Peníze

Co všechno jste nevěděli o havarijním pojištění

Havarijní pojištění je dobrovolné pojištění, jehož cílem je poskytnout pojištěnému technickou, lékařskou, informační a právní pomoc v případě nouze na cestách. Havarijní pojištění se vyplatí nejen pro nové vozy, ale i pro starší modely.

Představte si, že řídíte, jste daleko od domova a najednou je vaše auto uprostřed silnice. Důvodů může být mnoho – nedostatek plynu, porucha, rána, rozbitá pneumatika, apod. Ne vždy dokážeme provést opravy na místě a k poruchám dochází také v nejméně očekávaných okamžicích: o svátcích, cestou na dovolenou, v noci nebo při cestě do zahraničí. Právě sjednané havarijní pojištění a k němu přidružené asistenční služby vám v nelehkých situacích přijde vhod.

Co všechno jste nevěděli o havarijním pojištění

Havarijní pojištění není povinné na rozdíl od povinného ručení, ale rozhodně se vyplatí mít ho sjednané. Uzavřít smlouvu můžete online a pokud si zvolíte balíček s povinným ručením nebo jinou pojistkou, obvykle vás čeká sleva ve výši min.10 % či jiná výhoda.

Povinná kontrola stavu vozu

V případě, že si pořizujete ojetý vůz, má pojišťovna zákonem danou povinnost zkontrolovat v jakém stavu vůz je. Zprostředkovatel pojištění pořídí fotodokumentaci a sepíše s vámi smlouvu. V případě, že zjistíte později, že bylo vozidlo bourané a prodejce vám to zamlčel a vůz nejeví žádné znaky poškození, nemá to na havarijní pojištění či případně pojistné plnění žádný vliv. Některé pojišťovny umožní, abyste vůz nafotili sami. Pojišťovny fotky využívají k porovnání stavu před a po nehodě. U nových vozů nejsou zpravidla fotografie nutné. Vůz si lze pojistit dříve, než s ním opustíte brány autosalonu.

Posouzení totální škody

Pokud došlo k nehodě, kterou jste způsobili vy, a vaše vozidlo bylo vážně poškozeno, okamžitě kontaktujte zástupce pojišťovny, u které jste havarijní pojištění vozidla zakoupili. Odhadce pojišťovny provede kontrolu a provede ohodnocení.

V případě, že byl vůz poškozen tak, že se nevyplatí opravovat, jedná se o totální škodu. Vůz musí prohlédnout odborník, který určí, zda není možná oprava. V případě, že jsou náklady na opravu vyšší než 80 % z obvyklé ceny automobilu, jde o totální škodu. Po nehodě rovněž pojišťovna zjišťuje aktuální cenu zbytku vozu. Nejčastěji se vůz dá do anonymní aukce, kde snadno zjistí hodnotu vozu. Pojišťovna předá kontakt na kupujícího a na majiteli záleží, zda vrak prodá nebo ne.

Nastavení limitů a rizik

U havarijního pojištění je potřeba si správně nastavit limity. Je vhodné si navolit limit odpovídající hodnotě vozu. Při špatně nastavených limitech a v případě nehody dostane maximální částku, která bude mnohem nižší než je skutečná hodnota vozu.

Lze si zvolit pojištění různých rizik – střet se zvěří, dopravní nehody, vandalizmus, živelné katastrofy. Čím více budete mít zvolených rizik, tím vás vyjde havarijní pojištění levněji a vy tedy ušetříte.

Krátkodobé havarijní pojištění

V případě, že moc často s vozem nejezdíte, ale chystáte se jednou ročně vyrazit s rodinou do zahraničí na dovolenou, bude se vám hodit informace, že lze havarijní pojištění sjednat i krátkodobě pro celou Evropu.

Podobné články

Back to top button