Novinky a aktuality

Dopravní informace, aktuální situace a jízdní řády 2024

Dopravní situace, zvlášť v České republice, je mnohdy komplikovaná. Stále se něco opravuje a ať už jezdíme autem nebo hromadnou dopravou, tak je potřeba se obrnit trpělivostí. S pomocí internetu naštěstí už je možné velmi přesně předvídat, co se na silnicích děje.

Ne vždy je k dispozici zpravodajství nebo informace v rádiu, které jsou navíc také mnohdy zastaralé a třeba při jízdě autem vám stejně před kolonou nepomůžou. Ideální je tak používat ty služby, kde vše vidíte v reálném čase. Podíváme se na několik aplikací, které jsou velmi snadné k použití a díky kterým najdete vždy tu nejlepší cestu, ať jedete autem, autobusem nebo třeba vlakem.

Aktuální dopravní informace a situace

Obrovskou pomocí při řešení dopravní situace je mapa, ve které snadno vidíte, kde je třeba zácpa nebo jakékoliv jiné zdržení. Užitečným pomocníkem jsou Google Mapy, které fungují díky chytrým telefonům i jako skvělá GPS navigace. Díky tomu, že se dopravní situace v reálném čase aktualizují, tak ihned uvidíte, jestli se po cestě nestal nějaký zádrhel. Mapy vám také nabídnou alternativní cestu, pokud se vyplatí, abyste se během cestování pokud možno nezdrželi.

Používat Google Mapy se vyplatí, i když víte přesně, kam jedete. Sice nepotřebujete navigovat, na druhou stranu právě zobrazování dopravních informací je obrovskou pomocí, zvlášť když bydlíte ve frekventovaných ulicích měst, kde se může snadno doprava zkomplikovat.

Díky Google Mapám si tak snadno najdete cestu odkudkoliv kamkoliv, včetně kombinování dopravy autem, hromadnou dopravou, ale i pěšky. Prostě skvělá aplikace, která nevyužívá moc dat, ale může ušetřit spoustu času a navíc je zcela zdarma. Zde se Google opravdu vyznamenal a stejně jako Google Překladač nabízí skvělé služby, které jsou dalece za konkurencí.

Google Mapy

Doprava a aktuální jízdní řády – v ČR je nejlepší IDOS

Pro dopravu v rámci České republiky jsou z dobrého důvodu nejoblíbenější jízdní řády IDOS. Snadno si najdete cestu jak hromadnou dopravou ve městech, ale také dopravu mezi městy. IDOS najde vlaky, autobusy i nejlepší spojení, ať už jedete odkudkoliv a kamkoliv.

Skvěle je také zpracovaná mobilní aplikace IDOS (stahujte pro Android zdepro iOS zde). Snadno si najdete jízdní řády, navazující spojení, a také objížďky. Ihned také vidíte aktuální zpoždění daného dopravního prostředku a můžete tak ihned upravit svoji cestu, pokud je to možné.

Jízdní řády v zahraničí znovu řeší Google Mapy

Pokud jedete do zahraničí, tak tam už vám IDOS nepomůže. Naštěstí v sobě mají Google Mapy také zakomponovány jízdní řády. V Česku je pohodlnější používat IDOS, ovšem v zahraničí jsou Google Maps velkým pomocníkem, kdy nemusíte dohledávat, která daná aplikace funguje, a která ne.

Navíc v Evropské unii už používáte data v rámci vašeho domácího tarifu, takže můžete surfovat po internetu a najít si nejlepší spoj opravdu snadno.

Podobné články

Back to top button