Volný čas

Skvělý outfit na letní svatbu pro ženy i muže

Na svatbě má být nejkrásnější nevěsta. To ale neznamená, že bychom si jako hosté měli obléci pouze tmavé barvy a nepoutat na sebe pozornost. Zvlášť potom když jde o letní svatbu, tedy když jsme venku a svítí slunce. Podívejte se, jak se správně obléct na letní svatbu, na co nezapomenout, ale i jak rozklíčovat dress code, abyste se nedopustili módního faux pas, ale aby vám zároveň bylo příjemně, a celou akci jste si náležitě užili.

Vzdušné šaty a sukně jsou skvělou volbou pro ženy

Když jdete la letní svatbu, budou vaší záchranou lehké a prodyšné látky. Myslete na to, že bude spíše horko a že by vám mělo být pohodlně. Při chladnějším počasí není zase takový problém se přiobléct, ale pokud je vedro a vy máte neprodyšné šaty, nic moc s tím už neuděláte.

Volte tedy látky, které jsou lehké a prodyšné. Ideální jsou materiály jako žerzej, charmeuse (šarmej), viskóza, nebo polyester, které působí saténovým dojmem.

Samotný střih šatů pak záleží na tom, o jak formální událost se jedná. Obecně čím formálnější, tím delší šaty volte. Naopak pokud jde o spíše o neformální nebo dokonce koktejlovou party, můžete být odvážnější a sáhnout po středně dlouhých nebo dokonce mini sukních.

Než ale po takto odvážných modelech sáhnete, ujistěte se, že jde o přijatelný dress code. Pokud si nejste jisté, je lepší volit šaty o něco formálnější, než naopak až moc neformální. Ať budou vaše šaty jakékoliv, využít můžete Freshlabels slevový kód, díky kterým budete na svatbě za hvězdu (samozřejmě až po nevěstě), a to vše za příznivou cenu.

Šaty s květinovým vzorem
Foto: Freepik

Když jste na pochybách, květované šaty jsou skvělou volbou

Květované vzory jsou nesmrtelné a jako svatební outfit ideální, ať jde o formálnější nebo neformální událost. Šifonové šaty s květinovým vzorem vypadají parádně, zábavně, a vyniknete v davu. Jen znovu pozor na to, aby zvolené šaty ladily s dress code svatby.

Nezapomeňte i na partnera. Přestože má na sobě oblek, můžete se sladit třeba kapesníčkem s květinovým motivem.

I muži zabodují prodyšnými obleky

Muži nikdy nemohou šlápnout vedle dobře padnoucím oblekem. Zvlášť když jde o svatbu. Rozdíl bude hlavně v tom, jak se sami budete na svatbě cítit. Muset vydržet v obleku, ve kterém se hodiny paříte a je vám nepříjemně, rozhodně není dobrý zážitek.

Když jde o obleky, nemělo by vám být horko, proto vyhledávejte takové látky, které jsou prodyšné. Vlněné obleky jsou skvělou volbou. Nosit je můžete po celý rok a hodí se prakticky k jakékoliv příležitosti.

Velmi oblíbená je také směs vlny a lnu. Pevnost obleku zůstává stejná, ale oblek se tolik nemačká, jako u 100% vlněné varianty. I kombinace vlny a hedvábí je pro letní svatbu jako dělaná a tyto obleky jsou skvělé právě pro teplejší období.

Nezapomeňte ani na doplňky, které posunou váš styl na úplně jinou úroveň. K padnoucímu obleku patří i slušivé hodinky, na které využijte Daniel Wellington slevový kód dostanete se slevou.

Nemusíte být pouze v černo-bílé

Černo-bílou variantou obleku sice prakticky nejde nic zkazit, ale zvlášť v České republice mají muži tendenci nosit pouze tyto barvy, a žádné jiné. Zrovna letní svatba ale přímo láká k tomu vyzkoušet i trochu jiné barvy, které jsou sice sezónní, ale o to více se hodí jako outfit do horkého dne.

Barvy jako béžová, světle šedá a zelená jsou sezónní barvy, ale využít k nim můžete svoji klasickou bílou košili. Oblek v těchto barvách je navíc stále velmi formální a využijete ho i při jiných událostech.

Naopak pokud chcete jít po odvážnějších barvách, můžete zvolit i barvy jako zelená nebo blankytně modrá.

Jak rozluštit dress code

Ve výsledku nezáleží zase tak moc na vás, jak moc si můžete dovolit. Svatba je hlavně o nevěstě a ženichovi, kteří udávají také celkový tón celé události, a hlavně dress code, kterého by se měli hosté držet.

Hodně napoví třeba místo konání nebo svatební fotografie, ale obecně pokud jde o letní svatbu, tak by měla být očekávaná úroveň formálnosti uvedena na pozvánce. Na toto by měli myslet i ženich s nevěstou, pokud chtějí, aby měla svatba nějakou úroveň formálnosti a předešlo se zmatkům nebo nejasnostem.

Pokud si jako hosté nejste jisti, nebojte se zeptat. Lepší vše vyřešit jednou zprávou nebo jedním telefonátem, než se pak na svatbě cítit nepříjemně.

Black tie
Foto: Freepik

Formální letní svatební oblečení

Formální letní svatební dress code může zahrnovat jak white tie, tak black tie, tedy v praxi to nejformálnější oblečení, které vás napadne. Obecně platí, že nikdy neuděláte chybu s dobře padnoucím smokingem nebo dlouhými šaty z materiálu jako je šifon nebo krep.

V dnešní době však termín „formální oblečení“ může znamenat také dress code, který je o něco méně formální než black tie. Může jít o black tie optional, tedy že je formální oblek nebo smoking volitelný. To znamená, že smoking nebo šaty dlouhé až na zem nemusí být vyžadovány, ale událost je stále dostatečně formální na to, aby byly vhodné. Pokud si nejste jisti, volte raději formálnější variantu.

Prvky, jako je vysoký výstřih, rukáv na jedno rameno nebo kapesníček s potiskem, mohou z vašeho formálního oblečení udělat skvělý letní outfit. Doplňky, jako jsou výrazné náušnice nebo odvážná čelenka váš vzhled ještě zvýrazní.

Koktejlové šaty
Foto: Stocklib

Koktejlové a poloformální letní svatební oblečení

Poloformální, jak název napovídá, je něco mezi formálním a neformálním oblečením. Pokud máte možnost se převléci, na večer si vezměte tmavší, formálnější odstíny, na denní svatbu volte světlé barvy a látky.

Myslete na to, že poloformální oblečení stále obsahuje ono „formální“, takže stále budete chtít vypadat upraveně.

Plesové šaty nebo smoking můžete nechat doma, ale neoblékejte se, jako byste se chystali na rodinnou grilovačku.

Neformální letní svatební oblečení

Obecně platí, že neformální svatební oblečení znamená, že se hodí téměř vše. Na druhou stranu jde stále o svatbu, takže džíny, šortky, tílka nebo žabky pravděpodobně nejsou vhodné, pokud nejsou výslovně označeny jako přijatelné.

Ideální je k neformálnímu oblečení přistupovat jako že jde o business casual. Stále chcete být upraveni a rozhodně nic nezkazíte tím, že vyrazíte ve slušivé košili a dlouhých kalhotách. Ženy pak mohou volit kratší šaty s veselými vzory.

Takto se neztratíte, ani pokud hosté zvolí spíše formálnější oblečení, ale budete stále vypadat dobře i pokud si ostatní zvolí ještě více neformální svatební outfit.

Podobné články

Back to top button