Novinky a aktualityRecenze filmů

Odebrat z přátel / Unfriended (2014) – recenze filmu

Unfriended je jedním z těch hororů, které zaujmou opravdu na první pohled. Jestli pozitivně ve smyslu „To musím hned vidět!“ nebo „Kdo na takovou ptákovinu může koukat“ je pak na každém. Premisa filmu je opravdu jednoduchá a celý příběh se až na opravdu několik málo sekund odehrává na obrazovce jednoho notebooku při noční konverzaci po Skypu.

Samozřejmě se něco zvrtne a do digisvěta se přimotává také duch zemřelé studentky, která byla šikanou dohnána k sebevraždě. Samozřejmě dojde i na hříchy minulosti. Příběh je prosťoučký, ale o to působivější je samotné zpracování.

Originalita Unfriended je tou největší zbraní

Najít opravdu originálně zpracovaný film je dnes opravdu náročná záležitost a Unfriended ve vás opravdu zůstane, i když se vám třeba zrovna dvakrát líbit nebude.

V příběhu tak nevidíte pouze skupinovou konverzaci, ale opravdu vše, co hlavní hrdinka na svém notebooku dělá. Vidíte tak rychlé překlikávání mezi okny, pouštění hudby nebo videí na Youtube, ale také chat s dalšími lidmi, kdy hrdinka občas třeba něco smaže a přeformuluje.

Ano, tenhle film opravdu není pro ty, co nikdy neviděli Facebook, nemají tušení, co je to Skype, jak zní upozornění na novou zprávu a jak se dnes online funguje, tedy rychle a pro běžné oko opravdu chaoticky.

Film co není do kina?

Právě fakt, že se film odehrává na obrazovce notebooku, vytváří opravdu jedinečnou situaci, kdy je lepší se nedívat v kině, nedívat se v televizi, ale opravdu si film pustit na malé obrazovce notebooku. Vše je tak daleko autentičtější i děsivější.

Škoda, že se ve druhé polovině filmu opustilo od jakéhosi neznáma a je nám servírovaná klasická vyvražďovačka mladistvých, kteří holt proti nadpřirozenému duchovi nemají nejmenší šanci. Ne, že by nebyly některé záběry působivé, ale originalita je fuč a bohužel už se nikdy nepodaří navázat nebo něčím opravdu překvapit.

I tak se ale jedná o velmi nadprůměrný a hlavně originální horor, který sice neláká k vícenásobnému zhlédnutí, ale rozhodně ho můžeme s klidem doporučit a hoďka a dvacet minut uběhnout jako voda, a už fakt, že se prostě není kde nudit, se opravdu počítá.

Odebrat z přátel – Unfriended – Trailer

Odebrat z přátel
  • Celkové hodnocení
3.5

Celkové hodnocení Odebrat z přátel

Zajímavě pojatý experiment, který ve druhé půli ztrácí dech. I tak jde o velmi svěží horor, na který je nejlepší se dívat na notebooku.

Odesílám
Vaše hodnocení
0 (0 hodnocení)

Podobné články

Back to top button