Volný čas

Výtvarné potřeby – jak začít s uměleckou kariérou

Začít s uměleckou kariérou je to jako se sportem – některé umělecké směry vyžadují poměrně nemalé investice, jiné můžete provozovat prakticky zdarma, a pak je tu obrovská paleta, která je tak něco mezi. Podíváme se na základní umělecké směry, a co je do začátku potřeba.

Fotografie

Umění fotografie je směr, který je mezi lidmi nejrozšířenější. Chytrý telefon s minimálně velmi slušným foťákem má dnes téměř každý. Výrobci vlajkových mobilů si navíc na kvalitním fotoaparátu velmi zakládají a kvalita fotografií je otázkou prestiže. Tyto mobily ovšem mnohdy stojí i desítky tisíc korun, ovšem lze s nimi vyfotit opravdu umělecké fotky. Díky mobilním aplikacím pak není problém fotky upravovat, i když možnosti jsou oproti opravdu profesionálním programům omezené.

Obecně platí, že s fotografováním je velmi snadné i levné začít, ale s postupem času a potřebou stále profesionálnějších fotografií náklady rostou. Je potřeba si pořídit lepší fotoaparát ale i grafické programy, které jsou pro následnou úpravu fotografií prakticky nezbytné.

Díky tomu, že začátky jsou takřka bez nákladů, jestli už telefon máte a grafické programy existují i bezplatné a na internetu najdete řady návodů i rad, jak s fotografováním začít, o kompozici a všem s fotografií spojeném. Téměř bez investic zjistíte, jestli vás fotografování baví a jestli chcete dále investovat, nebo jestli raději zvolíte něco jiného.

Fotografie

Malířství

Začít s malováním chce v zásadě jen v zásadě velmi malé investice. Malířské potřeby, minimálně pro zjištění, jestli vás malování baví, nestojí mnoho, a když se vše vezme trochu s nadsázkou, není problém zjistit, jestli vás malování baví i s křídami, vodovkami nebo temperovými barvami.

Samozřejmě s postupem je znovu potřeba počítat s narůstajícími investicemi, ale co se malování týče, největší investice je čas, který do malby i sebevzdělávání a tréninku dáte. Cena plátna nebo barev v zásadě nikdy nenaroste do obřích rozměrů, jen je prostě důležité, abyste opravdu malovat chtěli.

Malování

Sochařství

Samozřejmě vytvořit obrovskou sochu z kamene nebo kovu, která má několik metrů, vyžaduje obrovskou investici, ale naštěstí začít není nijak obtížné. K vytvoření sochy v zásadě stačí pár drátů a modelovací hlína a pár dalších věcí. U skluptur pak klidně můžete začít s dýní.

Dláta a další potřeby také nejsou nijak drahé, takže začátek sochařství rozhodně není nějak intenzivní na nároky na vaši peněženku. I když se může sochařství zdát drahé, ve skutečnosti zase tak moc nestojí a největší investicí je váš čas.

Podobné články

Back to top button