Peníze

5 tipů na pasivní příjem - vydělejte si 10 000 Kč i více

Co je pasivní příjem

Obecně za pasivní příjem považujeme takový příjem, pro jehož pravidelné získávání není potřeba vynakládat výrazné úsilí nebo dokonce ani naše přítomnost. Opakem pasivního příjmu je aktivní příjem, pro který musíme aktivně úsilí pravidelně vynakládat.

Mezi typický aktivní příjem je například plat ze zaměstnání – do zaměstnání musíme pravidelně chodit, abychom dostali zaplaceno, a v zaměstnání je potřeba nějaké činnosti, jinak velmi pravděpodobně dostaneme výpověď.

Pasivní příjem neznamená, že se nám podaří vydělávat bez práce. Naopak je prakticky vždy nutné nejdříve vynaložit práci nebo zainvestovat peníze, než se pasivní příjem stane skutečným. Poté již ovšem je potřeba práce méně, nebo vůbec žádná, případně se investice bez naší další práce přehoupnou v zisk.

Pokud tedy hledáte, jak vydělávat zcela bez práce, tak to zde nenajdete. Zde najdete tipy, kam zaměřit svoji práci nebo peníze tak, aby mohly vydělávat i dlouhodobě bez našeho dalšího přičinění.

Pasivní zisk je vhodné budovat dlouhodobě a vždy by se alespoň nějaká část našeho úsilí měla kromě snahy o okamžitý zisk soustředit právě na generování dlouhodobého pasivního příjmu. Toto doporučuje i velmi známý podnikatel Robert Kiyosaki známý svým bestsellerem Bohatý táta, chudý táta, ale také svými přednáškami a hrami na téma jak zbohatnout, ale jde také klasický investorský cíl.

Je možné si pasivně vydělat 10 000 Kč měsíčně?

Peníze z pasivního příjmu

Samozřejmě to možné je, ale není to úplně zadarmo. Při aktivní snaze o pasivní příjem je možné vydělávat klidně i mnohonásobně více, ale také mnohonásobně méně. Záleží na ochotě, šikovnosti i snaživosti, ale také vůli překonat období, kdy naše snaha o pasivní příjem vlastně jen znamená práci navíc bez zjevného zisku pro nás.

Na druhou stranu když najednou začnou na účet opravdu chodit opravdové peníze, a to nehledě na to, jak moc jsme daný měsíc pracovali, bude vše daleko snazší a i další práce na generování dalšího zisku mnohem více motivovaná. Budete totiž vědět, že to prostě funguje a že nemusíte nutně pracovat každý den, abyste dostali každý měsíc pár stovek, pár tisíc, nebo si pasivně vydělávali klidně i místo zaměstnání.

Díky pasivnímu příjmu je pak možné si plnit sny, na které normálně není čas. Můžete cestovat a vydělávat ve dne v noci, i když se sluníte na pláži, překonáváte hory nebo třeba spíte.

Jsou s pasivním příjmem spojená rizika?

Tohle je potřeba si říci hned – ano, jsou. Pokud nesnášíte riziko jakéhokoliv druhu, nebude pravděpodobně snaha o pasivní příjem vaším šálkem kávy. Všechny typy pasivního příjmu vyžadují nějakou investici. Někdy může jít o investici peněz, jindy času, skoro vždy pak obojího.

Pokud investujete peníze do čehokoliv, můžete o ně přijít. Tak to vždy bylo, je a bude. Pokud nesnesete myšlenku, že byste mohli o investici přijít, nebude toto pro vás. Bohužel je to tak a mnohdy je prostě nutné udělat správné rozhodnutí, které jen nemusí vždy vyjít. I těm nejlepším investorům na světě se mnohdy peníze prostě nevrátí a je potřeba je odepsat jako ztrátu.

Stejně tak je to s investicí času. Jak se říká, čas jsou peníze, a zde to platí dost podobně. Pro mnohé může být příjemnější zainvestovat svůj čas a pracovat na něčem, co jen prostě nemusí vyjít. Toto je asi schůdnější varianta pro ty, kteří jinak nechtějí investovat peníze, ale chtějí se mimo snahy o pasivní příjem i v něčem zlepšovat a něco nového se naučit.

Podíváme se na pár tipů, jak na pasivní příjem. Rozdělíme si tyto tipy na ty, do kterých je potřeba investovat peníze, a do kterých je naopak potřeba investovat spíše čas. Ne vždy se nutně bude jednat o stoprocentní pasivní příjem – někdy je tedy třeba vynakládat pravidelná práce, na druhou stranu ta má spíše za cíl příjem navyšovat, zatímco i bez oné práce bychom stále peníze vydělávali, jen by se příjem pravděpodobně nijak nezvedl.

Tipy na pasivní příjem z hlediska investic peněz

Investujte

Tady se podíváme na tipy, které by šly shrnout do věty „nechte peníze vydělávat za vás“. Podíváme se na velmi konzervativní způsoby investic, ale také na možnosti, které volí profesionální investoři, kteří se snaží dlouhodobě navyšovat své zisky z příjmů.

Tip #1 – Spořte

Průměrná roční inflace, tedy znehodnocení peněz (respektive navýšení objemu peněz, ale jde o ekvivalent), se u nás pohybuje kolem 2%. To v praxi znamená, že peníze na běžném účtu ztrácejí hodnotu. Jestli máte peníze, které nepotřebujete, můžete popřemýšlet klidně i o velmi konzervativních produktech, které třeba nemusí vydělávat, ale jsou schopny pokrýt inflaci.

I spořící účet může dlouhodobě vydělávat násobně více, než jsou úroky na běžném účtu. K tomu tu máme řadu produktů typu termínované vklady, stavební spoření a další, které díky úrokům mohou dlouhodobě vydělávat. Prakticky vše jde dnes založit i online bez návštěvy pobočky a spořit tak můžete téměř okamžitě. Záleží pak jen na vás, jestli chcete mít k penězům okamžitý přístup, nebo je chcete klidně odložit dlouhodobě, ale s možným vyšším příjmem.

Možná nejde vyloženě o klasický pasivní příjem, ale využít peníze ležící na účtu je velmi dobrý a téměř bezrizikový začátek, jak alespoň pokrýt ztráty způsobené inflací. Pokud nejste fanoušky dalších tipů, tak toto může být právě pro vás.

Tip #2 – Investuje do firem, akcií, P2P půjček nebo třeba kryptoměn

Tohle je už více investorské téma, které je na jednu stranu rizikové, na druhou stranu přináší prakticky neomezený prostor pro zisk. Investice do začínajících firem, zaběhnutých akciovek, ale třeba také nabízení svého kapitálu ve formě půjčky například u společnosti Zonky, mohou přinést opravdu zajímavé zisky.

Kapitolou o sobě je pak investice do kryptoměn, které je rizikové extrémně, protože se jejich cena pohybuje neustále nahoru a dolu, ale právě to je příležitost pro investice nebo spekulace (i když je otázka, jestli pravidelné spekulování, tedy krátkodobé investování, je vlastně ještě pasivní příjem).

Nevýhodou investic tohoto druhu je v zásadě to, že se musíte v tomto oboru vyznat a je potřeba mít kapitál. Nemusíte investovat stovky tisíc a začít můžete klidně na pár stovkách, ale obecně jde hlavně o snahu co nejlepšího zhodnocení již vydělaných peněz, a jejich další reinvestování a rozšiřování portfolia.

Investice obecně jsou pak jen pro povahy, kterým nevadí riziko a kteří umí s rizikem správně pracovat.

Tip #3 – Zisk z nemovitosti

Velmi zajímavý typ pasivního příjmu je zisk z pronájmu nemovitosti (nepočítáme sem úplně například AirBnB, které může spolknout celý náš čas). Pokud máme nemovitost, můžeme jí pronajímat a každý měsíc dostaneme několik tisíc korun z nájmu.

Někdy je potřeba vyřešit nějaký problém, najít nové nájemníky atp., ale obecně bychom se v tomto případě měli snažit o maximální bezúdržbovost pronájmu. Tedy ideálně o nájemnících ani nevědět a jen dostávat peníze na účet. Tohle mohou vyřešit i různé agentury, které se o nemovitost za nějakou úplatu nebo procenta z vašeho zisku starají a mohou i garantovat váš měsíční příjem bez ohledu na to, jestli je vaše nemovitost obsazená, nebo ne.

Jde ovšem o opravdu obrovskou investici, mnohdy v řádu milionů korun v případě bytů a domů. Na druhou stranu nákup nemovitosti můžete brát i jako investici samu o sobě, a časem byt nebo dům garáž, sklad atp.) prodat se ziskem.

Tipy na pasivní příjem z hlediska investic času

Založte si blog

Zde se podíváme na možnosti pasivního příjmu, které vyžadují zejména časové úsilí, spíše než naše finance. Některé tyto tipy zahrnují relativně malé jednorázové investice, ale obecně tak nějak počítáme s tím, že třeba počítač už je dnes běžnou součástí života prakticky každého z nás, takže například toto jako investici peněz úplně nebereme.

Tip #4 – Založte si blog

Dalo by se spekulovat, jestli jde opravdu vyloženě o pasivní příjem, protože blogu musíme věnovat čas pravidelně, ale tvorba takzvaného evergreen obsahu, tedy obsahu, který je oblíbený nezávisle na ročním období nebo roce, může generovat zisk opravdu velmi dlouho i bez dalšího přičinění. Čím více budete na blogu pracovat, tím více budete návštěvníků a tím vyšší také příjem.

Založení blogu je samo o sobě velmi snadné, ale horší je to s tvorbou obsahu. Pokud nejde o opravdu vrcholovou tvorbu, která má potenciál se virálně rozšířit po Facebooku a dalších sociálních sítích, tak drtivá většina blogů zapadne, aniž by jen zavadila o návštěvníka, natož pak o pravidelné čtenáře.

Na blogu je potřeba pracovat a nejlepší je blog založit na takzvaných niche tématech, tedy aby byl blog úzce zaměřený na jedno konkrétní téma, případně tématech, které se tohoto tématu týkají. Může jít o zahradničení, technologie, hry, filmy, výroba papírových letadel nebo prostě cokoliv jiného, o co mají lidé zájem a obecně budou rádi číst.

Tím ale práce nekončí. Je potřeba se věnovat kvalitnímu SEO, tedy aby byl blog snadno na internetu dohledatelný typicky přes Google nebo Seznam, což může také zabrat dost času a úsilí, zvlášť v začátcích, kdy bude SEO hlavně o zjišťování, dohledávání a studiu

Naštěstí samotná tvorba stránek je dnes extrémně snadná a investice do domény (do 200 Kč ročně) a za webhosting (pár desítek korun měsíčně) je velmi dobře zkousnutelná. Na internetu je pak možné najít zdarma tisíce šablon třeba pro WordPress, který je sám o sobě také zdarma. Můžete si také koupit šablonu, která bude sedět vašemu zaměření. Tyto šablony stojí stovky až nízké tisíce korun podle funkcí a vychytávek. WordPressový web pak spustí i úplný laik bez jakýchkoliv znalostí nebo základů programování.

Samotný blog pak můžete zpeněžit umístěním reklamy, affiliate partnerstvím nebo se může blog stát i e-shopem pro vaše výrobky.

Tip #5 – Staňte se hvězdou sociálních sítí

Staňte se hvězdou sociálních sítí

Co se týče časové investice, je toto opravdu velmi náročné. Ideální je spojit příjemné s užitečným a založit vaše profily nebo YouTube kanál na tématech, které vás samotné baví. Proto třeba existuje tolik hráčů her, kteří své hraní streamují do světa. I když je příjem minimální, stále je baví ono hraní, takže nejde zase o takovou časovou investici.

Na budování vaší značky a prestiže je potřeba pracovat a není to pro každého. Konkurence je veliká a je potřeba opravdu zaujmout a vytvořit něco nového, originálního, nebo alespoň staré věci pojmout neotřelým způsobem.

YouTube, Twitch nebo Instagram se mohou stát klidně vašimi hlavními zdroji příjmů, ale může to trvat klidně roky, než si vyděláte první tisícovku. Zde tedy opravdu pozor na to, abyste se věnovali rozhodně něčemu, co vás absolutně baví a nepotřebujete na tom nutně vydělávat.

Co rozhodně NENÍ pasivní příjem a čemu se vyhnout

Na internetu narazíte na spoustu zaručených rad, jak vydělat bez práce a bez úsilí. Žádná taková rada nemá za cíl opravdu poradit, ale jde jen o to nalákat čtenáře do nějakého schématu nebo služby, která ve skutečnosti jen sežere peníze.

Mezi nejčastější tyto „rady“ patří:

  • Investice do binárních opcí
  • Ruletové systémy
  • Systémy na kurzové sázení
  • Automatické investorské programy a aplikace
  • Mnoho dalšího

Vytvoření pasivního příjmu VŽDY zabere čas nebo bude potřeba investice peněz a nebude to úplně snadné. Proto jste ani v tomto článku nenašli naprosto přesné návody, jak vydělávat pasivně peníze, ale spíše tipy, které si musíte sami vyzkoušet a otestovat, co vám sedí a co vám jde.

Jakmile vám někdo tvrdí, že to půjde samo, jen koupit tenhle produkt, jen se někde zaregistrovat a dodržovat nějaký jednoduchý systém, nebo někam vložit peníze, zbystřete. Dost možná vám jen někdo něco prodává, aby sám vydělal peníze, a o vaše blaho nebo reálný zisk jim vůbec nejde.

Podobné články

Back to top button