Novinky a aktuality

Inline kolečkové brusle – ideální sportovní vyžití

Inline brusle tedy brusle s kolečky v jedné řadě sice neexistují tak dlouho a dříve se používaly spíše klasické brusle s kolečky ve dvou řadách, ovšem nachází si stále více fanoušků, a to jak pro občasné sportování, tak pro profesionální sportování.

Inline brusle nabízí příjemnou rovnováhu mezi cenovou dostupnosti, jednoduchostí na naučení i fyzickou námahou, která pomůže udržet zdravého ducha ale také zlepší fyzickou kondici a protáhneme si také záda. Brusle pro občasné bruslení lze pořídit i za pár tisíc korun, samozřejmě poté profesionální se pohybují v řádech desítek tisíc korun.

Typy inline bruslí

Inline brusle se liší v závislosti na tom, k jakému sportování jsou používány. Nejčastější jsou dnes fitness brusle, které se používají hlavně pro rekreační jízdu. Kolečka jsou spíše menší pro pohodlnou nenáročnou jízdu, ovšem lze sehnat i brusle s většími kolečky, které vyžadují více zkušeností, ale zase jsou vhodnější pro nerovný povrch.

Pro náročnější nebo i profesionální a třeba i extrémnější sportování se vyrábí inline brusle pro rychlobruslení. Tyto brusle jsou vyráběny i zcela individuálně podle tvaru nohy a bota plně využívá potenciálu brusle.

Inline brusle se také vyrábí pro takzvaný freestyle. Brusle mají malá kolečka a jsou vhodná pro jízdu ve městě. Podobné jsou i brusle vyráběné pro jízdu ve skateparcích, které ovšem musí být vzhledem k náročnosti prováděných triků velmi odolné.

Závody na inline bruslích

Inline bruslení jako sport

Prvním sportem na kolečkových bruslích se stal hokej na kolečkových bruslích na olympijských hrách 1992 v Barceloně. Dnes již tento sport mezi olympijskými disciplínami bohužel není.

Dnes se pořádá celá řada sportovních událostí a řada sportovců a sportovkyň zvlášť z bruslení na letu využívá možnosti inline bruslení pro trénink i v letních měsících.

Velmi oblíbený je také inline hokej, který zase využívají profesionální hokejisté. Pravidla jsou velmi podobná klasickému lednímu hokeji a hrát je možné na celé řadě povrchů, jako na betonu i asfaltu. Česká republika je pravidelným hostitelem Mistrovství světa v inline hokeji a dosahujeme poměrně dobrých výsledků.

Podobné články

Back to top button