Novinky a aktuality

Jak vybrat barové židle a stoličky? Zaměřte se na design, výšku i stabilitu

Barové pulty a kuchyňské ostrůvky se stávají běžnou součástí mnoha domácností. Nejde jen o to, že od doby pandemie trávíme více času doma a chceme mít okolo sebe hezké prostředí, ale také potřebujeme šetřit prostorem. 

Byty se totiž stále zmenšují a v městských bytech stále častěji bydlíme jen v garsonkách nebo 2+kk, kde na klasický jídelní stůl není místo. Abychom se ale u barového pultu pohodlně najedli, musíme si dát záležet na výběru židlí nebo stoliček. 

Kromě výšky a kvality konstrukce samozřejmě záleží i na jejich vzhledu, který musí stylově i barevně ladit s celým interiérem. Jaké další parametry jsou při výběru rozhodující? 

Správná výška

Pozor na to, že barový pult má jiné rozměry než kuchyňský ostrůvek, který vídáme v moderních bytech častěji – a právě podle toho byste měli volit i židle. K baru se hodí modely o výšce zhruba 75 cm, zatímco ke kuchyňskému ostrůvku doporučujeme varianty zhruba o 10 cm nižší. 

Vše si ale raději vyzkoušejte. A pokud nakupujete na e-shopu, pečlivě si zkontrolujte rozměry nebo se případně obraťte na zákaznický servis.

Designové provedení

Potom můžete přejít k výběru konkrétního designu. Fantazii se meze nekladou, ale myslete na to, že zářivě barevné nebo netradičně tvarované stoličky budou prostoru dominovat. Ostatní nábytek a doplňky proto vybírejte spíše v neutrálních tónech a dejte přednost čistým liniím. 

Minimalistické barové židle v černé, bílé nebo béžové se naopak hodí do každé kuchyně. Stanou se tedy vkusným doplňkem, který využijete i po případném stěhování.

Komfort a stabilita

Na barové stoličce se vám asi nikdy nebude sedět tak pohodlně jako na klasické židli. Na druhou stranu dnes už existují velmi komfortní varianty, které se hodí pro každodenní používání. Některé jsou vybavené opěrkami a područkami, jiné příjemně měkkým čalouněním a v ideálním případě kombinují obojí. 

Samozřejmě si za ně ale připlatíte – jestli tedy u barového pultu sedíte jen občas, bude vám zřejmě stačit jednodušší varianta, se kterou ušetříte nějaké peníze.

Kvalitní materiál a zpracování

Náročné požadavky na kvalitu může splňovat nejen dřevo nebo kov, ale dnes už i plast. Ve všech případech tedy doporučujeme zjistit si informace o původu materiálu a jeho výrobci

Mimo to můžete bez obav vybírat podle designu interiéru a vašich osobních preferencí. Dřevo si oblíbí milovníci tradic a přírodního stylu, elegantní kov zaujme moderní minimalisty a plast vás osloví rozumnou cenou i mnoha vzhledovými variacemi. 

Záleží i na tom, proč jste si barový pult pořídili. Pokud je to z praktických důvodů a chcete ušetřit každý centimetr, nejspíš oceníte jemné siluety kovu. V případě, že vám jde spíše o designové oživení místnosti, budete hledat robustnější a luxusnější materiály. 

Podobné články

Back to top button