Novinky a aktuality

Wordle - nápověda a řešení pro dnešek

Wordle nápověda a možná i řešení pro dnešní den

Wordle je oblíbená hra, která se během chvíle stala virální po celém světě. Oblíbili si jí hráči i u nás a vznikla celá řada verzí. Například skvělá česká verze Wordle s názvem Hádej Slova.

Wordle potrápí mozek, ale díky tomu, že si lze zahrát jen jednou denně, tak není kam spěchat a hra nesežere tolik času. Jde prostě o ideální hříčku, kterou můžete dohrát za pár desítek sekund, ale můžete o jejím řešení přemýšlet klidně půl dne.

Někdy je ale ono hádání trochu frustrující a někdy je potřeba menší nápovědy nebo pošťouchnutí tím správným směrem. A pokud právě nápovědu k Wordle hledáte, jste na správném místě, protože nástroj, který jsme vytvořili a který najdete níže na stránce, přesně s tímto pomůže. Nástroj by měl pomoci i u jakékoliv další anglické modifikace hry, ale databáze možných slov je vzata přímo z Wordle.

Pokud tedy různé modifikace využívají jiné slovníky nebo jiná slova (což je ovšem nepravděpodobné), mohou některá výsledná slova nefungovat, nebo naopak nenajdete slovo, které hledáte. Šlo by ale o velmi nepravděpodobný scénář, nebo tak exotické slovo, které by stejně bylo v zásadě nemožné uhádnout. Nástroj je tedy na 99 % nápověda i k jakékoliv další anglické verzi Wordle.

Pokud hledáte nápovědu k české verzi Hádej Slova, najdete ji zde

Jak vyplnit formulář a získat nápovědu

Do polí ve formuláři níže napište písmena, která znáte, která jste vyřadili, a také pokud znáte některé písmeno na přesné pozici.

Když vše zadáte, v tabulce níže se objeví teoreticky možná slova, která mohou být řešení. Čím přesněji zadáte slova do polí, tím spíše se dopracujete ke slovu, které hledáte.

Prohledávaná a výsledná jsou identická jako ve hře na Wordle. To znamená, že byste při správném zadání měli najít nějaké možné slovo. Pokud po vašem zadání žádné slovo nenajdete, bude velmi pravděpodobně potřeba zkontrolovat, jestli jste vše zadali správně.

Slova jsou někdy velmi zvláštní, ale jsou to prostě slova, která jde zadat přímo do hry. I když jsou tedy obskurní, můžete je vyzkoušet do Wordle zadat a získáte tak další nápovědu do hry.

Obecně platí, že čím více písmen znáte a zadáte, tím spíše se dopracujete k nějakému rozumnému řešení. Naopak pokud informací moc nemáte, zbyde výsledků hodně, což zase tak moc nepomůže.

Spíše se tedy tato nápověda hodí až na posledních pár pokusů, pokud už opravdu nevíte a chcete jen pošťouchnout ke správnému výsledku.

Nápověda ke hře Wordle

Klikněte sem pro popis použití pole níže

Sem zadejte známá (zelená a oranžová) písmena, která nemusíte ničím oddělovat. Je potřeba psát správně háčky a čárky nad písmeny, ale nemusíte řešit velikost písmen:

Klikněte sem pro popis použití pole níže

Sem zadejte vyřazená (šedivá) písmena. Nevadí, když nějaké zadáte vícekrát.

Pozor na situaci, kdy při pokusu o uhodnutí slova zadáte jedno písmeno vícekrát, ale ve finálním slově bude jen jednou. V takovém případě bude ve hře zobrazeno jedno z těchto písmen šedivou barvou, přestože se ve výsledném slovu nachází. To v praxi znamená, že byste toto písmeno NEměli zadávat do pole níže. Pokud to uděláte, budou všechna slova s tímto písmenem z nápovědy vyřazena, přestože se ve slově, které máte uhodnout, nachází. Jde o nejčastější chybu při zadávání písmen do všech polí na této stránce, kvůli které pak nemusíte vidět žádná výsledná slova.


Klikněte sem pro popis použití polí níže

Pokud znáte některá zelená písmena, vyplňte sem jejich pozici. Pokud některé písmeno zadáte sem, nemusíte (ale můžete) jej pak vyplňovat výše mezi oranžová písmena:

Klikněte sem pro popis použití polí níže

Níže můžete vyplnit písmena, která se ve slovech nemohou nacházet na určité pozici, tedy písmena oranžová. Například pokud při hádání na první pozici vyjde oranžové písmeno A. Toto písmeno se tedy ve výsledném slově nenachází na první pozici. Písmeno A tedy můžete vyplnit níže do pole 1. Do každého pole můžete vyplnit více písmen, pokud víte, že se na nějaké pozici nenachází písmen více.

Pokud vyplníte písmeno do některého z těchto polí, nemusíte (ale klidně můžete) je vypisovat do pole pro oranžová písmena výše. Tato pole slouží pro přesnější zacílení, ale je náročnější je vyplnit, zatímco pole výše pro obecnější vyhledávání slov, ale vypsání všech oranžových písmen nehledě na jejich pozici je snazší. Využívat můžete kterýkoliv z těchto způsobů, nebo klidně oba najednou.

Najít slova

Podobné články

Back to top button