Novinky a aktuality

Od nádob se sněhem až po hlasové ovládání: Co dokážou dnešní lednice?

O luxusu v podobě lednice se ještě několika generacím před námi ani nesnilo. Od nádob se sněhem a ledem jsme se však díky moderním technologiím dostali až k inteligentním „smart” ledničkám. Jaká je historie ledniček a jaké technologické vychytávky nám ty nejnovější nabízejí?

Historie ledniček

Jelikož se v daleké historii nic podobné lednicím nepoužívalo, vařilo se převážně ze sezónních a čerstvých surovin. Ty se na zimu sušily nebo konzervovaly v soli. Později se uchovávaly v studených místnostech či podzemních sklepeních.

Za první „vynálezy” podobné běžným ledničkám by se daly považovat nádoby, které se naplnily ledem nebo sněhem. Takový způsob uchovávání potravy byl však v letních měsících těžko realizovatelný. Některé bohaté šlechtické rodiny si dokonce nechávaly led přinášet z hor. Bylo to však velmi finančně náročné a nepraktické.

lednice 2
Foto: unsplash.com

Později se nádoby začaly vkládat do sebe a led se dával mezi ně. První skutečná lednice byla sestrojena až v roce 1834 v Anglii. Na chlazení byl použit čpavek a éter. Ochlazováním se však tyto látky vypařovaly a později se zjistilo, že je éter zdraví škodlivý. V Americe proto začali s výrobou lednic pouze se čpavkem.

Na začátku 20. století se stal populárním plyn freon (směs levných látek). Ačkoli tato složka nebyla jedovatá, ukázalo se, že její výpary poškozují ozonovou vrstvu. Freon po pár letech nahradila přijatelnější chemikálie – greenfreeze. Ta se používá dodnes. V běžných domácnostech však nejčastěji najdeme kompresorové lednice.

Novodobé inteligentní ledničky

Technologický pokrok neobešel ani lednice. Už to nejsou jen chladící zařízení na uchovávání potravin. Mnohé z nich mají zabudovaný displej, kameru či připojení na internet. A nejen to, ovládat je můžete hlasem nebo pomocí virtuálního asistenta od Googlu či Amazonu, jež známe pod jménem Alexa.

lednice 3
Foto: Bigstock.com

Mezi nejznámější výrobce těchto inteligentních lednic patří značky SamsungLG. Ty nabízejí ve svém sortimentu už i taková zařízení, které vás upozorní, že jste nechali otevřená dvířka nebo že vám dochází mléko.

To vše je možné díky připojení na Wi-Fi a aplikaci v smartphonu. Například všechny poznámky či připomínky, které ve svém telefonu napíšete, se mohou zobrazit na zabudovaném displeji lednice.

Na ledničce Samsung Family Hub je dokonce možné sledovat televizi nebo pouštět hudbu. Taková zařízení však stojí nemalé peníze. Jejich cena se většinou pohybuje od 50 000 Kč výše, což je mnohem více než průměrná cena běžných chladniček.

Stojí moderní lednice za to?

S cenou přichází otázka, zda takové zařízení vůbec potřebujete a zda se vám investice vyplatí. Pokud jste milovníkem nových technologií, chcete mít svůj domov co nejvíce „smart” a můžete si to dovolit, koupí určitě nic nezkazíte. Pro běžnou domácnost jsou však takové vychytávky příjemnou, ale zatím nepotřebnou věcí. Ale stejně jako je to se všemi novými technologiemi, možná i inteligentní lednice už budou za pár let běžnou součástí každé domácnosti.

Podobné články

Back to top button