Novinky a aktualityVolný čas

Koronavirus COVID-19 aktuálně online - příznaky i mapy

Koronavirus v Česku – mapa podle okresů – statistika nakažených, vyléčených i mrtvých obětí

Tady se podívejte na přehlednou mapu, která ukazuje počet nakažených podle okresů České republiky. Vyfiltrovat si můžete také českou republiku, kde pak vidíte přehledné statistiky po dnech, tedy čísla o počtu nakažených, vyléčených i zemřelých. Čísla nejsou nikdy zcela přesná, protože o počtu nakažených se kvůli tomu, že řada lidí se nejde testovat, protože nevykazují žádné příznaky. Počítat bychom tedy měli s výrazně vyšším počtem nakažených, ale také vyléčených.

Pro více informací o jednotlivých oblastech, přejeďte myší nad černým kruhem v dané oblasti. Načtou se vám podrobnější informace o dané oblasti.


Zde se také podívejte na mapu nových případů za poslední 2 týdny:


Mohlo by vás zajímat: Opičí neštovice – příznaky, léčba i ochrana

Co je koronavirus COVID-19

Koronavirus je rod virů. Známe asi 6 druhů koronavirů, kdy většina působí pouhé nachlazení a není tedy nijak závažně nebezpečná. Pak tu jsou ale druhy, které nebezpečné jsou. Jde o SARS-CoV (epidemie SARS vypukla v roce 2002), MERS-Cov (na člověka se přenesl v roce 2012) a COVID-19, který způsobil epidemii na přelomu let 2019 a 2020 v čínském Wuchanu a postupně se přenesl do celého světa. Pokud se bavíme o dnešní epidemii koronaviru, mělo by se spíše říkat epidemie COVID-19, což je přesnější termín a blíže specifikuje, o který typ koronaviru jde.

Tyto epidemie jsou významné hlavně proto, že koronaviry způsobují výrazně vyšší úmrtnost, než běžná chřipka, a dozvěděli jsme se, že se přenáší poměrně snadno mezi lidmi, což se dříve o koronavirech nevědělo. COVID-19 se navíc přenáší ještě výrazně snadněji, než jiné typy koronavirů, které jsou ale zase nebezpečnější pro jednotlivce, když už se nakazí.

Tyto 3 koronaviry způsobují přibližně 10x vyšší úmrtnost, než známe ze sezónních chřipkových epidemií. V absolutních číslech chřipka způsobí více úmrtí, ale pro již nakaženého jednotlivce tak nebezpečná není.

Kompletní oficiální informace najdete na oficiálně zřízeném webu koronavirus.mzcr.cz, kde najdete vždy aktuální informace, postupy a prostě vše, co potřebujete o koronaviru vědět.

Příznaky a symptomy koronaviru COVID-19 a rozdíl oproti chřipce

Příznaky jsou velmi podobné, jako u klasického nachlazení nebo chřipky:

  • Zvýšená teplota
  • Kašel
  • Bolest v krku
  • Bolest hlavy
  • Hleny z nosu
  • Únava
  • Méně často nevolnost, průjem nebo zvracení
  • Dušnost

Právě poslední příznak, tedy dušnost, je ze všech nejnebezpečnější a způsobuje úmrtí těch, kteří již třeba mají problémy s plícemi nebo již oslabený organismus.

COVID-19 je ale poměrně snadné si splést s běžnou sezónní nemocí, což ovšem znamená, že nakažení lidé se obvykle nechrání a vidí se s lidmi, což může způsobit šíření nákazy.

Nebezpečné je také to, že COVID-19 se nemusí projevit nijak, takže lidé jsou nakažení, ale vůbec o tom nevědí. Při kontaktu s lidmi pak fungují jako přenašeči této nemoci, přestože sami nevykazují žádné nebo jen minimální symptomy, které si jde snadno splést s řadou jiných onemocnění nebo třeba jen únavou.

Jak se šíří koronavirus COVID-19

COVID-19 se šíří nejčastěji kapénkami, tedy drobnými částečky slin nebo nosních sekretů. Typicky tedy pokud někdo kýchne. Virus se ale může přenášet také podáním ruky nebo jiným stykem s nakaženým. Protože se mnohdy neprojeví žádné příznaky, tak lidé mohou virus snadno přenášet třeba v obchodech saháním na potraviny nebo dýcháním na ostatní.

Proto je zásadní izolace a pokud možno odstup i od těch, kteří třeba nijak nemocní nevypadají. Je možné, že virus i tak přenáší, jen sami nepociťují řádné symptomy.

Tady najdete video přímo od Vlády ČR, jak se koronavirus šíří a co dělat, abychom se pokud možno nenakazili:

Inkubační doba koronaviru

Inkubační doba, tedy doba od nakažení do prvních příznaků, se zpravidla pohybuje mezi 3 a 5 dny. Maximálně jde podle lékařů o 14 dnů, ale může jít i o 1 den. Problém s inkubační dobou je bohužel ten, že mnozí nakažení neprojeví příznaky vůbec žádné, takže o své nemoci nemusí vědět.

Neznamená to tedy, že pokud se vrátíte z teoreticky rizikového místa, tak že po týdnu bez příznaků nejste nemocní. Stále zde hrozí riziko, že můžete nemoc sami šířit, takže i bez příznaků byste měli nosit roušku, viz níže.

Lék a léčba koronaviru COVID-19

Nejčastější léčba bez komplikací probíhá doma. Používají se léky na utlumení symptomů a lidská obranyschopnost si s nemocí poradí sama. Podle těch, kteří nemocí prošli, jde o velmi výraznou chřipku, která je silně nepříjemná. Někteří zase tvrdí, že průběh se velmi podobal běžnému nachlazení.

Při komplikacích se momentálně podávají poměrně experimentální druhy léčiv, zejména Remdesivir, který zabral u i velmi vážných případů. Zkouší se i další léky, ovšem zatím neexistují zcela stoprocentně fungující antivirotika nebo vakcíny. Více informací najdete na Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Typicky pokud může člověk normálně dýchat, léčí se doma, aby se nevystavoval dalším lidem a nešířil nákazu dále. To se týká přibližně 80 % nakažených, kteří mají jen lehké symptomy.

Přibližně 14 % nakažených projevuje středně vážné symptomy, 6 % poté kritické symptomy jako respirační selhání nebo dysfunkci jiných orgánů. V každém případě ale volejte svému lékaři a zeptejte se na další postup léčby, případně jestli byste měli navštívit lékaře nebo nemocnici i osobně. Nejdříve ovšem volejte lékaři telefonem, než se někam vydáte. Pokud by se nákaza prokázala, znamenalo by to karanténu nejen pro vás, ale třeba také lékaře, kterého jste navštívili.

Roušky a respirátory proti koronaviru – kdy použít kterou ochranu?

V boji proti koronaviru může i veřejnost bojovat dvěma typy ochrany:

  • Respirátory: Respirátory se používají ve chvíli, kdy chcete ochránit sami sebe. Pokud sami nemocní jste, nezabrání tedy respirátor dalšímu šíření, protože ventil pro vydechování neobsahuje filtr. Pokud tedy vydechujete, nákazu tedy dále šíříte. Respirátory nejsou určeny k běžnému nošení a měli by je nosit hlavně lékaři, zdravotníci nebo prostě ti, kdo se dostávají do styku s nemocnými
  • Roušky: Roušky slouží k ochraně, pokud nemocní jste, tedy „já chráním tebe, ty chráníš mě“. Vzhledem k tomu, že nemocný nemusí o své nemoci vůbec vědět, je v zájmu ochrany svého okolí nosit roušku. Podle vyhlášek vlády je její nošení povinné v obchodech, lékárnách ale i obecně na veřejnosti, což je vynucováno napomenutím, ale také pokutami, pokud není toto nařízení dodrženo.

Podobné články

Back to top button