domů > Novinky a aktuality > Vína a vinařství – historie a druhy vína

Vína a vinařství – historie a druhy vína

VinařstvíFoto: Pixabay

Vinařství je obor, který je oceňován snad kdekoliv na světě. Vinařství se zabývá pěstováním vinné révy, což zahrnuje správné pěstování, zavlažování, monitorování, eliminace škůdců a vše spojené s tím, aby byly bobule co nejkvalitnější. Bobule se pak dále zpracovávají, případně se mohou pouze sesbírat. Pokud bychom se bavili o vinařství a ve spojitosti s výrobou vína, tak této vědě se říká enologie.

První vína vznikla až před deseti tisíci lety

První vinařské technologie mohly vzniknout již 8 tisíc let před naším letopočtem v Gruzii. Pravděpodobnější je ovšem vznik vín kolem zhruba 5 až 6 tisíc let před naším letopočtem v Řecku. Konec Římské říše také přinesl první výrazné zdokonalení technologií i kultivace vinné révy, které v zásadě používáme dodnes.

Co se týče vinařství na našem území, spekuluje se o pěstování vína na jižní Moravě zhruba ve třetím století našeho letopočtu. První důkazy o pěstování vína ve vinicích ovšem pochází až z 8. století.

Červené vínoFoto: Pixabay

Základní druhy vína

Dělení podle barvy:

  • Bílá vína – Bílé víno se vyrábí z hroznů bílých, červených nebo modrých. Hrozny se ihned lisují a díky tomu je mošt ke kvašení čistý.
  • Růžová vína – Vyrobeno z modrých hroznů. U stolních vín se může jednat i o kombinaci červeného a bílého vína
  • Červená vína – Vyrobeno z modrých hroznů. Rmut se nechá kvasit a slupky s barvivem zůstávají v kontaktu se šťávou.
  • Oranžová vína – Bílé víno zrající ve slupkách. Oranžová vína se vyrábí podle nejstarších technologií.

Dělení podle třídy a druhu:

  • Víno neboli Stolní víno – Stolní víno bývá nejméně kvalitní, ovšem stále je k jeho výrobě potřeba dodržovat pravidla. Hrozny musí být sklizeny na území Evropské unie. Stolní vína nesmí být označovány odrůdou ani názvem vinařské oblasti, pokud nepochází z alespoň 85% z dané oblasti nebo odrůdy.
  • Zemské víno – Hrozny sklizené na území České republiky. Již smí být označeny odrůdou i vinařskou oblastí.
  • Jakostní víno – Vyrábí se z hroznů sklizených na území České republiky, kdy hrozny dosáhly cukernatosti alespoň 15 stupňů.
  • Mešní víno – Velmi přísně kontrolované a sledované přírodní víno. Hrozny nejsou nijak chemicky ošetřovány a chemie nesmí být použita ani pří samotné výrobě vína.

Komentujte

1000