Stahování zdarma

10+1 nejlepší animované pohádky a filmy pro celou rodinu

Animované pořady a filmy už dávno nejsou jen pro děti. Dokonce i na Oscarech, tedy nejprestižnějších filmových cenách, už se rozdávají ceny i za nejlepší animovaný film roku. Technologie se stále posouvají, filmy vypadají lépe a lépe, ale samozřejmě tu stále máme prostor pro klasické kreslené filmy a seriály.

Podívejte se na naše tipy na 10+1 nejlepších animovaných filmů, které jsou nejen z posledních let, ale i těch, které odolaly zkoušce času a i po desítkách let stále stojí za to je vidět a ukázat je třeba i nejmenším.

ANIMOVANÉ FILMY ONLINE I KE STAŽENÍ ZDARMA NA ULOŽTO

Jak seznam nejlepších animovaných filmů vznikal

Co se výběru filmů týče, tak najdete film, které jsou jak pro děti, tak dospělé. Nenajdete mezi nimi tedy hlavně japonskou tvorbu, která buď pro děti není vůbec, nebo je naopak tak dětská, že by u ní dospělí poněkud trpěli. Naopak řada pohádek v seznamu je pro dospělé naprosto v pohodě, a i když tyto filmy třeba jsou mířeny hlavně na děti, tak se i dospělým budou líbit, nebo je minimálně v pohodě zvládnou.

Stejně tak berte tento seznam s rezervou v tom smyslu, že jde o náš výběr. Nemusíte se vším nutně souhlasit a některé vaše nejoblíbenější filmy mohou chybět nebo jsou na jiném pořadí. Je to samozřejmě v pořádku, a jestli máte své vlastní tipy, podělte se s námi v komentářích pod článkem.

Jestli chcete mimo náš článek i další inspiraci, doporučujeme seznam 140 nejlepších animáků na RottenTommatoes, tedy stránce, která shromažďuje filmové recenze z celého světa.

Náš seznam nejlepších animovaných filmů vůbec

No a tady už přichází seznam toho nejlepšího, co ve světě animovaných filmů kdy vzniklo. Máte další náměty a tipy? Podějte se s námi v diskuzi pod článkem a doporučte další skvělé kousky.

Ne na vše zbylo místo, ale pokud bude zájem, seznam můžeme rozšířit klidně na 20, 30 nebo 50 animáků. Každým rokem vzniká další řada super animovaných filmů a i v minulosti jsme dostali fantastické filmy, které stojí za to vidět. Tak teď už tedy seznam:

1) Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Sněhurka je naprostá klasika, kterou by měl vidět opravdu každý. Dost možná jde o nejznámější animovaný film vůbec a jde o naprostou legendu nejen mezi pohádkami od Disneyho, ale mezi filmy obecně. Při pohledu na nádhernou animaci je s podivem, že tento mistrovský kousek vznikl už v roce 1937.

Klasický příběh o Sněhurce, zlé královně, princi i sedmi trpaslících chytne za srdce, dojme, i rozesměje. Písničky jsou dokonalé, příběh také. Jestli hledáte animovaný film, na který se podívat nebo který ukázat dětem, tak tohle je jasná volba, se kterou prostě nejde šlápnout vedle.

2) Úžasňákovi (2004)

Film z legendárního studia Pixar, který je i dnes považován za jeden z nejlepších superhrdinských filmů vůbec. Animace vypadá pořád skvěle, přestože film vznikl už v roce 2004. Film si užijí jak ti nejmenší, tak dospělí diváci. V roce 2018 se Úžasňákovi dočkali pokračování, které je neméně skvělé, jen mu holt chybí jistá dávka nostalgie. Oba díly ale s klidným srdcem doporučujeme a u obou se budete královsky bavit.

3) Spider-Man: Paralelní světy (2018)

Nejnovější přírůstek mezi top animáky vůbec může vypadat hodně překvapivě, ale tenhle film se prostě povedl ve všech směrech. Animace vypadá fantasticky a nic podobného jste ještě neviděli, příběh, záporáci, postavy, to všechno je na svém místě. Parádní samostatný příběh o nejoblíbenějším Marveláckém superhrdinovi (a ne jenom jednom) přinesl mnohem více, než jsme si kdy mohli přát.

Jestli jste ještě tento kousek neviděli, rozhodně ho nevynechejte. Není potřeba nic nakoukávat a Spider-Man: Paralelní světy nijak nenavazuje ani nepokračuje na žádná jiná dobrodružství, a to přestože jinak v kinech řádí Avengers v hraných podobách hrdinů.

4) Lví král (1994)

Další legendární pohádka, která prostě funguje od první do poslední minuty. Tohle je Disney v plné síle a pro mnohé jde o nejlepší animovaný film všech dob. Přestože je Lví král „až“ na 4. místě našeho žebříčku, tak bychom se to nikomu nesnažili vymlouvat.

V roce 2019 vznikla další animovaná verze, která šla poněkud realističtější cestou počítačové animace, ale v zásadě nejde o nic nového a příběh je v zásadě záběr od záběru převyprávěný. My nedáme dopustit na originál z roku 1994, ale ani novou verzí nic nezkazíte.

5) Shrek 1 a Shrek 2

Příběh o tom, jak se zlobr zamiluje do krásné princezny a zůstanou spolu až do smrti? Ano, Shrek je vlastně přesně o tomhle, ale nabízí mnohem více. Jde jednak o klasickou pohádku, ale také parodii na řadu dalších pohádek i jiných čistě dospěláckých filmů. Proto si Shreka užijí jak děti, tak dospělí.

Druhý díl je také naprosto fantastický a vlastně ho máme i trošku raději, než jedničku, ale opravdu jen trošku. Další díly a hlavně nepovedená trojka Shrekovu pověst malinko pošramotily, ale to nic nemění na tom, že první díly jsou mezi animovanými filmy naprostou špičkou, na které jde koukat snad pořád.

6) Aladdin (1992)

Další Disney v nejlepší formě. Škoda vidět, jak v posledních letech vznikají předělávky klasických pohádek a třeba i hraná verze Aladdina z roku 2019. Stále jde o skvělé kousky, ale jde prostě jen o doslovné předělávky toho nejlepšího, co Disney vytvořil. Jestli jste Aladdina nikdy neviděli, určitě to honem utíkejte napravit.

7) Příběh hraček (1995)

První celovečerní film dnes již legendárního Pixaru vlastně ukázal, že s tímhle studiem se musí počítat. Dnes již animace nevypadá kdovíjak, ale ve své době šlo o naprostý vrchol a ukázku převratných technologií. I přes trochu haprující obličeje lidských postav jde i dnes pořád o fantastický film, který má hlavně i skvělé pokračování, ze kterých nás dodnes nejvíce dojala a pobavila trojka. Celou sérii Toy Story od jedničky do čtyřky s klidem doporučujeme pro dospělé i pro děti.

8) Železný obr (1999)

Dojemný příběh, který dojme a který zaujme nejenom i dnes fantastickou animací, ale i komplikovanějšími tématy a složitými lidskými vztahy. U tohohle filmu se pobavíte, zasmějete, ale také si pobrečíte. I když jste tenhle film třeba viděli jako malí, rozhodně ho doporučujeme i pro dospělé. Uvidíte ho úplně jinak a postřehnete spoustu témat, které jsou vlastně velmi přímočaré, ale ve své podstatě velmi komplexní. Super film pro všechny.

9) Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005)

Dodnes se musí nad animací seriálového i filmového Wallace a Gromita žasnout. Když se navíc podíváte na dokumenty o průběhu jejího vytváření, budete žasnout dvojnásob. Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka je fantastický film pro dospělé, který někdy i vyděsí, ale také parádní komedií pro nejmenší. Kromě filmu doporučujeme také všechny seriálové epizody, které vás budou bavit každou minutu.

10) Hledá se Nemo (2003)

Tohle je zase Pixar ve své nejlepší formě. Přestože od tohoto studia vzniklo opravdu hodně fantastických kousků (Úžasňákovi i Příběh hraček jsou dokonce v tomto žebříčku), tak nemůžeme vynechat právě Hledá se Nemo. Film o tom, jak rybku Nema unesou rybáři, a jeho otec Marlin spolu se zapomnětlivou rybkou Dory vydají až do Sydney, je skvělou podívanou i dnes. Někdo možná preferuje jiné Pixarovky jako Vzhůru do oblak, Auta, Ratatouille nebo Wall-E, ale místo zbývá už jen jedno a dáváme o chloupek přeci jen přednost Hledá se Nemo, i když je to opravdu jen o chloupek.

Film se dočkal v roce 2016 i pokračování Hledá se Dory, a přestože neurazí, tak jde rozhodně o třídu horší film, než originál, který můžeme doporučit opravdu pro naprosto všechny, kdo mají rádi filmy.

ANIMOVANÉ FILMY ONLINE I KE STAŽENÍ ZDARMA NA ULOŽTO

Vynechali jsme nějaký váš oblíbený film? Souhlasíte s naším žebříčkem, nebo se vám některé kousky nelíbily? Podělte se v komentářích pod článkem.

Podobné články

Back to top button