Novinky a aktuality

Fishing and Hunting – lov vysoké zvěře a rybaření

Lov zvířat

Jako lov označujeme jakoukoliv činnost, při které je pronásledováno zvíře, které je odchyceno nebo usmrceno. Lov je velmi rozdílný, pokud je prováděn člověkem, nebo jiným zvířetem. Je to hlavně z důvodu rozdílnosti povah i cíle samotného ulovení zvířete. Lov bychom mohli zařadit i mezi extrémní sporty, přestože má člověk nad zvěří obrovskou výhodu.

Lov zvířete člověkem

V pravěku, kdy člověk ještě neznal možnost chování užitkových zvířat, se zvířata lovila čistě a pouze k potravě, případně k dalšímu využití, jako například pro kůži nebo výrobu nástrojů z kostí. Tento přístup se ovšem za desítky až stovky tisíc let u člověka velmi změnil. Na většině území světa již není potřeba lovit pro potravu a chování zvířat je pro tento účel výhodnější.

Lovení dnes probíhá z jiných důvodů, a může jít čistě o sport za účelem získání trofeje. celá řada lovců jezdí lovit do exotických oblastí, kde si za peníze mohou odlovit zvíře.

Může jít také o regulaci stavu zvěře, kdy se některý druh přemnoží a je potřeba jejich počty snížit, aby v přírodě nevznikla nerovnováha.

Zvířata se také mohou odchytávat z jiných důvodů, jako jejich značkování a následná kontrola, nebo odchyt například do zoologických zahrad nebo soukromých sbírek.

Lov zvířete jiným zvířetem

Zatímco u člověka probíhá lov z mnoha různých důvodů, u zvířat probíhá lov pouze za účelem získání potravy buď přímo z onoho zvířete (například když lev uloví zebru, kterou poté sežere) nebo vyhubení některých zvířat za účelem dostání se k potravě (například sršni, kteří vyhubí včelí hnízdo, aby se dostali k medu).

Pokud nějaké zvíře napadne jiné, jedná se zpravidla o sebeobranu případně ochranu potomků. V tuto chvíli bychom ovšem nemluvili o lovu, který chápeme jako aktivní nalezení zvířete a jeho usmrcení.

Rybaření

Rybolov a rybaření – jaký je v nich rozdíl?

Zatímco rybolovem chápeme jakýkoliv způsob chytání ryb, tedy i komerční výlov pomocí sítí, u rybaření jde o lov ryb na udici. Každé rybaření je tedy rybolovem, ale ne každý rybolov je rybaření.

Rybaření je také chápáno spíše jako zábava nebo sport a celá řada rybářů úlovky zase vypustí. Rybáře v Česku sdružují Český rybářský svazMoravský rybářský svaz.

Podobné články

Back to top button