Novinky a aktuality

Kobliha versus donut? Liší se vlastně jen tvarem

Stojíte někdy v obchodě před regály s donuty a s koblihami a říkáte si, jestli jsou mezi nimi i jiné rozdíly, než jen ty, co vidíte na první pohled? No, nejsou. V obou případech jde o osmažené kynuté sladké těsto. Liší se náplní, tvarem a polevou / posypkou. Postup přípravy je vlastně stejný. Zaujmout by ale mohly rozdíly v jejich historii.

Je donut z Ameriky? Ani náhodou!

Přestože dnes považujeme donuty za americkou klasiku a nedílnou součást amerického jídelníčku, ve skutečnosti pochází z Evropy. Recept na smažené kynuté sladké pečivo si s sebou na nový kontinent přivezli osadníci. Dohady jsou ale v tom, kteří vlastně byli těmi prvními.

O prvenství se totiž přou zástupci anglického hrabství Hertfordshire a Holanďané. Zatímco lidé s Hertfordshire přivezli do Ameriky svůj tradiční recept na „Hertfordshire nuts „ nebo také „Dow-Nuts“ (první záznamy jsou okolo roku 1750), tak Holanďané do Ameriky vezli mastné koláče, tedy olykoeks. Holandský název ale do současnosti nepřetrval. 

Proč se v hrabství Hertfordshire říkalo smaženým koblihám „nuts“, přestože v těstu nikdy nebyly ořechy? Předpokládá se, že šlo spíš o vystižení tvaru koláčů. Tehdy se totiž donuty dělaly jednak bez dnes tak typického otvoru veprostřed, jednak svým tvarem i velikostí připomínalo vlašské ořechy (walnuts).

Někteří historikové jídla odvozují současný název donut od výrazu pro zauzlované těsto, v angličtině nazývané „doughknots“. Tudíž žádné ořechy, ale uzly.

Proč má donut uprostřed díru, a středoevropský koblih ne?

Kde se vzal pozdější rozdíl ve tvarech obou druhů pečiva, a tak i v postupu jejich přípravy? Vypadá to na vybíravost. Nebo neschopnost Američanů koblihy pořádně dosmažit. Ale možné se zdá být dokonce obojí – posuďte sami:

Prvním často uváděným důvodem vzniku typické díry v donutu jsou protesty strávníků. Ti si stěžovali, že je těsto veprostřed koblihy stále nedosmažené, skoro syrové. Proč tomu tak bylo a proč se ve středoevropském regionu dařilo koblihy propékat celé, kdežto na novém kontinentě nikoliv, stěží hádat. Možná to bude i tím, že pro naši oblast je typické koblihy plnit.

Proč má donut uprostřed díru
Foto: Unsplash

Strávníci tím přivedli kuchaře k myšlence problematický střed rovnou vykrojit, a tím nechat celý donut dokonale prosmažit. Brzy vznikla i speciální vykrajovátka na donuty. Někteří pekaři připravují donut rovnou jako kolečko vytvořené z pruhu těsta (nikoliv vykrojené z plátu). Těsto vytvarované do donutu, aniž by bylo vykrojeno, se používá i při velkovýrobě donutů, které si můžete pravidelně vyhlédnout v letáku Albert za příjemné akční ceny. Pořídit si můžete i polotovary určené k domácímu dopečení a k dekoraci vybranou polevou i posypkou.

Druhým důvodem, proč se v donutu začal dělat středový otvor, je prý vybíravost některých strávníků. Když totiž byla v koblize veprostřed náplň, ale strávník měl chuť jen na „holé“ těsto, jednoduše samotný střed vykrojil a odložil, pak si pochutnával na samotném těstu. Odtud možná pochází i myšlenka různých polev, které si na donut mohou hosté pekáren doplňovat sami dle svého výběru.

Proč je americká kriminálka neodmyslitelně spjata s donuty?

Říkali jste si, proč má každý americký policista v každém americkém filmu alespoň jednou alespoň jeden donut? Jistě nejste jediní. Je to dáno tradiční oblibou donutů mezi policisty.

A jak vznikla? Jednoduše: vstřícnou otevírací dobou obchodů s koblihami. Byly dost často jedinými prodejnami s jídlem otevřenými i v době nočních a brzkých ranních obchůzek.

Kobliha a kobližka nebo koblih a koblížek?

Pojďme ale na chvilku i k našim koblihám. Tušíte, které pojmenování (rod) je správně – zda koblih nebo kobliha? Ve slovníku spisovné češtiny najdete jen koblihu nebo kobližku. Takže název oblíbené pohádky „O Koblížkovi“ nebo běžně používaný mužský rod, čili „koblih“, jsou pak slovy nářečními. Nejčastěji se s nimi setkáte na Moravě.

Věděli jste, že Francouzi říkají koblihám „prdy jeptišek?“

I koblihy a donuty mají svůj mezinárodní den

Sice ani kobliha a ani donut nepatří mezi zdravé potraviny, jak zjistíte například v článku věnovaném potravinám, co ničí zdravou mikroflóru. Ale když si je zakousnete jednou za čas, jistě se nic zlého nestane. Příležitost ke kávě s koblihou nebo donutem byste si neměli nechat ujít alespoň na Mezinárodní den koblihy. Ten připadá na první pátek v měsíci červnu. Spojit ho tak klidně můžete s mezinárodním dnem dětí.

Podobné články

Back to top button