Volný čas

Kvalitní doutníky si zaslouží speciální zápalky a zapalovače. Jaké vybrat?

Nákup kvalitního doutníku je jedna věc, ale k dokonalé chuti a aroma to nestačí. Dostatek času a péče musíte věnovat i jeho skladování nebo zapalování. Nejprve si tedy pořiďte speciální zápalky nebo zapalovač, které jsou k tomuto účelu přímo určené. A pak už stačí vybrat jeden z postupů a můžete s celým rituálem začít. Jak na to?

Příprava na dokonalý zážitek

Luxusní doutníky se nekouří ve spěchu. Naopak, v zemích Střední Ameriky, odkud nejčastěji pocházejí, si je všichni pomalu vychutnávají. A celý proces přípravy i kouření vnímají jako obřad, nebo dokonce rituál. Po jejich vzoru tedy doporučujeme zvolit tradiční dlouhé zápalky nebo modernější, ale také velmi stylový tryskový zapalovač. Funkce je v obou případech stejná, ale každý z těchto pomocníků má trochu jiné výhody a nevýhody.

Doutníkové zápalky

Na doutníky se odjakživa používají speciální extra dlouhé zápalky. Odlišují se tím, že vydrží hořet mnohem delší dobu než ty klasické a také mají nižší teplotu plamene. Díky tomu můžete v klidu držet nohu doutníku nad plamenem, než se rozhoří. Právě pozvolný postup je u doutníků žádoucí a styk s plamenem musí být maximálně rovnoměrný. Jen tak si udrží svoji chuť i vůni.

Zásadní roli hraje u doutníkových zápalek i materiál, kterým je některé ze vzácných dřev, například cedrové. A zároveň mohou být tyto zápalky opatřeny impregnací, která jim dodá ještě zajímavější aroma, případně zvýrazní to stávající. Spousta značek pak nabízí i designově zajímavé balení, které bude ozdobou každého pánského klubu i pracovny.

Tryskový zapalovač

Pokud preferujete modernější způsob, budou vám vyhovovat tryskové zapalovače, které získaly svůj název podle tryskového mechanismu. Díky tomu mají silný plamen a dokážou zapálit doutník přesně a rovnoměrně podobně jako doutníkové zápalky. Zajímavé jsou ale i svým luxusním vzhledem a kvalitním materiálem. Typicky se vyrábějí z nerezu nebo karbonu.

Postup pro začátečníky

Jakmile máte vybráno mezi zápalkami a zapalovačem, zbývá ještě zvolit vhodný postup. Začátečníkům v každém případě doporučujeme vyhnout se benzínovým zapalovačům, které by vám mohly zbytečně zkazit chuť. A vhodné nejsou ani klasické zápalky, které hoří příliš krátce.

Potom už můžete zažehnout plamen a přiložit ho na nohu doutníku. Nejprve bude mít slabší intenzitu, ale na tom není nic špatného. Jen nezapomeňte doutník pomalu otáčet, aby se plamen dotkl všech stran. Po zapálení pak ještě foukněte na nohu a máte připraveno.

Rituál pro pokročilé

Nejdříve se přesvědčte o tom, že jde o čerstvý nebo správně skladovaný doutník. Sázkou na jistotu je humidor na doutníky, tedy malá dřevěná krabička nebo pouzdro se stálou vlhkostí a teplotou. Jedině v ní mají doutníky ideální prostředí, díky kterému si zachovají svoje typické vlastnosti.

I zkušení experti doutník postupně otáčejí. Vždy ho ale elegantně drží mezi dvěma prsty, ideálně palcem a ukazováčkem. Celá noha je tedy rovnoměrně vystavena plameni. Pokud používáte zápalky, může se stát, že jedna vyhoří, ale ani to vám zážitek nezkazí. Akorát myslete na to, abyste jich pokaždé měli dostatečně velkou zásobu.

Zastánci zapalovačů to pak mají ještě o něco jednodušší. Vytouženého okamžiku se ale v obou případech dočkáte ve chvíli, kdy se objeví modrý plamen. Ten dokazuje, že doutník hoří správně bez výkyvů teplot na obou stranách.

Podobné články

Back to top button