Stahování zdarma

Je legální stahovat filmy z Uložto nebo přes torrenty?

Můžu legálně stahovat filmy, seriály nebo mp3 hudbu z internetu?

Uložto, Hellspy, torrenty a desítky dalších služeb nebo způsobů stahování, se velmi často považují za něco, co není legální. Je to ale pravda? V zásadě platí jednoduchá poučka – stahovat můžete všechno, sdílet už ne.

V praxi to znamená, že stažení filmu z Uložto, Hellspy nebo podobných služeb je naprosto v pořádku z legálního hlediska. Je na Uložto, aby odstraňovalo soubory, které podléhají ochraně autorských práv. Na tyto soubory musí někdo upozornit a Uložto je důsledně maže – proto také stále Uložto funguje i po letech, co je v hledáčku řady filmových, hudebních a dalších studií, které na porušování autorských práv upozorňují.

Uložto je ovšem naprosto legální úložiště souborů, kde je veškerý obsah nahrávaný uživateli. V praxi si tak můžete stáhnout, cokoliv chcete a řešíte pouze morální hledisko, jestli je stažení chráněného díla v pořádku. Co nesmíte je filmy a další chráněný nebo jinak nelegální obsah sami nahrávat, sdílet nebo na něj odkazovat.

Ohledně sdílení odkazů se stále čeká na vyjádření soudu ohledně webu SledujuSerialy.cz, který založila Česká pirátská strana, právě jako poukázání na to, že sdílení odkazu na cokoliv nemůže být postihováno zákonem. Přestože s tímto přístupem stoprocentně souhlasíme a odkaz podle nás není zločin, soud se ještě nevyjádřil, takže je bezpečnější nesdílet odkazy na chráněná díla.

STAHUJTE ZDARMA Z ULOŽTO - KLIKNĚTE SEM

Jak je to se stahováním přes torrenty?

Torrenty jsou dalším velmi oblíbeným způsobem stahování souborů. Ve zkratce při stahování nestahujete z jednoho místa/serveru, ale z desítek, stovek nebo i tisíců počítačů, na kterých se nachází soubor, který stahujete. Vzhledem k tomu, že soubor se nenachází na jednom místě, tak je v zásadě nemožné sdílení jakkoliv zastavit, což by v případě stahování z jednoho serveru nebyl problém, protože by se onen server prostě odstavil nebo zabavil.

Právě díky nemožnosti zastavení sdílení souborů se torrenty staly oblíbeným způsobem šíření filmů, seriálů a dalších materiálů, které podléhají autorským právům.

Je ovšem potřeba zmínit, že způsob sdílení souborů přes torrenty je zcela legální a samotným používáním torrentů nijak zákon neporušujete. Torrenty se běžně používají pro šíření interních souborů například po firemních sítích.

Stahování přes torrenty

Co když stahuji film přes torrenty? Pozor, automaticky ho také na čas sdílíte

Problém ovšem nastává u stahování chráněných děl. Jakmile totiž stahujete, tak soubor automaticky sami sdílíte mezi další uživatele, kteří stahují z vašeho počítače. Po stažení můžete sice znemožnit sdílení mezi další uživatele, ale i tak jste se na nějakou dobu stali šiřitelem autorsky chráněného díla, což už je jednoznačně protiprávní.

Je pravda, že pokud zrovna neprovozujete službu a sami systematicky filmy nesdílíte, tak v hledáčku úřadů prakticky určitě nebudete, stejně jako když pomocí VPN anonymizujete to, co děláte na internetu. Je potřeba upozornit na to, že stahování přes torrenty je kvůli automatickému sdílení souborů protiprávní, zatímco pouhé stahování (tedy nesdílení a nešíření chráněných souborů) z Uložto je alespoň z právního hlediska v pořádku.

VPNHODNOCENÍWEB
ExrpressVPNHodnocení
99%
ExpressVPN NAJDETE ZDE
NordVPNHodnocení
99%
NordVPN NAJDETE ZDE

Podobné články

Back to top button