Peníze

Jak funguje Apple Pay a jak platit bezkontaktně mobilem

Co je Apple Pay

Apple Pay je aplikace pro mobilní telefony s operačním systémem iOS, tedy v praxi telefony iPhone, a chytré hodinky Apple Watch, která umožňuje vložení platební nebo kreditní karty do telefonu, což umožní bezkontaktní platbu mobilem, kdy se peníze strhnou z vložené karty.

Apple Pay je svým způsobem konkurentem podobné služby Google Pay, která je ovšem určena pro telefony s operačním systémem Android.

Po úspěšném vložení karty do aplikace je možné bezkontaktně platit pouze přiložením telefonu na bezkontaktní terminál. Je to pohodlnější a příjemnější, než vytahovat kartu z peněženky a zase jí ukládat zpět. Namísto zadání PINu karty proběhne ověření platby pomocí ověření otisku prstu nebo ověřením totožnosti načtením obličeje.

Služba Apple Pay je pro vás zcela zdarma a v praxi jen zaplatíte jiným způsobem.

Jak funguje Apple Pay a jak přidat kartu

Celý proces je velmi jednoduchý a jediný zádrhel může přijít, pokud vaše banka nepodporuje službu Apple Pay, kdy pak kartu do iPhonu nepřidáte. Podporované banky najdete pod návodem.

  1. Pro přidání karty do Apple Pay stačí otevřít aplikaci Wallet, která je předinstalovaná na všech iPhonech i iPadech. V té klikněte na tlačítko + a přidejte kartu jejím vyfocením nebo ručním zadáním údajů
  2. Poté proběhne ověření s bankou, kdy bude možná potřeba ověření přes SMS nebo jiný podobný způsob, případně bude banka požadovat doplnění nějakých údajů. Tento krok se může lišit v závislostí na vaší bance i stupni ověření
  3. Po ověření karty bankou můžete používat Apple Pay

Podporované banky pro Apple Pay

Toto jsou podporované banky v České republice, které Apple Pay podporují. Pokud se v seznamu vaše banka nachází, můžete pokračovat podle návodu pod tabulkou. Pokud se vaše banka v seznamu nenachází, můžete přidání zkusit i tak. Je možné, že banka mohla podporu přidat nedávno, takže tabulka zatím není aktualizovaná, i když se o její aktuálnost budeme snažit. Pokud bude nějaká banka v seznamu chybět, budeme rádi, když nám to dáte vědět v komentářích pod článkem.

Banky podporující Apple Pay
Air Bank
Česká Spořitelna
Edenred
J&T
Komerční banka
mBank
MONETA Money Bank
Twisto
Revolut
UniCredit Bank
Fio banka
Raiffeisenbank
ČSOBPoštovní spořitelna

Jak platit v obchodech přes Apple Pay

Pro platbu v obchodě požádejte o platbu kartou. Placení je možné pouze u bezkontaktních terminálů, pokud je tedy potřeba kartu vložit, není platba mobilem možná.

Teď záleží na tom, jaké ověření používáte:

Placení s ověřením přes Face ID

  1. Stiskněte 2x boční tlačítko a proveďte pohledem ověření přes Face ID
  2. Přiložte iPhone k bezkontaktnímu terminálu
  3. Počkejte na symbol zaškrtnutí a Hotovo

Placení s ověřením přes Touch ID

  1. Podržte prst na prostředním tlačítku
  2. Prst stále držte a přiložte telefon k bezkontaktnímu terminálu
  3. Počkejte na symbol zaškrtnutí a Hotovo

Placení pomocí Apple Watch

  1. Stiskněte 2x boční tlačítko
  2. Přiložte display k bezkontaktnímu terminálu
  3. Počkejte na jemné klepnutí

Je placení přes Apple Pay bezpečné?

Je stejně bezpečné, jako placení kartou. Ověření proběhne namísto zadání pinu biometricky, tedy otiskem prstu nebo obličeje. I když tedy mobil ztratíte, nemůže s ním nikdo zaplatit, podobně jako u klasické karty, která dovolí bez zadání PINu jen nízké platby do 500 Kč.

Výhoda Apple Pay je ta, že v mobilu vlastně ani není uložena karta, ale takzvaný token. Token je virtuální karta, která je spárovaná s vaší skutečnou plastovou kartou, takže kdykoliv platíte mobilem, strhnout se peníze z vaší virtuální karty a banka ví, že šlo o váš účet a správně peníze strhne.

Protože vaše skutečná karta není přímo v telefonu, tak jí ani nemohou znát obchodníci a není možné jí přečíst ani při odcizení telefonu. Pokud tedy mobil ztratíte, stačí zablokovat kartu v Apple Pay a vaše skutečná karta je v bezpečí.

Apple Pay, Google Pay nebo bankovní aplikace – která možnost je nejlepší?

Banky mohou nabízet své vlastní řešení v rámci mobilního internetového bankovnictví, které funguje vlastně stejně, jako Apple Pay, jen podporují karty pouze svých klientů. Použití je vlastně stejné, stejně jako u Google Pay, které si spíše vyberete, pokud nemáte iPhone, ale nějaký jiný telefon se systémem Android.

V zásadě ale všechny služby až na naprosté detaily například v ověření totožnosti fungují stejně a kteroukoliv používáte, tak přechodem na jinou nezaznamenáte žádný výrazný rozdíl.

Apple Pay Zdarma
  • Celkové hodnocení
4.8

Celkové hodnocení Apple Pay

Apple Pay nabízí zjednodušení bezkontaktního placení, kdy stačí přiložit namísto karty jen telefon. To šetří čas a je to daleko pohodlnější, než placení kartou. Apple Pay je pouze pro telefony s operačním systémem iOS nebo chytré hodinky Apple Watch. Jiná zařízení mají své vlastní řešení, které je v zásadě úplně stejné, takže i když máte telefon s Androidem, tak můžete mobilem také platit.

Výhody

  • Jednoduché placení mobilem
  • Možnost uložit si více karet
  • Zcela zdarma

Nevýhody

  • Nemusí podporovat každá banka
Odesílám
Vaše hodnocení
4.5 (2 hodnocení)

Podobné články

Back to top button